6ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου

6TH KIDS FESTIVALΟι συντονιστές των δράσεων του Έτους Φωτός στην Ελλάδα
στο 6ο Παιδικό Φεστιβάλ-«κάθε χρόνο φωτίΖΟΥΜΕ παιδικά χαμόγελα»!
Διεθνές Έτος Φωτός – τι είναι
Το 2015 ανακηρύχτηκε Διεθνές Έτος Φωτός γιατί αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Αλχάζεν, τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας – ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες (από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα), αλλά και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Στόχος του Διεθνούς Έτους είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι τεχνολογίες που βασίζονται σε αυτό επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Στις σχετικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται εντός του 2015, συμμετάσχουν 85 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Εκατοντάδες εκδηλώσεις θα φέρουν κοντά διάφορους επιστήμονες (από αστρονόμους και φυσικούς έως γιατρούς και βιολόγους), μηχανικούς και καλλιτέχνες, με κεντρικό στόχο να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών για την κοινωνία.
Στο 6ο Παιδικό Φεστιβάλ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ!
Το συντονισμό των δράσεων για το Διεθνές Έτος Φωτός στη χώρα μας έχει το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ηρακλή Αβραμόπουλο.
Το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου «κάθε χρόνο φωτίζουμε παιδικά χαμόγελα» έχει την τιμή να φιλοξενεί στο πρόγραμμά του την επιστημονική ομάδα του κ. Αβραμόπουλου και τον ίδιο προσωπικά για την παρουσίαση 2 διαδραστικών εργαστηρίων για παιδιά (σχολικής και προσχολικής ηλικίας) καθώς και μία παρουσίαση για μαθητές γυμνασίου-λυκείου, γονείς, εκπ/κούς.
Τα εργαστήρια:
Το Σάββατο 13 Ιουνίου ο καθηγητής Ηρακλής Αβραμόπουλος ξεκλειδώνει το εργαστήριο Φωτονικής και περιγράφει στην ομιλία του πώς είναι «Μια μέρα με φως ενός Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πολυτεχνείο». Σκοπός της παρουσίασης που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά, γονείς και εκπ/κούς είναι να τονιστεί η αξία και η χρησιμότητα του φωτός στην καθημερινή μας ζωή και η σχέση ενός επιστήμονα με αυτό.

Την Κυριακή 14 Ιουνίου στο απογευματινό πρόγραμμα του φεστιβάλ οι μαθητές δημοτικού συμμετέχουν στο εργαστήριο με τίτλο: «Το φως, η επικοινωνία και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και ανακαλύπτουν:
Τι σχέση έχει ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών με την επικοινωνία και το φως;
Είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί τηλέφωνο;
Τι είναι το τετράγωνο του Πολύβιου;
Πώς χρησιμοποιείται το laser για να κωδικοποιηθεί μια πληροφορία;
Πως στρίβει το φως και πως βλέπει ο άνθρωπος τα χρώματα;
Στο διαδραστικό εργαστήριο που επιμελήθηκαν οι Νίκος Ηλιάδης και Γιάννης Κανάκης τα παιδιά θα πειραματιστούν με μια δέσμη laser και θα προσπαθήσουν να κωδικοποιήσουν και να αποκωδικοποιήσουν πληροφορία χρησιμοποιώντας το τετράγωνο του Πολύβιου. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις ιδιότητες του φωτός παίζοντας με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα σε Η/Υ.

Το πρωί της Κυριακής η ομάδα του Ε.Μ.Π. και η Μαρία Αναγνωστοπούλου φέρνουν την Επιστήμη στα μέτρα των πολύ μικρών παιδιών με το εργαστήριο «Με το φως μας οδηγό το ουρανιο τόξο εξερευνώ!»
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου με αφορμή μια ασυνήθιστη ιστοριούλα θα έχουν τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψουν το φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Μέσα από τη συζήτηση αλλά και από παιγνιώδεις δραστηριότητες θα μάθουν για τα χρώματα του ουράνιου τόξου αλλά και τη σειρά με την οποία αυτά εμφανίζονται. Θα πειραματιστούν με τα χρώματα, θα χορέψουν με κορδέλες, θα κυνηγήσουν τις σκιές τους και τέλος θα φτιάξουν τα δικά τους μοναδικά ουράνια τόξα.

You may also like...