48α Δημήτρια

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ» – Η ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, στις 22:00, το συγκρότημα «Λωξάντρα» θα προσφέρει στα «Δημήτρια Κατάληψη» την πιο πολύχρωμη και μελωδική κατάληξη, στον χώρο του πρώην Maison Crystal (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 6, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης).  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές του αφετηρίες και αναζητήσεις, η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης (Meyhane – Καφέ Αμάν), η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική Οθωμανική και  νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, η σεφαραδίτικη μουσική και τα μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων.
Ιχνηλατώντας τις μουσικές αυτές, το πρώτο album του σχήματος κυκλοφορεί το 2006 με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…», album που το 2011 κυκλοφορεί και στην Τουρκία («Almost like in the Past», Eterna Productions) ενώ στις αρχές του 2012 εκδίδεται η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά τους, με τίτλο «Μεϋχανέ – Καφέ Αμάν».
Η παραγωγή αυτή θα σκαρφαλώσει στην 8η θέση του World Music Chart of Europe, τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ το κομμάτι «Τα ψαράδικα» θα επιλεγεί για να συμπεριληφθεί στο cd album του πολύ γνωστού περιοδικού παραδοσιακής και ethnic μουσικής «Folk Roots».
Η «Λωξάντρα» έχει στο ενεργητικό πολυάριθμες συνεργασίες με διακεκριμένους μουσικούς της παραδοσιακής – και όχι μόνο – μουσικής, όπως επίσης και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2010  «έντυσε» μουσικά και ζωντανά επί σκηνής, την επιτυχημένη παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Λωξάντρα», που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.
Το τέλος του 2013 βρίσκει τη «Λωξάντρα» σε δημιουργικό μετασχηματισμό. Με νέα μέλη στη σύνθεση και καινούργιο album στα σκαριά, με φρέσκες μουσικές ιδέες  – γνωστά  κομμάτια της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής ενορχηστρωμένα με κλασικό ή «πειραγμένο» τρόπο, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις, πάντα στα ίχνη των μουσικών δρόμων της ανατολής – με διάθεση ανοίγματος σε νέα ρεύματα και πρόθεση δημιουργικών δοκιμασιών, γίνεται μια Loxandra “in transition”, μια «Λωξάντρα» που ταξιδεύει μουσικά στο χώρο και το χρόνο, σμίγοντας την ανατολή με τη δύση, το κλασικό με πειραματικό, το παλιό με το σύγχρονο.
Μέλη του σχήματος είναι οι μουσικοί: Νίκος Αγγούσης – κλαρίνο, Ρία Ελληνίδου –  τραγούδι, Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά, Θανάσης Κουλεντιανός – κανονάκι,  Λουκάς Μεταξάς – ηλεκτρικό μπάσο, Μάκης Μπακλατζής – βιολί/τραγούδι, Δημήτρης Παναγούλιας – κρουστά και Κυριάκος Ταπάκης – ούτι.
«Δημήτρια Κατάληψη»: Ο χώρος του πρώην Maison Crystal παραχωρείται στα 48α Δημήτρια, έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 και μετουσιώνεται σε ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο συνεύρεσης και συν-δημιουργίας, όπου όλοι μπορούν να παρουσιάσουν χωρίς κανέναν περιορισμό τις προτάσεις τους και τη δουλειά τους. 
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα τα «Δημήτρια-Κατάληψη», από τις 12:00 έως και τις 00:00 καθημερινά, να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο και να επικοινωνεί με τους καλλιτέχνες και τους παρευρισκόμενους.
Το πρόγραμμα ανακοινώνεται στις παρακάτω ηλεκτρονικές τοποθεσίες:
www.dimitria.thessaloniki.gr 
www.facebook.com/DimitriaFestival
https://twitter.com/DimitriaFest

…STAY TUNED!!!…

 

You may also like...