48α Δημήτρια

Nora_MagdaBizarro1[1]ΘΕΑΤΡΟ: «ΝΟΡΑ» ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ – ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «tgSTAN»
Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, στις 21:00, η θεατρική ομάδα των «tgSΤΑΝ» από το Βέλγιο, θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» το έργο του Ερρίκου Ίψεν «Νόρα» στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.
Το ιψενικό αριστούργημα, που ανεβαίνει από τους πρωτοπόρους Φλαμανδούς «Toneelspelersgezelschap STAN» («tgSΤΑΝ») ιχνηλατεί την αφύπνιση της Νόρας Χέλμερ, από μία ζωή φαινομενικής οικογενειακής ευδαιμονίας. Η κεντρική ηρωίδα, που επί χρόνια απολάμβανε την πατρική και συζυγική «προστασία», αμφισβητεί τα πιστεύω της, όταν ο γάμος της δοκιμάζεται. Η παράσταση αφηγείται μία συναρπαστική ιστορία για τα όρια της ηθικής, την κοινωνία του καταναλωτισμού και την έσω μας ξενιτιά, και για τις επικείμενες παγίδες που ελλοχεύουν στα μεγαλοαστικά νοικοκυριά της Ευρώπης του 2013.
Υποκριτική δεινότητα, σύγχρονη αισθητική και κοφτερή πολιτική ματιά. Η αλήθεια της τέχνης των tgSTAN εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο δεύτερο συνθετικό του ονόματός τους:  S(top) T(hinking) A(bout) N(ames).Τους χαρακτηρίζουν «ηθοποιοκεντρικούς» και «αντιδογματικούς». Πρόκειται στην ουσία για μία θεατρική κολεκτίβα που παραμερίζει τα θεατρικά δόγματα, επιμένει στην άμεση επικοινωνία με τους θεατές και υποστηρίζει την ανεξαρτησία των ηθοποιών, μακριά από την εξουσία του σκηνοθέτη – δυνάστη. Οι ηθοποιοί κάνουν τα πάντα μόνοι τους, αποκηρύσσοντας τίτλους, συμβάσεις και θεατρικές νόρμες. Συνυπογράφουν τη δραματουργία, σκηνοθετούν από κοινού τις παραστάσεις τους και αφήνουν πάντα περιθώρια για αυτοσχεδιασμό. Το κείμενο είναι ο πυρήνας, κέντρο και καταλύτης της κάθε παράστασης. Χάρη στο ανανεωτικό τους πνεύμα και τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο ανεβάζουν κλασικά έργα, οι tgSTAN δημιουργούν τη δική τους «σχολή». Από τον Τσέχoφ στον Μπέρνχαρντ κι από τον Ίψεν και τον Ουάιλντ στον Σω, αποκαλύπτουν τη δική τους εκδοχή, πάνω σε ριζοσπαστικούς, για την εποχή τους και κλασικούς πλέον, συγγραφείς. Μ’ ένα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό πνεύμα, χωρίς περιττές ηθικολογίες, δημιουργούν μία νέα πλοκή πάνω σε θρυλικά έργα. Μέσα από την αφαίρεση και την απλότητα στα εκφραστικά μέσα, οι θεατές ανακαλύπτουμε εκ νέου πασίγνωστους μύθους.
Σκηνοθεσία και Ερμηνεία:
Jolente De Keersmaeker, Wine Dierickx, Tiago Rodrigues και Frank Vercruyssen
Διανομή
Νόρα Χέλμερ: Wine Dierickx 
Τόρβαλτ Χέλμερ: Frank Vercruyssen
Κριστίνε Λίντε: Jolente De Keersmaeker                          
Νιλς Κρόγκστατ: Tiago Rodrigues
Γιατρός Ρανκ: Tiago Rodrigues
Ελένα: Jolente De Keersmaeker
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Κοστούμια: An d’ Huys
Τεχνικοί υπεύθυνοι: André Calado και Tim Wouters
Παραγωγή: tg STAN
Συμπαραγωγή: House on Fire, Teatro Maria Matos (Λισαβώνα), BIT Teatergarasjen (Bergen), Maltafestival (Poznan), Kaaitheater (Βρυξέλλες)
Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Μετάφραση υπέρτιτλων: Γλώσσημα & Βέρχαϊμ
Το κείμενο των υπέρτιτλων βασίζεται στη μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς

 

You may also like...