6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου “ETHNOFEST”

DSC01550Προβολή μικρού μήκους ταινίας για την κρητική λαογραφία
Η μικρού μήκους ταινία “Δεν βάφουν όλα τα φυτά…” του Γιάννη Μαρκάκη, διευθυντή του Μουσείου “Λυχνοστάτης” – σκηνοθέτη, θα προβληθεί στην Αθήνα αύριο Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι.
Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου “ETHNOFEST”.
Στην ταινία (διάρκειας 11’, παραγωγή του Μουσείου “Λυχνοστάτης”), η Ελένη Ανηψητάκη – Δαουράκη, δασκάλα, λαογράφος και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μουσείου Σητείας, μιλά για τη βαφική, την τεχνική ανεξίτηλου χρωματισμού των νημάτων με φυτικά χρώματα.
Πρόκειται για μια σύντομη συνέντευξη -την τελευταία που έδωσε πριν πεθάνει το 2009- με την οποία και σφραγίζει τη σχέση δωρεάς με το Μουσείο “Λυχνοστάτης”, όπου έκτοτε υλοποιείται στη μνήμη της το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Χρώματα – καμώματα” στο “αργαστηρόσπιτο της Ελένης”.
Το 6ο διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου “ETHNOFEST” πραγματοποιείται για 4 ημέρες στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αρκετά από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ -ανάμεσα σ’ αυτά και η ταινία “Δεν βάφουν όλα τα φυτά…” του Μουσείου “Λυχνοστάτης”- έχουν επιλεγεί από τη Διεύθυνση άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. ως αξιόλογες καταγραφές άυλων στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού του ελλαδικού χώρου.

 

You may also like...