48 ΔΗΜΗΤΡΙΑ

48 ΔΗΜΗΤΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ – «ΑΣΚΗΣΗ: ΣΥΣΣΗΜΟΝ» – ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΧΩΡΟΣ»

SYSIMMONΗ Εταιρία Θεάτρου «Χώρος» παρουσιάζει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21:00, την παράσταση «Άσκηση: Σύσσημον», στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά, η δυναμική θεατρική ομάδα, έρχεται αντιμέτωπη με το αρχαίο κείμενο. Στην παράσταση συνδυάζονται αποσπάσματα από το ποίημα Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια του Νίκου Παναγιωτόπουλου και τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. «Οφείλουμε να αναμετρηθούμε», σημειώνει ο σκηνοθέτης και ψυχή της ομάδας, Σίμος Κακάλας, «με μεγέθη που μας ξεπερνούν, να φορέσουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων που πέρασαν και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Η Άσκηση: Σύσσημον είναι ένα συμφωνημένο σημάδι μεταξύ του θιάσου και των θεατών, μία απελπισμένη κίνηση να αποκτήσουν φωνή τα στόματα αυτών που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα».

 

Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2004. Πρόκειται για έναν ερευνητικό, περιοδεύοντα θίασο ρεπερτορίου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα λαϊκά έργα, που έχει βραβευτεί για τη δραστηριότητά του στην περιφέρεια, από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε τα έργα Λιωμένο Βούτυρο του Σάκη Σερέφα (2008) και Recycle (2010). Η ομάδα έχει ταξιδέψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, από την Αθήνα ως την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Κείμενα:

Οιδίπους Τύραννος, Σοφοκλής, μετ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αρς Αρσινό, Το Κόκκινο Σταφύλι, λαϊκό παραμύθι από το Καστελόριζο

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένων: Σίμος Κακάλας

Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλαν

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Βοηθός σκηνοθέτη – Συνεργασία στα κείμενα: Δημήτρης Καλακίδης

Σύνθεση μουσικής: Κωστής Κυριτσάκης Χρήστος Μπάρμπας

 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Κρανιώτης, Σίμος Κακάλας

 

Παίζουν οι μουσικοί:

Κωστής Κυριτσάκης: λύρες

Γιάννης Παπαδόπουλος: λαούτο, μπουλγαρί, λύρες

Χρήστος Μπάρμπας: νέι, φλογέρες, γκάιντες

Χάρης Πορφυρίδης: κρουστά

Γιώργος Μαυρίδης: μακεδονίτικη λύρα

You may also like...