«4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας»

a000d40215bacbbb6b21e92594063f3b_XLΑρώματα και γεύσεις από παραδοσιακά … γαστρομαγειρέματα με συνταγές της Κρητικής κουζίνας από όλο το νησί θα κυριαρχήσουν στο «4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» που πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στο κέντρο «Πάνθεον» στα Ρουσοχώρια Πεδιάδος Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα Παγκρήτιο πολιτιστικό γεγονός που αναδεικνύει την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα-την λαϊκή παράδοση και πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα του δήμου Μινώα-Πεδιάδος, με οργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστολιανών και την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ).
Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έχει ταυτιστεί με το διατροφικό και γευστικό πολιτισμό του τόπου και ένας από τους στόχους του είναι να μεταφέρει στις νεότερες γενιές παλιές παραδοσιακές συνταγές.
Ειδικότερα πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ ένα παραδοσιακό φαγητό ή ένα γλυκό με υλικά που προσφέρει η Κρητική ύπαιθρος που αποτελούν τη βάση για το «θαύμα» της Κρητικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα αντάμωμα Συλλόγων όπου αναδεικνύεται η συνεργασία, η παράδοση και ο πολιτισμός μας.
Με ελεύθερη είσοδο, τα μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών Συλλόγων θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις που αφορούν:
Την Κρητική διατροφή, τις ευεργετικές ιδιότητες της Κρητικής κουζίνας, παρουσίαση Κρητικών συνταγών, παρουσίαση λαϊκής παράδοσης (μουσική και χοροί), παρουσίαση παραδοσιακών στολών κ.α.
Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις παραδοσιακού και κοινωνικού χαρακτήρα που τιτλοφορούνται «Παιδική Γωνίτσα» και «Παντοπωλείο Αγάπης».
1. «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ»: Παράδοση είναι όσα παραδίνουμε στις επόμενες γενιές, γι’ αυτό μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και των γιαγιάδων, από διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους, θα φτιάξουν ζαχαρωτές μαντινάδες και σκιουφιχτά μακαρόνια…..μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα που τα συνοδεύουν!
2. «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, στις 15 Φεβρουαρίου, και τη σπουδαία βοήθεια που δίνει η «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», στις οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, στο χώρο θα υπάρχει το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» με προϊόντα που θα προσφέρουν σύλλογοι και χορηγοί. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Ηλιαχτίδα.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Έναρξη Εκδήλωσης

10:30-11:00 Χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των οργανωτών, συλλόγων, Περιφέρειας και δήμου

11:00 Έναρξη για μαγειρέματα

Παρουσίαση Συλλόγων

11: 40-Παρουσίαση άγριων χόρτων της Κρήτης Φρυγανάκη Αναστασία Φιλόλογος- Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού «Το Σπίτι των Κουρήτων» και μέλος επιτροπής τουρισμού Μυλοποτάμου

11:50Ομιλία με θέμα «Τα κρητικά χόρτα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες» Κουρούπη Εύα Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

12:00 -Παρουσίαση Συλλόγων

13:30 – Μουσικό διάλειμμα αφιερωμένο στην αγάπη από το σχήμα Ίριδα-Βασιλική Τσιγαρά και τον Αντώνη Βουμβουλάκη

13:50 -Παρουσίαση Συλλόγων

15:00 -Μουσικά ακούσματα από το σχήμα Εράν – Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Λαογραφικό Όμιλο ”Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης”

16:00 – Απονομές

17:00 -Μουσικά ακούσματα από το σχήμα Εράν -Παρουσίαση παραδοσιακών στολών ”Αστυρακιανή φορεσιά..μινωική ανάμνηση;” απο τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυρακίου. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων θα έχει η Βούλα Νεονάκη.

You may also like...