52α Δημήτρια

Το φετινό, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορό, φωτογραφία και κινηματογράφο, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.
Για έναν ακόμη Οκτώβρη, κόντρα στην εσωστρέφεια και τους δύσκολους καιρούς, τα Δημήτρια προσκαλούν τη Θεσσαλονίκη και τον υπόλοιπο κόσμο σε μια μεγάλη γιορτή τέχνης και πολιτισμού.
Δημήτρια σημαίνουν δημιουργικότητα, καινοτομία εναλλακτικός τρόπος σκέψης, ψυχαγωγία.
Στα 52 Δημήτρια, συμμετέχουν πρωτοποριακοί Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και σχήματα από τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ουγγαρία, κ.ά).
Ανάμεσα στα ονόματα που θα έχουμε την χαρά να δούμε, είναι ο 7 φορές υποψήφιος για Όσκαρ ο κουβανός πιανίστας Omar Sosa, ο οποίος συμπράττει με τον πολυβραβευμένο σενεγαλέζο τραγουδιστή και βιρτουόζο στην κόρα, Seikou Keita.
Tη μοναδική στο είδος της Natassa Nickeprelevic από τη Γερμανία, για μια φωνητική perfomance με την τεχνική των υπερτόνων, τους Peeping Tom από το Βέλγιο και την παράσταση Moeder, μέρος της τριλογίας με τιίτλο “Η μητέρα”. Μια παράσταση που συνδυάζει τον χορό τη μουσική το θέατρο με στιγμές γεμάτες αντικρουόμενα συναισθήματα.

Ακόμη την Opera Crossroads από τους Star Company από την Κίνα για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη αυτό το είδος του παραδοσιακού κινεζικού θεάτρου. Μια ερωτική ιστορία δοσμένη με τρόπο που μόνο οι ηθοποιοί που γνωρίζουν τους κώδικες της όπερας του Πεκίνου μπορούν να αποδώσουν.

Τέλος, την έναρξη των φετινών 52ων Δημητρίων θα κηρύξει το Revolution in Art. Μια πολυμεσική έκθεση η οποία αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην ρωσική επανάσταση του 1917. Μια ψηφιακή έκθεση η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία , μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων από το 1900 έως το 1923.

Φιλοδοξία των Δημητρίων αποτελεί η συνέχιση της εδραίωσης και πίστη ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει μια ανοιχτή πολιτιστική σκηνή για νέους δημιουργούς από τη χώρα μας, το Ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον που προωθεί και προβάλλει νέες καλλιτεχνικές τάσεις και ρεύματα.

Ο Οκτώβριος θα είναι γεμάτος πολιτισμό και δημιουργία!

Μια πόλη. Ένας κόσμος

You may also like...