Δεκαέξι ομάδες με 400 ηθοποιούς και συνοδούς, αλλά και πλέον των 5.000 θεατών, αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, οι παραστάσεις του οποίου ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη και ολοκληρώνονται στις 29 Απριλίου. Αυτά ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, από τον αντιδήμαρχο Κ. Γεωργακόπουλο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Εύη Λαμπροπούλου και Βεν. Μπαλόπουλο.
Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μολάους, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Λήμνο, Βόλο), ενώ από το εξωτερικό η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Κλασσικό Λύκειο της Μεσίνα (Ιταλία). Τη Μεσσηνία θα εκπροσωπήσουν το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας, το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, στόχος είναι να διοργανωθεί Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης, σε συνεργασία με τον καθηγητή Π. Θέμελη, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εξασφάλιση κονδυλίων και για την επόμενη διοργάνωση, κάτι που αναμένεται να ξεπεραστεί με την ένταξη στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), καθώς τόσο η φετινή όσο και η περσινή διοργάνωση είχαν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Ευχαρίστησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, εξέφρασε την πεποίθηση συνέχισης της συνεργασίας με τον κ. Θέμελη, σημειώνοντας ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ο τελευταίος για την ανάδειξη του μνημείου και τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου οι ηθοποιοί με τους συνοδούς τους, αλλά και οι θεατές, να αποτελέσουν τους πρεσβευτές της Μεσσήνης στις πόλεις και στις χώρες τους με τη διοργάνωση.
Με έντονη, δε, ποιητική διάθεση μίλησε για την επικοινωνία και το μοίρασμα των εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και το κίνητρο που τους δίνεται, ώστε να ασχοληθούν με το αρχαίο δράμα και, κατά συνέπεια, την πολιτιστική κληρονομιά. Καταλήγοντας, έκανε λόγο για «απτή μαγεία, όπου τα λόγια δίνουν πνοή στις αρχαίες πέτρες και αγκαλιάζουν τους νέους σήμερα, όπως αγκάλιαζαν τους νέους του χθες».
Άντριου Βισνέφσκι
Στη συνέντευξη παρέστη και ο επικεφαλής σκηνοθέτης του μεταπτυχιακού τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, Άντριου Βισνέφσκι, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την τρίτη, κατά σειρά, συμμετοχή της Ακαδημίας στη διοργάνωση.
Χαρακτήρισε ως εξαιρετική εμπειρία το να βρίσκεται κάποιος στην Αρχαία Μεσσήνη, που συνεχώς αλλάζει με τα ευρήματα που φέρνει στο φως ο κ. Θέμελης, ενώ χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως ευκαιρία για όλους να παρουσιαστούν τα λόγια τα όμορφα, της σοφίας του αρχαίου κόσμου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μάθημα για τους νέους ανθρώπους.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η επιλογή του φετινού έργου ήταν πολύ προσεκτική και εξέφρασε την ελπίδα οι θεατές να μην απογοητευθούν από το αποτέλεσμα.
Χαιρετισμός Π. Θέμελη
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, η αρχαιολόγος Εύη Λαμπροπούλου ανέγνωσε το χαιρετισμό του, επίσης, μέλους της Επιτροπής, καθηγητή Π. Θέμελη, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση των τριών χώρων θέασης και ακρόασης που διαθέτει η Αρχαία Μεσσήνη για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για συνέδρια και εκθέσεις εικαστικών έργων, συμβάλλει όχι μόνο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στη διοργάνωση, σημείωσε πως έχει καθιερωθεί και αναγνωρίζεται ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί από το Δήμο Μεσσήνης με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Θέμελης ανέφερε, επίσης, ότι οι δυνατότητες ανάδειξης και διάδοσης των αγαθών που προσφέρει η Αρχαία Μεσσήνη, μπορούν να διευρυνθούν με στόχους, όπως η προσέλκυση και η υποστήριξη νέων που θα συμβάλουν να καθιερωθεί η αρχαία δωρική πόλη ως χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σπουδαστών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην πρακτική της ανασκαφικής τεχνικής, της συντήρησης αρχαιοτήτων, καθώς και της αποκατάστασης των μνημείων, με εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής στον αρχαιολογικό χώρο και την έκθεση παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τέλος, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βεν. Μπαλόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ως εξής:
Τετάρτη 22 Απριλίου
9.00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ: «Ορφικοί Ύμνοι» σε μουσική σύνθεση Μηνά Αλεξιάδη, σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Μεσσήνης, 9.30 «THE EUMENIDES Aeschylus (Ευμενίδες Αισχύλου)» – Royal Academy of Dramatic Art (London), 11.00: «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη – 4o ΓΕΛ Καλαμάτας.
Πέμπτη 23 Απριλίου
9.30: «BACCHAE Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη)» – University College London, 11.00: “ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου -9ο Γυμνάσιο Πατρών.
Παρασκευή 24 Απριλίου
9.30: “ΠΕΡΣΕΣ Αισχύλου” -ΓΕΛ Μολάων, 11.00: “ΚΥΚΛΩΨ Ευριπίδη” – Γυμν. Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 25 Απριλίου
9.30: “ΑΛΚΗΣΤΙΣ” Ευριπίδη – Γυμν. Λιβαδοχωρίου Λήμνου, 11.00: “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ” του Ευριπίδη – 7ο Γυμνάσιο Βόλου.
Κυριακή 26 Απριλίου
9:30 “ΕΛΕΝΗ” του Ευριπίδη – Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, 1100: “ΙΚΕΤΙΔΕΣ” του Αισχύλου -7ο ΓΕΛ Ηρακλείου.
Δευτέρα 27 Απριλίου
9.30: “ΚΥΚΛΩΨ” του Ευριπίδη -Κολλέγιο Αθηνών, 11.00: “ΕΛΕΝΗ” του Ευριπίδη” – 18ο Γυμνάσιο Αθήνας.
Τρίτη 28 Απριλίου
9.30: “ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” του Αισχύλου -7o Γυμνάσιο Κέρκυρας & 4ο Λύκειο Κέρκυρας, 11.00: “ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ” του Ευριπίδη -5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.
Τετάρτη 29 Απριλίου
9.30: “ΦΟΙΝΙΣΣΑΙ” του Ευριπίδη – 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης, 11.00: “PROMETEO INCATENTO” Eschilo (Προμηθεύς Δεσμώτης, Αισχύλου) – ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE “F. MAYROLICO” Liceo Classico di Messina”, 12.00: ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Δρώμενο “Μυθωδία” – Σύλλογος “Η Χαρά του Παιδιού”.
Ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.