Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και η φιλοσοφία των 50ων Δημητρίων, της επετειακής διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Αναφερόμενος στο όραμα της Διοίκησης του Δήμου για τον πολιτισμό, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε το θεσμό των Δημητρίων ως το κορυφαίο γεγονός, που δίνει αφενός την αφορμή για σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης, και αφετέρου για την απαραίτητη εξωστρέφεια. «Τα Δημήτρια είναι μια γιορτή για την πόλη και διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η φετινή επετειακή διοργάνωση έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τους δημόσιους χώρους» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια αποτελούν τους σημαντικότερους θεσμούς, απόλυτα συνυφασμένους με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον μας. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την αξιοποίηση της Νέας Παραλίας και πέρα από το λιμάνι, που για μας αποτελεί όπως και να’ χει σημείο αναφοράς, επεκτείνουμε τις δράσεις του πολιτισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, έως και το Μέγαρο Μουσικής, καθώς και σε επιλεγμένους χώρους στα ενδότερα της πόλης». Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ακόμη την ανάγκη να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες, ότι οφείλουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε για το καλό της Θεσσαλονίκης και την προοπτική της, ως μεγαλούπολη.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, ερμηνεύοντας το σύνθημα «Futureβαλ, το Fεστιβάλ του μέλλοντός μας» που συνοδεύει τα 50α Δημήτρια, έκανε λόγο για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό φεστιβάλ, που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, φρεσκάδα, συνέργειες και νέες προτάσεις. «Το στοίχημά μας, τη στιγμή που τα Δημήτρια συμπληρώνουν μισό αιώνα παρουσίας, είναι να κατορθώσουμε να μεταμορφώσουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα μεγάλο εργαστήρι πολιτισμού και ανταλλαγής εμπειριών» είπε η Έλλη Χρυσίδου, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυξημένη παρουσία χορηγών και χορηγών επικοινωνίας, που στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση. «Είναι ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των Δημητρίων από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και ανταποκρίνεται απόλυτα στην αρχική μας επιδίωξη, για ένα φεστιβάλ που θα ενδιαφέρει άμεσα, όσους ζουν και δουλεύουν για την πρόοδο της Θεσσαλονίκης. Η επικοινωνία και η μοιρασιά, είναι που δίνουν δυναμική στα φετινά Δημήτρια» κατέληξε η Αντιδήμαρχος.
Από την πλευρά της η ιστορικός τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, που ανέλαβε το γενικό συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν τα Δημήτρια, όπως είναι η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η έμφαση στην επικοινωνία, οι αναθέσεις σε νέους καλλιτέχνες καθώς και η επένδυση σε έμπειρους δημιουργούς, από διαφορετικούς χώρους. «Αυτή η μίξη των τεχνών είναι ο βασικός κορμός της φετινής διοργάνωσης, που αποτελεί ένα κράμα δημιουργικής ανησυχίας, ρίσκων και συγκίνησης» είπε χαρακτηριστικά.
Οι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι των 50ων Δημητρίων είναι οι:
Γρηγόρης Ιωαννίδης , Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Άκης Κερσανίδης, Σκηνοθέτης, Κινηματογραφιστής
Δήμητρα Κορωναίου, Δασκάλα χορού, Διευθύντρια στο Τμήμα Χορού του Κέντρου Μουσικής και Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών
Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ
Λάκης Τζήμκας, Συνθέτης, Μουσικός, Καθηγητής Μουσικής
Γιώργος Χριστιανάκης, Συνθέτης, Μουσικός
Η φετινή διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου 2015, με εκδηλώσεις μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας, λογοτεχνίας, εικαστικών και παράλληλα εργαστήρια.