5ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων

5ος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ «ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ-ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ 2018-2019».

Hμερίδες με θέμα:

«Παρουσίαση -και διανομή- του πρώτου τεύχους του παγκρήτιου περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα» και ανά νομό των μαθητικών εντύπων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ».

Αγαπητοί φίλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων της Κρήτης.

   Ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης», σε συνεργασία με Συλλόγους   Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σας καλούν να συμμετάσχετε στις εναρκτήριες ημερίδες του 5ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων (2018-2019) για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

   Στις ημερίδες θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί, στα σχολεία και στους παρευρισκόμενους μαθητές, το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα» που θα περιέχει ιστορικά στοιχεία από τον νεανικό τύπο της Κρήτης κατά τον 20ο αιώνα και μια πλούσια ανθολογία τευχών και δημοσιογραφικών κειμένων των μαθητών από τα προηγούμενα σχολικά έτη. Το τεύχος έχει εκδοθεί με την επιμέλεια της ομάδας παραγωγής και την ευγενική χορηγία της «Γραφοτεχνικής Κρήτης» του Ρεθύμνου.

Επίσης, θα παρουσιαστούν τα ήδη εκδοθέντα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά και ειδικές εκδόσεις) καθώς και κάθε άλλης μορφής σημαντική μαθητικο-δημοσιογραφική παραγωγή του προηγούμενου σχολικού έτους από τους εκπροσώπους των σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή.

     Θεωρούμε ότι ο μαθητής πρέπει   να είναι ενεργός παραγωγός καταγραφής και ενημέρωσης κι όχι παθητικός αποδέκτης πληροφοριών.

       Γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από τα σχολεία σημαντικές εκδόσεις και παραγωγές, η απήχηση των οποίων περιορίζεται στα όρια της τοπικής κοινωνίας ή απλά της σχολικής κοινότητας. Οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου αποσκοπούν στην ευρύτερη ανάδειξή αυτών των προσπαθειών στον χώρο και στον χρόνο.

Παράλληλος στόχος των ημερίδων είναι η καλλιέργεια ενός μαθητικο-δημοσιογραφικού περιβάλλοντος μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι νέες δημιουργίες του τρέχοντος σχολικού έτους.

     Γενικότερη επιδίωξη του Συλλόγου είναι η συστηματική ανάδειξη και καταγραφή των μαθητικών εντύπων μέσα από την ετήσια έκδοση του περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα» καθώς και η μόνιμη καταχώρισή τους σε ένα Κέντρο Νεανικής Δημοσιογραφίας Κρήτης στο εγγύς μέλλον.

Οι ημερίδες θα διεξαχθούν:

Α) Για τον νομό Ηρακλείου, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου.

Β) Για τον νομό Χανίων, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (συνδιοργανωτής φορέας).

Γ) Για τον νομό Λασιθίου, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματογράφου «ΡΕΞ», στον Άγιο Νικόλαο.

Δ) Για τον νομό Ρεθύμνου, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στις 5 μ.μ. στο «Σπίτι του Πολιτισμού» του Δήμου Ρεθύμνου.

   Οι ημερίδες αποτελούν την έναρξη του 5ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων για το περιεχόμενο και την προθεσμία του οποίου, ακολουθεί συνοδευτική επιστολή.

     Οι προσπάθειες της μαθητικής έκφρασης υποστηρίζονται και από την εκπομπή «Έκτη Βάρδια» που μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Κρήτης 88.4 FM» του Ηρακλείου, κάθε Τρίτη από τις 9μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και διαδικτυακά από το www.inotos.gr

   Δηλώσεις συμμετοχής στον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» και στους συνεργαζόμενους Συλλόγους Εκπαιδευτικών.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ηράκλειο, 18 Νοεμβρίου 2018

e-mail: typoskaiousia@gmail.com

You may also like...