50α Δημήτρια

assets_LARGE_t_420_54533758_type12713Τα «Δημήτρια» μεταμορφώνονται
Tα φετινά Δημήτρια, στα 50 επετειακά τους χρόνια, γίνονται… Futureβαλ ή Φutureβαλ και εκτινάσσονται στο μέλλον. Φ για το Φεστιβάλ και F για το μέλλον.
Με συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα θα πέσει η αυλαία των 50ών «Δημητρίων» στη Θεσσαλονίκη
Με συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα θα πέσει η αυλαία των 50ών «Δημητρίων» στη Θεσσαλονίκη
Σήμα τους ένα… υπερηχογράφημα, όπου αχνοφαίνεται ένα κυοφορούμενο έμβρυο. Η ομάδα στην οποία ανέθεσε για φέτος το καλλιτεχνικό μέρος και την οργάνωση των Δημητρίων η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε με τολμηρό τρόπο τον θεσμό, επιχειρώντας έναν ρηξικέλευθο επανασχεδιασμό.
Εγκριση
Η πρόταση-πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και σήμερα (Δευτέρα) -μέσα στο ταραγμένο τοπίο αυτών των ημερών-μπαίνει στην κρίση των μελών του δημοτικού συμβουλίου για να εγκριθεί.
Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης που θα αναπτυχθεί με ένα πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου επιχειρεί να δώσει η εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Ελλης Χρυσίδου, για τα 50ά Δημήτρια: «… ως ένα πεδίο ανάδειξης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, δημιουργικής αξιοποίησης του δημόσιου χώρου, αναζωογόνησης της εξωστρέφειας της πόλης αλλά και της συμμετοχικότητας των πολιτών στα πολιτιστικά της δρώμενα…». Η σύμπτυξη του προγράμματος σε ένα χρονικό διάστημα 23 ημερών δίνει στα 50ά Δημήτρια τον πυκνό δυναμικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ. Που ανοίγει το υπέροχο καλλιτεχνικό φθινόπωρο της Θεσσαλονίκης για να ακολουθήσει τον Νοέμβριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Στόχος και φέτος ήταν να προσεγγιστούν με μία άλλη ματιά και να αξιοποιηθούν οι χώροι της Θεσσαλονίκης, ενώ τόσο η έναρξη όσο και η λήξη θα έχουν εντυπωσιακό χαρακτήρα με μεγάλα μουσικά πάρτι. Στην έναρξη το επίκεντρο θα είναι οι πρώτες προβλήτες του λιμανιού και στη λήξη, που θα περιλαμβάνει και μια συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, θα αναπτυχθεί στον άξονα του Μύλου-Φιξ. Τα 50ά Δημήτρια θα περιλαμβάνουν θέατρο και χοροθέατρο, περφόμανς, μουσική, λόγο, σινεμά, εικαστικά, έρευνα και workshops.
Στο θέατρο ξεχωρίζουν οι παραστάσεις Vasistas «Bloods», «Oidip» του Ρουμάνου σκηνοθέτη S. Purcarete (4/10-EΜΣ), «The Dead Man comes for his Sweetheart» του Σλοβένου σκηνοθέτη Jernej Lorenci, η παράσταση μέσα σε τέσσερα αυτοκίνητα «Roadtrip 3», η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και στον χορό το «Memoria Obscura: Αφανής Μνήμη», «Dressed Undressed» από τον Κωνσταντίνο Ρήγο και το Χοροθέατρο Οκτάνα Σφαγεία κ.ά. Στη μουσική το μουσικοθεατρικό δρώμενο Jazz Brunch, η συναυλία του Σάκη Παπαδημητρίου, η συναυλία του ξεχωριστού ντράμερ της σύγχρονης τζαζ σκηνής G. Hatchinson, η συναυλία του Μάνου Μυλωνάκη, το Διήμερο Μουσικής Μπαρόκ κ.ά.

You may also like...