48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Tune In_[1]ΧΟΡΟΣ: «ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ: ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΟΡΟ»
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» η παράσταση υπό τον γενικότερο τίτλο «Κύπρος – Ελλάδα: Νέες Τάσεις στον σύγχρονο χορό», στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.
Η χορογράφος Λία Χαράκη από την Κύπρο και η χορεύτρια και χορογράφος Άρτεμις Λαμπίρη, από την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τα έργα «Tune in» και «ανάμεσα», που αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης που υπηρετούν.
Tune In /Λία Χαράκη
Το Tune In είναι μία κινησιολογική τελετουργία, με στόχο την αφύπνιση του συναισθήματος. Πώς οι επαναληπτικές κινήσεις σε μια σόλο performance, προκαλούν αναταράξεις στη συναισθηματική μας κατάσταση;
Μ’ αυτό το ερώτημα, η Λία Χαράκη ξεκίνησε τη δημιουργική έρευνα του AGAIN, μία τριλογία, μέρος της οποίας είναι το Τune in, με κύρια χαρακτηριστικά την αλληλεπίδραση χορευτή – θεατή. «Πώς η κίνηση του σώματος οδηγεί στην κίνηση των συναισθημάτων στους χορευτές, αλλά και πώς μεταφέρεται ως κίνηση συναισθημάτων στους θεατές, μέσω μιας κιναισθητικής  διαδικασίας»;  Η Λία Χαράκη συνεχίζει τους πειραματισμούς της, έχοντας ως στόχο την πλήρη απελευθέρωση από το νου.
Η Λία Χαράκη είναι χορογράφος και performer. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό της Κύπρου. Με τη δημιουργική ομάδα, το «.pelma.», συμμετέχει σε ευρωπαϊκά – και όχι μόνο – φεστιβάλ χορού. Οι χορογραφικές της πρακτικές  Standup Perform Dance και IntuNition, διδάσκονται σε νέους δημιουργούς, στο πλαίσιο διεθνών διοργανώσεων, όπως το Dance House Tilburg και το Φεστιβάλ Impuls Tanz, στη Βιέννη. Είναι λέκτορας στο πρόγραμμα χορού του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Το σόλο της Tune In έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 55η Διεθνή Έκθεση Biennale Βενετίας κι έχει παρουσιαστεί σε πολλά Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ.
Tune In
(Ο ήχος της καρδιάς είναι σε ζωντανή μετάδοση)       
Ιδέα – Δημιουργία – Ερμηνεία: Λία Χαράκη
Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Παντελής Διαμαντίδης
Σύμβουλος – καθοδηγητής: Εύη Χαράκη
Μαχαιρά                                                                                                                
Φωτιστής: Alexander Jotovic                                    
Ήχος: Γιάννος Ιωνάς 
Διευθυντής παραγωγής: Γιάγκος Χατζηγιάννης           
Παραγωγή .pelma.
ανάμεσα / Άρτεμις Λαμπίρη
Μινιμαλιστική χορογραφία για τέσσερις χορευτές κι ένα μουσικό. Ένα πολιτικοκοινωνικό σχόλιο. Κι ένα υπαρξιακό παιχνίδι. Το «τώρα» που όλοι θέλουμε να ζήσουμε, είναι απλώς η στιγμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Το ανάμεσα καθρεφτίζει τη μετάβαση, από την εποχή της αστάθειας, όπως τη βιώνουμε όλοι στην Ελλάδα και τον κόσμο του 2013, στην επόμενη μέρα…
Είναι μια χορογραφία σαν πολιτικοκοινωνικό σχόλιο. Ένα υπαρξιακό crash test, μέσα σε σχήματα κι έξω απ’ αυτά. Κανόνες, ακανόνιστες αντιδράσεις, αστάθεια, ένας κόσμος που τρέμει, δονείται κι αλλάζει. Στο τέλος, χορευτές και κοινό, νιώθουν ότι όλα όσα υπάρχουν «ανάμεσά» τους λιώνουν και δημιουργείται μια καινούργια, βαθιά σχέση. Το ανάμεσα είναι μία performance που αναπαριστά την κίνηση των εσωτερικών οργάνων μας, σε περιόδους μεγάλων μεταβάσεων και συναισθηματικής ανισορροπίας.
Η Άρτεμις Λαμπίρη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1984.  Χορεύτρια, χορογράφος και σύμβουλος δραματουργίας. Έχει σπουδάσει στην Επαγγελματική Σχολή Χορού της Ραλλού Μάνου. Με υποτροφία του ΙΚΥ, παρακολουθεί μαθήματα χορογραφίας στο ArtEZ, στην Ολλανδία. Ολοκληρώνει τις θεατρικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς χορευτές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια παραδίδει σεμινάρια και ελεύθερα μαθήματα αυτοσχεδιασμού, χορογραφίας και έρευνας της κίνησης στην Ολλανδία, το Ισραήλ, την Ισπανία και την Ελλάδα.
ανάμεσα
Σύλληψη – Σύνθεση: Άρτεμις Λαμπίρη         
Ερμηνεύουν: Κάντυ Καρρά, Κωνσταντίνος Ρίζος, Μαργαρίτα Τρίκκα, Ιωάννα Χειτζάνογλου
Live Μουσική: The New Best Niagara – Αλέξανδρος Καραδήμος teaser, φωτογραφίες και flyer: Διονύσης Τσούσης

You may also like...