48ο ΔΗΜΗΤΡΙΑ

oikonomou_colour[1]ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ‘’ΟΔΥΣΣΕΙΑ’’ ΤΟΥ ROBERTWILSON
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, στις 21:00, ο Θοδωρής Οικονόμου θα παρουσιάσει στην αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ. (Πρώην Κινηματογράφος «Παλλάς»), το έργο με τίτλο «Η Μουσική για την ‘’Οδύσσεια’’ του Robert Wilson», στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.
Η συναυλία, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μπενσουσάν Χαν, «μεταστεγάζεται» λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από το κοινό.
Ο Θοδωρής Οικονόμου ένας από τους πιο χαρισματικούς πιανίστες, συνθέτες και ενορχηστρωτές, είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον παγκοσμίου φήμης δημιουργό, Robert Wilson, συνθέτοντας την πρωτότυπη μουσική της Οδύσσειας, μίας παραγωγής  του Εθνικού  Θεάτρου για την περίοδο 2012-2013.
Ο Θοδωρής Οικονόμου σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Music, στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες, που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης.
Ως μουσικός και συνθέτης, έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα στο πλευρό αξιόλογων ερμηνευτών. Από τις συνεργασίες πιο γνωστές συνεργασίες του αυτές με τους: Lucio Dalla, Madeleine Peyroux, Lara Fabian και του Justin Hayward.
Γράφει για πολλά χρόνια μουσικές για το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Ελληνικό Φεστιβάλ και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και Λαμίας, πάνω σε έργα που έχουν σκηνοθετήσει οι Robert Wilson, Νίκος Μαστοράκης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής, Αντώνης Καλογρίδης.
Η σχέση του με τον κινηματογράφο, ξεκίνησε γράφοντας μουσική για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και για την Γλυκιά μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη. Η μοιραία του συνεργασία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στην ταινία Η άλλη θάλασσα, έληξε άδοξα με τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες, άλλα και μικρότερα σχήματα, σε όλα τα μέρη του κόσμου, από το Σικάγο ως την Οζάκα και από το Εδιμβούργο ως την Αλεξάνδρεια. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης Μύκητας.
Παράλληλα διδάσκει στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και στην Πράξη Επτά. Το 2004 συνθέτει τη μουσική για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Είχε την μουσική επιμέλεια και την ευθύνη της διδασκαλίας των χορικών, πάνω στην πρωτότυπη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, στη δεύτερη αναβίωση της ιστορικής παράστασης Όρνιθες του Αριστοφάνη, από το Θέατρο Τέχνης, για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα της Κίνας. Το 2011 κερδίζει το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Θεατρικό Μουσείο της Ελλάδας και το βραβείο κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τις μουσικές του στο «Τρίτο Στεφάνι» (Εθνικό Θέατρο, 2009-2010).
Η μουσική για την «Οδύσσεια» του Robert Wilson
Σύνθεση-πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου
Ηχοληψία: Αντρέας Βαϊτούδης
Σχεδιασμός ήχου: Studio 19 – Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Κλαδούρης

You may also like...