48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

PERIPLOUS[1]ΜΟΥΣΙΚΗ: «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» – ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΩΝΟΣ
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, τα 48α Δημήτρια προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης να ακολουθήσουν σε μία ιδιαίτερη μουσική συνάντηση, ανοιχτή σε όλους.
Η Πορτογαλέζα ιστορικός, εκπαιδευτικός, μουσικός και συνθέτρια των γνωστότερων σύγχρονων fados, Amélia Muge, συναντά τον Θεσσαλονικιό τραγουδιστή, συνθέτη και αρθρογράφο, Μιχάλη Λουκοβίκα, στην κοινή τους συναυλία, υπό τον τίτλο «Περίπλους». Μία περιήγηση από τα ρεμπέτικα ως τα fados και από την κιθάρα «braguesa» ως το μπουζούκι, που αποδεικνύει ότι οι αποστάσεις είναι μόνο θέμα γεωγραφίας.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 13:00, στη συμβολή των οδών Βατικιώτη και Δημητσά.
Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών ήταν διαδικτυακή, με αφορμή τον δίσκο – βιβλίο του Μ. Λουκοβίκα το «Χρυσάφι τ’ ουρανού». Ένα έργο – απόσταγμα της επιστημονικής του έρευνας, γύρω από τις μουσικές της Μεσογείου, πάνω σε ποίηση του Άρη Αλεξάνδρου, με συνοδοιπόρους την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Ανδρέα Καρακότα, τον Ross Daly, τον Γιώργο Ανδρέου, το Μάνο Αχαλινωτόπουλο, τον Κυριάκο Γκουβέντα και πολλούς ακόμη αξιόλογους μουσικούς.
Η κυκλοφορία του έργου στα πορτογαλικά, με τίτλο Ouro do Céu, σφράγισε την καλλιτεχνική σχέση.
Ανταλλάσσοντας μνήμες και ιδέες, παραδοσιακά και δικά τους κομμάτια, οι δύο καλλιτέχνες έφτασαν στο σημείο να συνθέτουν μουσική και να προσαρμόζουν στίχους on line. Έτσι «γεννήθηκε» ο δίσκος – βιβλίο «Περίπλους» (Periplus / deambulações luso-gregas) με μουσικούς από την Πορτογαλία και την Ελλάδα και προσκεκλημένους τη συγγραφέα Hélia Correia, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την χορωδία Outra Voz. Ένα μουσικό έργο που παρουσιάζεται στα μεγάλα μεσογειακά φεστιβάλ μουσικής.
Οι Μουσικοί:
Από την Πορτογαλία:
Amelia Muge – τραγούδι, braguesa, κρουστά
Filipe Raposo – πιάνο και πορτογαλέζικο φλάουτο
Από την Ελλάδα:
Μιχάλης Λουκοβίκας – τραγούδι, ακορντεόν, κρουστά
Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί
Χάρης Λαμπράκης – φλάουτο
Λουκάς Μεταξάς – κοντραμπάσο, κρουστά
Ηχοληψία – Χρήστος Μέγας
Είσοδος ελεύθερη

You may also like...