5 Χρόνια Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Το πρόσωπό μου» του Γιάννη Αστερή γράφτηκε με αφορμή την επέτειο των 5 ετών από την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Ελληνική Πολιτεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής και χαράς καθώς πριν από ακριβώς πέντε χρόνια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ) παρέδωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Ελληνική Πολιτεία, σε όλους εσάς. Πυξίδα μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν και παραμένει το αρχικό όραμα του ΙΣΝ για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ: να προσφέρουμε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο όπου ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων. Πέντε χρόνια μετά, νιώθουμε περήφανοι που το ΚΠΙΣΝ θεωρείται ένα διεθνές πολιτιστικό τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας.

Έχοντας ήδη προσελκύσει 20 εκατομμύρια επισκέψεις στις εγκαταστάσεις μας, αναμφισβήτητα νιώθουμε τη χαρά της προσφοράς, καθώς μας αγκαλιάσατε και δώσατε ζωή στους χώρους και στις εκδηλώσεις μας.

Έχοντας πλέον συμπληρώσει την πρώτη πενταετία ζωής και σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, στόχος μας είναι μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό μας αποτύπωμα. Θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, και αθλητικές μας δράσεις, ενώ παράλληλα θα διευρύνουμε την εμπειρία των επισκεπτών μας δίνοντας τους τα μέσα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν και οι ίδιοι να τη διαμορφώσουν. Θέλουμε η επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικειοποίηση του ΚΠΙΣΝ και κάθε επίσκεψη να προσφέρει νέα ερεθίσματα για σκέψη, ιδέες, και διάλογο, σε κατεύθυνση επωφελή για την κοινωνία. Η αναπάντεχη συνάντηση με την τέχνη στον δημόσιο χώρο, η προσθήκη νέων στοιχείων στις εγκαταστάσεις μας, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για τους επισκέπτες μας και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και προσβασιμότητας σε κάθε επίπεδο αποτελούν προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ενισχύουμε την εξωστρέφεια του Οργανισμού, επιζητώντας συνέργειες με εγχώριους και διεθνείς φορείς αλλά και συνεχίζοντας να κρατάμε ανοιχτό διάλογο με εσάς, το κοινό μας, έτσι ώστε να αφουγκραζόμαστε ακόμα καλύτερα θέματα και ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε, μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, με τους δύο πυλώνες του πολιτισμού μας που συνυπάρχουν εδώ, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όλα όσα πετύχαμε αυτά τα 5 χρόνια δεν θα μπορούσαν να είναι πραγματικότητα χωρίς την αδιάκοπη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Κοιτώντας μπροστά, είμαστε ευγνώμονες για την ανανέωση της δωρεάς του ΙΣΝ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και χρηματοδότηση των εκδηλώσεών μας μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, με τη δέσμευση να συνεχίσουμε υπεύθυνα το έργο μας, εκπληρώνοντας το κοινό μας όραμα για το ΚΠΙΣΝ.

Έλλη Ανδριοπούλου,
Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ

To 2021, παρά τις αβέβαιες συνθήκες που απαιτούσαν συνεχείς εναλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας και προσαρμογή σε νέα δεδομένα, καταφέραμε να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε συνεχώς παρόντες, να προσφέρουμε εμπειρίες πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, αλλά και να εξελίξουμε την εμπειρία επίσκεψης. Αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, υλοποιήσαμε 2.854 εκδηλώσεις ενώ επενδύσαμε περαιτέρω στην εξωστρέφεια μέσα από σημαντικές συνεργασίες που εξελίσσουν τον Οργανισμό.

Διαβάστε τον Ετήσιο Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ για το 2021
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) οραματίστηκε, χρηματοδότησε και υλοποίησε τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) -ενός διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμου δημόσιου χώρου έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Με την ολοκλήρωση του έργου, το 2017, το παρέδωσε στην Ελληνική Πολιτεία και στο ευρύ κοινό για να το χαρεί κάθε επισκέπτης, ενώ συνεχίζει να το υποστηρίζει μέσα από δωρεές του.

You may also like...