38ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας

dramaΕν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Η Ταινία
Ο Κώστας Βασιλείου, είναι αρχιτέκτονας. Βιώνει – όπως όλοι οι συνάδελφοί του – χρόνια τώρα, την πιο βαθιά κρίση. Μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και στη ζωή του εμφανίζεται ο κύριος Παπαλάμπρου. Του αναθέτει να πραγματοποιήσει το όνειρο κάθε αρχιτέκτονα…
Ο Σκηνοθέτης
Ο Γρηγόρης Οικονομίδης είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1965, έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορία της Μικράς Ασίας και την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά. Είναι συγγραφέας ενός ιστορικού βιβλίου, επιστημονικών άρθρων σε ιστορικές περιοδικές εκδόσεις. Έχει σκηνοθετήσει 4 ιστορικά και κοινωνικά ντοκιμαντέρ και μία ταινία μικρού μήκους. Ολα τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και σε ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Αντιπρόεδρος της επιστημονικής «Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής» και πρόεδρος της ‘ΠΑΝΤΕΧΝΙΑ’ εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού.
Φιλμογραφία
«Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως» – ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών, 2012. Σκηνοθεσία και σενάριο. Παρουσιάστηκε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο «Ελληνικό Πανόραμα», καθώς και στο κανάλι της Βουλής των Ελλήνων – Ιούλιο 2014. Προβλήθηκε σε 16 πόλεις της Ελλάδας, στο Οχάιο των ΗΠΑ καθώς και στην Κωνσταντινούπολη. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
«128 – Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία» – διάρκειας 70 λεπτών, 2013. Σκηνοθεσία και σενάριο μαζί με τον Βάϊο Σύρρο. Παρουσιάστηκε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο «Ελληνικό Πανόραμα». Προβλήθηκε σε 19 πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην ΕΡΤ3 (Ιανουάριος – Μάιος 2015). Δείτε εδώ το τρέιλερ.

«Χαλκηδόνα η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης» – διάρκειας 73 λεπτών, 2014. Σκηνοθεσία και σενάριο. Προβλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες 8 πόλεις). Προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό IZTV της Τουρκίας. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
Σχετικά με «Το Ονειρο Κάθε Αρχιτέκτονα» (από τον Γρηγόρη Οικονομίδη)
Είναι μια ιστορία ενός αρχιτέκτονα που θα μπορούσε ωστόσο να είναι η ιστορία καθενός από εμάς. Σε μια ιστορική συγκυρία όπου η οικονομική & πολιτική κρίση, συνοδεύεται κι από μια κοινωνική και προσωπική – εσωτερική κρίση για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, ο άνθρωπος αναμετράται με τα όνειρα και τις ανάγκες του. Με αφορμή το διήγημα του Αρχιτέκτονα Κώστα Ποντικόπουλου από τη σειρά διηγημάτων το «Φορτηγό και το Τριαντάφυλλο», ξεπήδησε και πήρε σάρκα και εικόνα η ιστορία ενός αρχιτέκτονα χτυπημένου από την κρίση που παλεύει να επιβιώσει, παλεύει με τον εαυτό του, παλεύει με τη δύναμη της αδράνειας που τον κάνει εκτός από ανενεργό οικονομικά, ανενεργό και δημιουργικά ώσπου μέσα από μια συγκυρία που εμπεριέχει κωμικοτραγικά στοιχεία, έρχεται μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία που την έχει απόλυτη ανάγκη– και ίσως γι αυτό και τις προσδίδει χαρακτηριστικά που δεν έχει- στο πρόσωπο ενός πολλά υποσχόμενου πελάτη. Είναι η ευκαιρία να αρχίσει να αναδύεται, να ξεκολλήσει από το «βυθό»-την απραξία-να ανακτήσει την αξιοπρέπεια του, να ανταποκριθεί στις οικονομικές αλλά και τις προσωπικές του ανάγκες. Δηλαδή να ξαναγίνει δημιουργικός, όχι μόνο να βγάλει χρήματα, παρόλο που τα έχει απόλυτη ανάγκη.
Ομως εκτός από το χαρακτήρα του αρχιτέκτονα που πολλοί θεατές μπορούν να ταυτιστούν εύκολα στις μέρες μας, η φιγούρα του «πελάτη» που θέλει να του αναθέσει ένα έργο μεγαλειώδες, ικανό να αποφέρει υστεροφημία στον ανάδοχο και στο δημιουργό ερχόμαστε σε επαφή με ένα χαρακτήρα που είναι και αυτός άλλο ένα θύμα της ίδιας οικονομικής συγκυρίας. Παρά το γεγονός ότι η ταινία πραγματεύεται ένα αρκετά βαρύ θέμα, η προσέγγιση και οι ερμηνείες των ηθοποιών με πολύ χιούμορ- γλυκόπικρο ομολογουμένως- καταφέρνουν και αφήνουν στο θεατή ένα χαμόγελο ενώ σε πολλά σημεία της ταινίας το γέλιο βγαίνει αβίαστα. Άλλωστε αυτό είναι κινηματογράφος, τα πιο δύσκολα, τα πιο σοβαρά να έχεις τη δυνατότητα να τα βλέπεις και να τα προτείνεις με μια άλλη ματιά.
Και επειδή ο κινηματογράφος που κάνουμε δεν αποτελεί βιοποριστικό μέσο (παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συντελεστές της ταινίας είναι επαγγελματίες και εργάστηκαν χωρίς αμοιβή μιας και ο προϋπολογισμός που είχαμε να διαχειριστούμε ήταν απλά Μηδενικός) είναι η δική μας απάντηση στην απαξίωση, στο τέλμα που επιχειρείται και μεθοδεύεται ώστε να εκλείψουν οι δημιουργικές φωνές σε όλους τους χώρους. Είναι το μέσο να ακούσουμε την κοινωνία, να ακούσει η κοινωνία τη δική μας φωνή και να δηλώσουμε ότι είμαστε εδώ, δημιουργικοί, ζωντανοί και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε.
Βασισμένη στο διήγημα του Κώστα Ποντικόπουλου «Μια καινούρια μελέτη», από το βιβλίο «Το φορτηγό και το Τριαντάφυλλο» (εκδόσεις Εὐμαρος)
Eπαιξαν οι ηθοποιοί:
Αρχιτέκτων / Κώστας Βασιλείου: Ανδρέας Μαριανός Πελάτης / Kος Παπαλάμπρου: Γιάννης Μποσταντζόγλου Ψυχολόγος / Ελένη Αποστόλου: Φωτεινή Ντεμίρη Θυρωρός / Αποστόλης: Δημήτρης Ξηρός Φωνή Γραμματέα: Ίρις Ανδριοπούλου
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Οικονομίδης Σενάριο: Κώστας Ποντικόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Μαριανός Διευθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης GSC Bοηθός οπερατερ: Καλλιόπη Πέρδικα Σκηνογράφος: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος Ηχοληψία: Λίνα Φονταρά, Ροζάννα Μπαγιά Βοοm operator: Mερόπη Καρακίτσιου Ηλεκτρολόγος: Σπύρος Αγγελόπουλος Υποστήριξη παραγωγής: Κωνσταντίνα Κυριάζογλου, Μαρτίνη Θεοδώρου, Ηλίας Προβόπουλος Γραφιστική επεξεργασία υλικών: Χρήστος Τζιώκος, Γεωργία Θεοδοσίου Παραγωγή: ΠΑΝΤΕΧΝΙΑ Productions 2015.

http://flix.gr

You may also like...