56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ÔÅËÅÔÇ ÅÍÁÑÎÇÓ 56ïõ ÖÅÓÔÉÂÁË ÊÉÍÇÌÁÔÏÃÑÁÖÏÕ

ÔÅËÅÔÇ ÅÍÁÑÎÇÓ 56ïõ ÖÅÓÔÉÂÁË ÊÉÍÇÌÁÔÏÃÑÁÖÏÕ

Άνοιξε η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στο κατάμεστο Ολύμπιον.
Αμέσως μετά την τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης και σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, προβλήθηκε η ταινία «Victoria» του Σεμπάστιαν Σίπερ. Η τελετή ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στο βωβό κινηματογράφο, το οποίο παρουσίασε ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Γιάννη Κολοβού.
Την έναρξη της 56ης διοργάνωσης κήρυξε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης. «Το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη γιορτή, μια συναναστροφή δημιουργών και κοινού που βγαίνει απ’ τις αίθουσες, συνεχίζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γίνεται κομμάτι των εμπειριών μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Εϊπίδης
Ειδική αναφορά έκανε στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού «που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες», όπως είπε και εξέφρασε τη στήριξη του Φεστιβάλ στη σημαντική πρωτοβουλία «For A Thousand Lives: Be Human» που υπογράφουν περισσότεροι από 5.500 καλλιτέχνες και φορείς. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει νόμιμες οδούς πρόσβασης σε ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία και να αναζητήσουν προστασία εντός της Ευρώπης. Τα Έθνη της Ευρώπης πρέπει να δρουν με βάση την αλληλεγγύη». Όπως τόνισε ο κ. Εϊπίδης, «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας».
Κλείνοντας, ο διευθυντής του ΦΚΘ καλωσόρισε τη διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και την επιτροπή της FIPRESCI και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.
Χαιρετισμό απέστειλε στο 56ο ΦΚΘ ο Αριστείδης Μπαλτάς, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στη διοργάνωση. Στο χαιρετισμό του, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή και επισήμανε «εκείνο στο οποίο μπορούμε καταρχήν να δεσμευτούμε, είναι ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που συντελέστηκε με την αφαίρεση από τα κινηματογραφικά εισιτήρια του ποσοστού του φόρου που κατευθυνόταν στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας: ότι δηλαδή ίσο ποσό θα αποδοθεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής».
Ο παρουσιαστής της τελετής, Αντίνοος Αλμπάνης, μίλησε με συντομία για τη διοργάνωση: «Μέσα στις δυσκολίες του σήμερα έχουμε μία άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου χωρίς πόρους ουσιαστικά αλλά με μία δύναμη δημιουργική που φέρνουν πάντα οι αντιπαραθέσεις και η βούληση να επιβιώσουν αξίες, αισθητικές, ιδέες και στάσεις ζωής που σήμερα δοκιμάζονται».
Η ταινία «Victoria» του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, που άνοιξε την αυλαία του 56ου ΦΚΘ σε πανελλήνια πρεμιέρα, είναι ένα μονοπλάνο 144 λεπτών. Λίγο πριν την έναρξη της προβολής, ανέβηκε στη σκηνή του Ολύμπιον ο Αϊκε Σουλτς, συν-σεναριογράφος της ταινίας μαζί με τον Σ. Σίπερ και την Ολίβια Νέεργκαρντ – Χολμ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή στη διοργάνωση.

You may also like...