56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

KALASNIKOFΜε μία τολμηρή ματιά σε πέντε εφήβους και ένα… καλάσνικοφ πάει στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης.
«Σήμερα η ηδονή της βίας διακατέχει τους νέους μας, κυρίως αυτούς που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα» λέει ο σκηνοθέτης Κ. Γιάνναρης για το «Καλάσνικοφ – Το ξύπνημα της Ανοιξης»
«Σήμερα η ηδονή της βίας διακατέχει τους νέους μας, κυρίως αυτούς που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα» λέει ο σκηνοθέτης Κ. Γιάνναρης για το «Καλάσνικοφ – Το ξύπνημα της Ανοιξης»
Η τελευταία ταινία του «Καλάσνικοφ – Το ξύπνημα της Ανοιξης», που διηγείτα την ιστορία πέντε νεαρών οι οποίοι συγκροτούν μια ένοπλη συμμορία με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή, θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνεται από τις 6 ως τις 15 Νοεμβρίου. Η ιστορία των πέντε νέων είναι ένα μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας, μηδενισμού και κατάρρευσης, μέσα στην φθίνουσα πόλη.
Ο ίδιος την έχει αποκαλέσει ως «μια ταινία για τη θρησκεία της βίας και για τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα», θεωρώντας ότι αποτελεί και μια συνέχεια της πολυβραβευμένης δημιουργίας του «Από την άκρη της πόλης», που του έδωσε το 1998 το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο της ΠΕΚΚ, αλλά και το δεύτερο βραβείο Καλύτερης Ταινίας του υπουργείου Πολιτισμού.
«Απάντηση»
«Το «Καλάσνικοφ» αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια απάντηση στην ταινία «Από την άκρη της πόλης», χωρίς την αφέλεια εκείνης της εποχής», έχει δηλώσει, ενώ κράτησε αρκετούς από της συνεργάτες και την ομάδα παραγωγής του 1998. Πρωταγωνιστές, όπως και τότε, είναι οι νέοι, που ζουν στην Αθήνα, μια πόλη που καταρρέει, βυθισμένη στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
«Σήμερα η ηδονή της βίας διακατέχει τους νέους μας, κυρίως αυτούς που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα», εξηγεί ο σκηνοθέτης, που έχει γράψει και το σενάριο, ενώ διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γ. Αργυροηλιόπουλος, σκηνογράφος η Δ. Παναγιωτοπούλου, ενδυματολόγος η Κ. Παπανικολάου και παίζουν οι ηθοποιοί: Σ. Μαρίνη, Ακ. Γουρζουλίδης, Δ. Ιωακειμίδου-Πατακιά, Κ. Ελματζίογλου, Κ. Νικούλις, Μ. Φαμπρίτσιο, Κ. Τακάλου, Ζ. Λεφέβρ, Αγ. Τζέγια, Ρ. Σχίζα, Γ. Τσαγκαράκη, Γ. Τσορτέκης, Αρ. Νταούτι.
Πρεμιέρα για την Ελλάδα θα κάνει στο Φεστιβάλ και μάλιστα σε ειδική προβολή και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, που απέσπασε την περασμένη εβδομάδα το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, ενώ προηγήθηκαν το Σαράγιεβο απ’ όπου έφυγε με το Βραβείο Ερμηνείας για το σύνολο του καστ και Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής, αλλά και το Λοκάρνο, όπου πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα.
Συνολικά 21 ταινίες μεγάλου μήκους θα προβληθούν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από αυτές οι 14 σε επίσημη πρεμιέρα, ενώ επίσης θα προβληθούν 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας. Η διοργάνωση θα τιμήσει φέτος και τον καταξιωμένο Ελληνα κινηματογραφιστή, Νίκο Κακουκίδη, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία «Ενα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955-2015», σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου.

You may also like...