4ο Φεστιβάλ “Κ.Ο.Θ. UNDERGROUND”

photofestivalΟ Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Ιθάκη» και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. διοργανώνουν το φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο “4ο Κ.Ο.Θ. Underground”, από Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) και ώρες: Παρασκευή & Σάββατο από 17:00, Κυριακή από 11:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

 Το «Κ.Ο.Θ. Underground» αγκαλιάστηκε από τη πρώτη χρονιά λειτουργίας του, τόσο για την τεράστια ποικιλία των προσφερόμενων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όσο και για την υψηλή τους ποιότητα. Κυρίως όμως αγαπήθηκε πολύ, γιατί όλοι οι συμμετέχοντες το κάνουν με μεράκι, αγάπη και ειλικρινή διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, κάτι που στις μέρες μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Πλέον, στον 4ο χρόνο ζωής του, το φεστιβάλ έρχεται πιο πλούσιο από ποτέ, με δράσεις που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και με πρόσθετα όπλα στα παραπάνω, το πείσμα των διοργανωτών, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών και τη διάθεση για ενεργή αντίδραση στην εσκεμμένη διάλυση κορυφαίων καλλιτεχνικών θεσμών της χώρας, όπως τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., μέλη των οποίων συμμετέχουν στο φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να φιμώσει την Τέχνη.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», που ήταν η πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ουσιών που λειτούργησε στην Ελλάδα. Παρά τα προβλήματα, το Κέντρο συνεχίζει το επιτυχημένο του πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ αποτελούν μία έμπρακτη απόδειξη του σημαντικού έργου που επιτελείται.

Μουσική

ü      Σύνολα κλασικής μουσικής

ü      Σύγχρονες συνθέσεις

ü      Ανθολογία τραγουδιών δημιουργών της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης

ü      Τραγούδια από τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο

ü      Πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές με στοιχεία postrock, pop, alternative, jazz, rock και ηλεκτρονικής μουσικής

ü      Rock και blues ήχοι, funk και swing ρυθμοί

ü      Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο – παραδοσιακό τραγούδι

ü      Ρώσικη – τσιγγάνικη ρομάντζα

ü      Διασκευές ιρλανδέζικων μελωδιών

ü      Ρεμπέτικο και έντεχνο ελληνικό τραγούδι

ü      Αρχαία ελληνική μουσική από τους Πέρσες του Αισχύλου

Χορός

ü      Δύο πειραματικές παραστάσεις flamenco

ü      Σύγχρονος χορός

Θέατρο

ü      Αυτοσχεδιαστική θεατρική παράσταση με αλληλεπίδραση θεατών ηθοποιών.

Εικαστικά

ü      Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας (επιμέλεια Σταύρος Παναγιωτάκης)

ü      VideoArt

Εκδόσεις

ü      Έκθεση εκδόσεων  της παραγωγικής μονάδας γραφικών τεχνών του ΚΕΘΕΑ  «ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ».

Δράσεις για παιδιά

ü      Εργαστήρι Stencil για μικρούς και μεγάλους από το ΚΕΘΕΑ Ανάδυση

ü      Εργαστήρι κεραμικής για παιδιά από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

ü      Δρώμενα για παιδιά με τα  “Παιδιά εν δράσει” (τσίρκο του δρόμου)

ü      Μουσικές εκπλήξεις & mobile school από την Praksisκαι την Arsis

ü      Μουσικό παραμύθι-παιχνίδι

ü      Εργαστήρι κρουστών για παιδιά  με την εκπαιδεύτρια –μουσικό του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη

ü      Διασκευή της όπερας Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ για παιδιά

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Η αντιμετώπιση του ζητήματος της εξάρτησης την περίοδο της κρίσης».

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 19.30, στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κ.Ο.Θ., Λεωφ. Νίκης 73

Συμμετέχουν:  

Μονάδα Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»

Προσωπικό θεραπείας, μέλη του προγράμματος και γονείς.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό των τριάντα χρόνων του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και θα πλαισιωθεί από τους PlusNMinusCollectiveOrchestra.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.)

Ιδρύθηκε το 1973 και είναι το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, μουσικών και διοικητικών, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αριθμεί 110 μέλη. Πέρα από τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του, σκοπός του συλλόγου είναι και η προαγωγή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις. Το 2005 με πρωτοβουλία και οργανωτική  ευθύνη του Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. κυκλοφόρησε εκπαιδευτικό  DVD που περιλαμβάνει τον Οδηγό της ορχήστρας για τους νέους του B. Britten και το βιβλίο της ζούγκλας του M. Roza. Η παραγωγή ήταν της «Περίστυλον», του πολιτιστικού φορέα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.. Το 2010 πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Μουσική και πολιτική». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και με βάση το εκπαιδευτικό DVD, ο σύλλογος έχει εκπονήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Γυμνασίου, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες στο πλαίσιο  του μαθήματος της μουσικής.

ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»

Το 1983 στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα επαγγελματιών ξεκίνησε την πρώτη στην Ελλάδα οργανωμένη προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ιδρύοντας τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη». Σε μια εποχή κατά την οποία οι χρήστες ναρκωτικών κατέληγαν στη φυλακή ή το ψυχιατρείο, η «Ιθάκη» απέδειξε ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί οριστικά και το άτομο να επιστρέψει δημιουργικά και ισότιμα στην κοινωνία. Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματός της οδήγησε το 1987 στην ίδρυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα με 20 θεραπευτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα.

Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι ένα «στεγνό» (χωρίς τη χρήση υποκατάστατων) πρόγραμμα διαμονής που απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και με την εθελούσια συμμετοχή των εξαρτημένων. Με μονάδες στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, θεραπείας απεξάρτησης, εκπαίδευσης – κατάρτισης, κοινωνικής επανένταξης, καθώς και οικογενειακής υποστήριξης και θεραπείας σε περίπου χίλια άτομα ετησίως, χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους.

Οι θεραπευτικές διαδικασίες, ομαδικές και ατομικές, καλούν τους χρήστες σε μια κοινή αναζήτηση των αιτιών που βρίσκονται στη ρίζα της χρήσης ναρκωτικών μέσα από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, την επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη, οδηγώντας τους στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και στην επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Έρευνες αποτίμησης έχουν καταδείξει επανειλημμένως την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» στην επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την εγκατάλειψη της συνδεόμενης με τη χρήση παραβατικότητας και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών του. Διαθέτει Εναλλακτικό Μεταβατικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οργανώνει διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από δραστηριότητες, όπως ομάδες θεάτρου, μουσικής, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών. Επαγγελματική κατάρτιση επίσης παρέχουν και οι 4 παραγωγικές μονάδες του προγράμματος – αγρόκτημα, κεραμική, ξυλουργείο και τυπογραφείο.
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι το πρώτο πρόγραμμα που βοήθησε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν χάσει το δρόμο τους, να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή και να αναζητήσουν τη χαμένη τους Ιθάκη.

Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών

της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Το Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό τη διαχείριση των κάθε είδους πιστώσεων, πόρων, εσόδων και περιουσίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, καθώς και τη διάθεση αυτών για τη διοργάνωση συναυλιών,  τη συνεργασία και σύμπραξη με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 4ετούς θητείας και όλα τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου έχουν αποποιηθεί την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος για την συμμετοχή τους σε αυτό.

Το προσωπικό του Ε.Τ.Ο.Σ. υπηρετεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες λειτουργίας μιας μεγάλης ορχήστρας και υποστηρίζει διοικητικά τους μουσικούς και τις δραστηριότητες της Κ.Ο.Θ..

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

PRAKSIS

Η PRAKSIS δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Ταυτόχρονα, πυρήνες εθελοντών της PRAKSIS βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κύριος στόχος της είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Τα προγράμματα της PRAKSIS, δε θεωρούνται «ξεκίνημα από το μηδέν», καθώς είναι «η επόμενη μέρα» προγραμμάτων που λειτουργούν από το Νοέμβριο του 1996. Προγράμματα που με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν εδώ και 16 χρόνια. άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες), νομική βοήθεια, στέγαση, εργασιακή συμβουλευτική σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα όπως: παιδιά των φαναριών, οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες, άστεγους, χρήστες ναρκωτικών, τσιγγάνους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους, ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης

Το Φεστιβάλ «ΚΟΘ underground»      

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΓΑΛΑΤΩΝ ΕΒΑΠΟΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 4ου “Κ.Ο.Θ.
UNDERGROUND

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. ενημερώνουν ότι στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας “Κ.Ο.Θ. Underground”, θα συγκεντρωθούν φάρμακα και γάλατα εβαπορέ για την PRAKSIS.

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί στο Block 33 περίπτερο της PRAKSIS, όπου και θα συγκεντρώνονται τα είδη που θα προσφέρουν οι επισκέπτες.

Υπενθυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) και ώρες: Παρασκευή & Σάββατο από 17:00, Κυριακή από 11:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310 556145

 

You may also like...