5ο Διεθνές φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου Αθήνας

110412263o_860435194026406_4445085562669097238_n_0Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου του 2015. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλης σημασίας διότι συντονίζεται με το ιστορικής σημασίας πέρασμα του κινηματογράφου στην Ψηφιακή του Εποχή –πέρασμα που συντελείται τώρα παγκοσμίως – και ως Φεστιβάλ αποτελεί πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα που γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση από δημιουργούς όλου του κόσμου. Το 5ο Φεστιβάλ φιλοξενεί πάνω από 150 ταινίες από 40 χώρες με 70 να κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα αξιοποιώντας την διεθνή αναγνώριση του φεστιβάλ μια και από φέτος θα απονέμει και το βραβείο Rising Star Award σε συνεργασία με το βρετανικό ίδρυμα MMBF.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό.
Στο φετινό του πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί στον κινηματογράφο Αλκυονίδα και κινηματογράφο στούντιο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην Λουκία Ρικάκη και προβολή της ταινίας της “Κράτησέ με”, Η ταινία έχει θέμα την απώλεια και είναι η πρώτη ελληνική ταινία που ξεκίνησε από το Internet και συγκέντρωσε ιστορίες από όλη την Ελλάδα. Μια παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής χάνει τον πατέρα της ξαφνικά. Για να καταφέρει να χειριστεί αυτή τη απρόσμενη απώλεια δημιουργεί μία ιστοσελίδα στην οποία ακροατές του ραδιοφώνου στέλνουν ιστορίες τους. Αργότερα συναντιέται μαζί τους και μοιράζονται τις ιστορίες μέσα από το παιχνίδι της αφής. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων που διαρκούν δυο χρόνια ένας άντρας χάνεται απρόσμενα.
Θα απολαύσουμε ταινίες από το Edge hill university , από το future wave film festival Ιρλανδίας ενώ ο γνωστός σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης θα μας μυήσει με ένα μοναδικό master-class στα μυστικά της συνάρμοσης με θέμα «ΜΟΝΤΑΖ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ». Ο κινηματογράφος είναι τέχνη του χρόνου. Τέχνη, με αφετηρία το Μοντάζ. Το master class θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση 19 Δεκεμβρίου ακαδημίας 50 και ώρες 15:00-19:00
Το φεστιβάλ στο section γνωριμία με το έργο γνωστών σκηνοθετών προβάλει την ταινία «ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» του Νίκου Ζερβού. Ένας σαραντάρης (Κώστας Φέρρης) έχει φτάσει σε μια οριακή υπαρξιακά κατάσταση. Εκπρόσωπος της γενιάς που έζησε την εξέγερση του γαλλικού Μάη, από κοντά, και του Μπέρκλεϋ, από μακριά, σήμερα δεν τον εκφράζει καμιά κοινωνική ή ιδεολογική ομάδα. Αποδιωγμένος από τους πάντες, φεύγει από το κοινόβιο όπου ζούσε. Βγαίνει στους δρόμους, ξεχύνεται στη λεωφόρο και συναντάει παλιούς φίλους, ανθρώπους της γενιάς του, ενώ ξανασμίγει με την παλιά του φιλενάδα. Αποστρέφεται ένα σύστημα που έχει παράγει και τον ίδιο, στο οποίο όμως αρνείται πεισματικά να υποκύψει. Καθώς, ούτε ο έρωτας ούτε οι βαθυστόχαστες θεωρίες μπορούν να γεμίσουν την άδεια ψυχή του, σκηνοθετεί τον θεατρικό θάνατό του.

Ευκαιρία να μυηθούμε στους παλιούς κινηματογράφους της Αθήνας θα αποτελέσει η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΡΩΤΟΣΤΑΣΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΚΙΩΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» του Νίκου Θεοδοσίου «Από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του κινηματογράφου στην Αθήνα, λίγους μόλις μήνες μετά την επίσημη παρουσίασή του στο Παρίσι, εκδηλώθηκε αυτό το φαινόμενο. Σε αντίθεση με όλες τις ανακρίβειες που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν, ότι οι Αθηναίοι αντιμετώπισαν σχεδόν σαν δαιμονικό φαινόμενο τη νέα τέχνη, πετροβόλησαν την οθόνη κλπ., οι κάτοικοι αυτής της πόλης την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Μαζικά συνέρρεαν για να δουν το καινούργιο. Κι έτσι, το κινηματογραφικό θέαμα, ρίζωσε για τα καλά, παρά το γεγονός ότι η χώρα περνούσε δύσκολες (οικονομικά) και εξαιρετικά ταραγμένες (πολιτικά) στιγμές.
Workshop θα διεξαχθεί με τίτλο «Νέα μέσα παραγωγής και διακίνησης» με τους Βασιλική Κάππα, Γιάννη Κλάδο και Χρήστο Καρακάση στο αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση 20 Δεκεμβρίου ακαδημίας 50 και ώρες 15:00-19:00.
Επιπλέον το 5o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με το Φινλανδικό Διεθνές Φεστιβάλ Wildlife Vaasa θα παρουσιάσει το 3ο « Πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών», με θέμα «Ακτιβισμός και χρήση των ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για θετικές αλλαγές στην πολιτική και στην κοινωνία, μέσων στρατηγικών σχεδίων συνεργασίας, δικτύωσης και τη χρήση ποικιλίας ψηφιακών μέσων για την παραγωγή εύστοχων τρόπων ενημέρωσης που διαμορφώνουν προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω μας» Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών έχει είδη ξεκινήσει όλο τον μήνα Δεκέμβριο πριν από το φεστιβάλ σε ιδιαίτερους χώρους όπως η Δραματική σχολή του θεάτρου τέχνης, το σπουδαστήριο τεχνών και επιστημών της ΚΟΥΙΝΤΑ στην Εκπαιδευτική Ένωση, στο pocket flat theater ,και σε πολλά σχολεία της Αττικής και σε αρκετά στην περιφέρεια. θα πλαισιωθεί επίσης και με πάνελ συζήτησης στις 21 Δεκεμβρίου στo αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης Ακαδημίας 50 και ώρες 15:00-19:00.
Ιδιαίτερη στιγμή θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας – αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη «ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ» το οποίο βραβεύθηκε στην Ρωσία με Αργυρό Ιππότη στην κατηγορία κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. O Γιώργος Κολόζης υπηρέτησε συστηματικά το ντοκιμαντέρ και υπήρξε από τους πρώτους που αφοσιώθηκε στον οικολογικό κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την Υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τoν Οργανισμό KOYINTA και Tickets Tickets και έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Παραγωγή-Διοργάνωση

Οργανισμός ΚΟΥΙΝΤΑ

http://Organization.koyinta.gr

Tickets Tickets Company

You may also like...