5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Ανατολίτικης Κουλτούρας και Τέχνης

images“Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους χορούς της Ανατολής. Στους πρωταρχικούς στόχους του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνεται η βαθύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την κουλτούρα της ανατολίτικης χορευτικής τέχνης. Οι ανατολίτικοι χοροί βασίζονται στην παράδοση μιας ευρύτερης περιοχής που ξεκινάει από τη Μαύρη Θάλασσα και εκτείνεται από την Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία αλλά και την Αφρική φτάνοντας μέχρι το Μαρόκο. Οι χοροί αυτοί εξελίσσονται και αλλάζουν κρατώντας όμως στοιχεία της παράδοσης.
Μία από τις αρχαιότερες χορεύτριες οριεντάλ της Τουρκίας, η διεθνώς καταξιωμένη Sema Yıldız, η οποία, εκτός από τα 50 χρόνια χορευτικής εμπειρίας και τη συμμετοχή σε 80 τουρκικές ταινίες, υπήρξε η δασκάλα των μεγαλύτερων χορευτών του είδους, θα είναι το “αστέρι” του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Ανατολίτικης Κουλτούρας και Τέχνης στην Ελλάδα, που διοργανώνεται από 24-27 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
H Sema Yıldız έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με την πολύ νεότερή της, καταξιωμένη Τουρκάλα χορεύτρια Didem, η οποία θεωρείται διάδοχός της.
Και οι δύο θα διδάξουν την τέχνη του ανατολίτικου χορού και θα κάνουν επίδειξη της τέχνης τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, 150 καλλιτέχνες από 30 χώρες θα επιδείξουν τη χορευτική τέχνη και την παράδοση των χωρών της Ανατολής και, παράλληλα, θα διδάξουν τον χορό τους σε Ελληνίδες και ξένες χορεύτριες στο πλαίσιο σεμιναρίων.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης, περιλαμβάνει παραστάσεις, με κεντρικό άξονα την ανατολίτικη κουλτούρα και τη λαογραφία, ημερήσια σεμινάρια,καθώς και διαγωνισμό χορού” ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νικόλας Καζάκος, ο οποίος μαζί με τη Λία Βέρρα είναι διοργανωτής του Φεστιβάλ.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305-307). Στις 24/09, στο πρόγραμμα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, θα εμφανιστούν διεθνείς καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, στις 25/09 θα εμφανιστούν καλλιτέχνες από Αμερική, Τουρκία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Ουκρανία, Συρία, Λίβανο, Ισπανία, Τσεχία, Μαρόκο, Κολομβία,Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην τέχνη των αραβικών χορών.
Το Σάββατο (26/9), το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη φαντασμαγορική παράσταση με τίτλο “Grand Gala”, με πρωταγωνιστές καταξιωμένους χορευτές του είδους, από όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, ενώ την ίδια ημέρα, θα διεξαχθεί και διαγωνισμός χορού, με διεθνή χαρακτήρα.
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ (27/ 09) θα εμφανιστούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η θρυλική Sema Yıldız και η διάδοχος της Didem που εκπροσωπεί επάξια την τέχνη του οριεντάλ χορού, σήμερα, στην Τουρκία. Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 21.00.

You may also like...