7ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου

1c282161-194f-48cb-9486-642453a2a977Πρόσκληση υποβολής ταινιών
για τη θεματική ενότητα “Στην Κύπρο με την Κινηματογραφική Κάμερα”
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει εισαγάγει από το 2014 το θεσμό της θεματικής ενότητας, με στόχο το άνοιγμα του Φεστιβάλ προς ένα ευρύτερο κοινό και την προώθηση της εκπαιδευτικής και αναστοχαστικής διάστασης του εθνογραφικού κινηματογράφου γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική κάθε χρονιά. Η φετινή θεματική ενότητα, την οποία θα επιμεληθούν ο ανθρωπολόγος Παυσανίας Καραθανάσης και η μουσειολόγος–παιδαγωγός Δέσπω Πασιά, θα αφορά την Κύπρο.
Η Κύπρος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γεωγραφικού, πολιτισμικού, πολιτικού και συν-κινησιακού χώρου. Ενός χώρου συχνά τοποθετημένου στα όρια της ‘Ανατολής’ και της ‘Δύσης’, της Μεσογείου και, σήμερα, της Ευρώπης, λόγω του μικρού του μεγέθους του οποίου τα κοινωνικά δρώμενα αποκτούν πολλές φορές ιδιαίτερες εκφάνσεις και δυναμικές. Έχοντας αναπτύξει μια ιδιόμορφη σχέση με την Κύπρο, κυρίως μέσα από μια έντονη επαφή με την Ελληνοκυπριακή κοινότητα και μέσα από το Κυπριακό Πρόβλημα, η σύγχρονη Ελλάδα πολλές φορές αγνοεί τις πολυπλοκότητες της ιστορίας της Κύπρου και τις πολλαπλότητες της σύγχρονης πραγματικότητας των κατοίκων της. Κοιτάζοντας αυτή τη σχέση μέσα από μια ανθρωπολογική οπτική, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Κύπρος αποτελεί για την Ελλάδα έναν «κοντινό Άλλο». Γι’ αυτό το λόγο, παρουσιάζοντας αυτή τη Θεματική Ενότητα, έχουμε αρχικό στόχο να προβληθούν ταινίες και να ανοίξουμε συζητήσεις που να αφορούν κάποιες από τις συχνά άγνωστες στο κοινό της Ελλάδας πλευρές της κοντινής, αλλά και μακρινής, Κύπρου.
Η οπτική αναπαράσταση της Κύπρου, τόσο στο φωτογραφικό, όσο και στο κινηματογραφικό φιλμ, ξεκίνησε με την αποτύπωση του αποικιοκρατικού φαντασιακού γύρω από το χώρο και τους κατοίκους του, και συνεχίστηκε διαγράφοντας ποικίλες τροχιές όχι πάντα ανάλογες των ιστορικών αλλαγών. Το αφιέρωμα οικειοποιείται και ‘νοθεύει’ τον τίτλο της πρώτης φωτογραφικής αναπαράστασης της Κύπρου1, αναζητά όμως την κινηματογραφική αναπαράσταση που συγκροτήθηκε και αρθρώθηκε μετά το τέλος της αποικιοκρατίας, το 1960, φτάνοντας μέχρι και το σήμερα. Φιλοδοξούμε, έτσι, ότι το αφιέρωμα αυτό, αν και σύντομο, μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα ανταλλαγής βλεμμάτων και ιδεών, αλλά και ανάπτυξης ενός δημιουργικού διαλόγου με τον έντονο θεωρητικό προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί γύρω από το ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η ανοιχτή πρόσκληση αφορά την υποβολή φοιτητικών ή επαγγελματικών, εθνογραφικών ή και όχι, ταινιών με θέμα την Κύπρο. Παρ’ όλο που ως ενότητα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου δίνουμε προτεραιότητα σε ταινίες –μικρού ή μεγάλου μήκους– που εμπίπτουν περισσότερο στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ, δεν αποκλείουμε ταινίες μυθοπλασίας, καθώς και αυτές μπορούν, και συχνά το κάνουν, να προσφέρουν μια διεισδυτική εθνογραφική ματιά πάνω στην πολύπλοκη κυπριακή κοινωνία στην οποία εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας.

Παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής (θα τη βρείτε εδώ: doc / pdf) και στείλτε την στο info@ethnofest.gr, δηλώνοντας σαφώς στο κείμενο του e-mail ή στη γραμμή περιεχομένου ότι η ταινία προορίζεται για το συγκεκριμένο αφιέρωμα.
Στείλτε το DVD της ταινίας σας στο:
Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Τ.Θ. 66009
15501 Χολαργός
Αθήνα
Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε ένα ιδιωτικό link για online screener της ταινίας, μαζί με την συμπληρωμένη φόρμα συμμετοχής, στο info@ethnofest.gr.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 1η Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν για την επιλογή των ταινιών μέχρι την 1η Οκτώβρη 2016.
Οι συντονιστές,
Παυσανίας Καραθανάσης και Δέσπω Πασιά,
για το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

You may also like...