5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

H Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, το 6ο ΓΕ.Λ. Τρικάλων και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, δια των υπευθύνων των Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), συνδιοργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2018 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Παράλληλα, στηρίζεται στη συνεργασία της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου και τοπικά μέσω του Δήμου Τρικκαίων, δια της Διεύθυνσης Παιδείας & Πολιτισμού, και της Αναπτυξιακής Εταιρείας e-trikala. Το Φεστιβάλ υποστηρίζει η ΕΡΑ Θεσσαλίας και τα τοπικά μέσα.

Το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου απευθύνεται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου και θα είναι μια τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας των σχολείων, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και η Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018».

Το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου εντάσσεται θεματικά στο “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018” και οι μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες θα επικοινωνήσουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα μέσω των δράσεων ραδιοφώνου της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδήλωσης.
Συγχρόνως, αποτελεί εκδήλωση κατά την οποία θα γίνει επίσημη παρουσίαση στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και στους φορείς της εκπαίδευσης της νέας διαδικτυακής εφαρμογής European School Radio, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος NEStOR διαμέσου της στρατηγικής σύμπραξης Erasmus+ ΚΑ2, καθώς και των αποτελεσμάτων του εν λόγω ευρωπαϊκού προγράμματος.
Το Φεστιβάλ ως σχολική δράση αποτελεί τόπο συνάντησης των ραδιοφωνικών ομάδων για την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών/μαθητριών κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης μέσα από το δικό τους μέσο έκφρασης, το Μαθητικό Ραδιόφωνο, και της κριτικής θεώρησης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Στόχοι του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου είναι οι διαφορετικές σχολικές ραδιοφωνικές ομάδες να συναντηθούν στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν τις εμπειρίες τους στο Μαθητικό Ραδιόφωνο, να εκφραστούν δημιουργικά και συνεργατικά μέσα από ραδιοφωνικές δράσεις και δημοσιογραφικές αποστολές, να γνωρίσουν τη λειτουργία των παραδοσιακών και ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε., καθώς και των Νέων Μέσων, και να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους.
Στο Φεστιβάλ οι συμμετέχουσες σχολικές ραδιοφωνικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να:
 παρουσιάσουν τη ραδιοφωνική τους δράση με έντυπη ή ηλεκτρονική αφίσα,
 συνεργαστούν παράλληλα με άλλες ραδιοφωνικές ομάδες, στο πλαίσιο των δράσεων και να ψυχαγωγηθούν παράγοντας κοινά ραδιοφωνικά προϊόντα,
 λάβουν μέρος σε εργαστήρια δημοσιογραφίας και τεχνολογίας ήχου, για την παραγωγή εκπομπών με την αρωγή των επαγγελματιών στον χώρο της ραδιοφωνικής παραγωγής, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε τεχνικό επίπεδο,
 μετέχουν με παρεμβάσεις στις εισηγήσεις – συζητήσεις στο φόρουμ της εκδήλωσης,
 συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio,
 παρακολουθήσουν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018”,
 αναδείξουν την πολιτιστική τους μοναδικότητα στον κοινό τόπο συνάντησης, και με αφορμή τον λόγο αυτό, να επισκεφτούν τον ιστορικό χώρο των Μετεώρων, τα μοναστήρια του οποίου συγκαταλέγονται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Το ενδεικτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 19.00 Εκδήλωση υποδοχής, γνωριμία των ραδιοφωνικών ομάδων, συναυλία
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 09:00- 15:00 Δράσεις στους χώρους του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων και Πάρκο Ματσόπουλου
Περίπτερα Ραδιοφωνικών Ομάδων, Διαγωνισμός Αφίσας Περιπτέρου Ραδιοφωνικής Ομάδας, Κυνήγι Ραδιο-θησαυρού με γρίφους, Ξεναγήσεις και βιωματικές δράσεις στα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικής του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων, Σεμινάριο Ραδιοφωνικής Παραγωγής, για μαθητές Δευτεροβάθμιας και Ραδιοφωνικό Παιχνίδι για μαθητές Πρωτοβάθμιας σε στούντιο και μουσείο
18:00 – 20:00 Τελετή Βράβευσης “Κάν’ το Ν’ Ακουστεί 2018” στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων

21:00 Ελεύθερη βραδιά για βόλτες- Δείπνο

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 09:30 – 11:00 Στρογγυλή τράπεζα μαθητών, απολογισμός της επίσκεψης, Βραβεία καλύτερου περίπτερου – αφίσας, ομάδας θησαυρού.

11.00 -14.00 NEStOR: towards the Networked European School of tomorrow, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων

11.30 – 16:30 Επίσκεψη στα Μετέωρα (προαιρετική)

Για πληροφορίες, ερωτήσεις- διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη ιστοσελίδα: http://europeanschoolradio.eu/5fest
Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 74010 (6ο ΓΕ.Λ. Τρικάλων)

 

You may also like...