48α Δημήτρια

anna_netsaeva[1]ΜΟΥΣΙΚΗ: «ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: ΕΙΚΟΝΕΣ, ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ» – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΣΤΑΚΗ
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, στις 21:00, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτήριο Β΄) η παράσταση «Ρωσική Πρωτοπορία: Εικόνες, ήχος και λόγος», ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο ανήκει η διεθνώς αναγνωρισμένη συλλογή Κωστάκη και στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και των 48ων Δημητρίων.
Επιστροφή στην εποχή της «Ρωσικής Πρωτοπορίας» μέσα από μια πολυδιάστατη παράσταση, αφιερωμένη σ’ έναν θρυλικό Έλληνα. Η συλλογή του Γιώργου Κωστάκη, είναι ο καθρέφτης μιας ολόκληρης εποχής και η σημαντικότερη, εκτός Ρωσίας, συλλογή έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900 – 1930), που χαρακτηρίζεται από την οργανική συνεργασία όλων των τεχνών.
Η ατμόσφαιρα αυτή, αναδύεται μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία αποτελεί μια πολιτισμική ανασύνθεση εκείνης της εποχής.
Με τη διάσημη υψίφωνο Anna Nechaeva να τραγουδά τα «Επτά Τραγούδια» σε ποίηση του Alexandr Blok και μουσική του Dmitri Shostakovich και την ηθοποιό Ταμίλα Κουλίεβα, να απαγγέλει ποιήματα του Alexandr Blok στα ρωσικά και σε ελληνική μετάφραση.
Τις δύο γυναίκες συνοδεύουν οι «Transcription Ensemble», οι οποίοι τρέφουν ξεχωριστή αδυναμία στη κονστρουκτιβιστική μουσική και τις ατμόσφαιρες της Ρωσικής μουσικής πρωτοπορίας.
Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, προβάλλονται, σε συντονισμό με το λόγο, το τραγούδι και τη μουσική, εικόνες έργων τέχνης από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ (Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin και άλλων).
Ρωσική Πρωτοπορία – Εικόνες, Ήχος & Λόγος
Anna Nechaeva: σοπράνο
Ταμίλα Κουλίεβα: απαγγελία
Transcription Ensemble:
Γιώργος Κανδυλίδης: βιολί
Χρήστος Γρίμπας: βιολοντσέλο
Νίκος Ζαφρανάς: πιάνο
Επιλογή έργων τέχνης – Μετάφραση ποιημάτων: Μαρία Τσαντσάνογλου
Οργάνωση – συγχρονισμός οπτικοακουστικού υλικού: Εύη Μπανιωτοπούλου
Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στις τιμές των 12€(κανονικό) και των 8€ (μαθητικά  – φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

You may also like...