31o Φεστιβάλ Παξών-Εργαστήρι Σύνθεσης Κινηματογραφικής Μουσικής

Αγαπητοί Φίλοι,
Εννέα ταλαντούχοι νέοι συνθέτες από όλον τον κόσμο έρχονται στους Παξούς από την Κυριακή 27 Αυγούστου ως τις 3 Σεπτεμβρίου για να λάβουν μέρος σε Εργαστήρι Σύνθεσης Κινηματογραφικής Μουσικής στα πλαίσια του 31ου Φεστιβάλ Παξών. Ο καθένας θα αναλάβει να γράψει τη μουσική για μια ταινία μικρού μήκους της επιλογής του από τις 28/08 ως τις 2/09.
Οι περισσότερες από τις ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν είναι προσφορά της NEWBORN SHORT FILM AGENCY. Πρόκειται για διεθνείς παραγωγές (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Δανία κλπ) πολλές από τις οποίες έχουν λάβει διεθνή βραβεία. Τα θέματά τους ποικίλουν από θρίλερ ως αισθηματικές ταινίες και από video – dance ως ταινίες τέχνης, δραματικές αλλά και κωμωδίες.
Οι ταινίες που θα επιλέξουν οι συμμετέχοντες συνθέτες θα προβληθούν στην τελική συναυλία στις 3/09 συνοδευόμενες από την πρωτότυπη μουσική που θα έχουν γραφτεί για αυτές στην διάρκεια του εργαστηρίου. Οι μουσικές θα παιχτούν ζωντανά από το προσκεκλημένο από το Φεστιβάλ Μουσικό Σύνολο αποτελούμενο από πιάνο, φλάουτο, βιολί και τσέλο. Η πρεμιέρα των έργων ως τελική πράξη του Εργαστηρίου θα γίνει την Κυριακή, 3/09 στις 9μμ στο Παλιό Σχολείο του Λογγού.
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις για το ευρύ κοινό έχουν προγραμματιστεί για τη Πέμπτη 31 Αυγούστου:
Μεταξύ 12:00 – 2:30 pm:
Η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη, (Λέκτορας στην Κατεύθυνση Θεωρίας της Μουσικής και Σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και συνθέτρια της Μουσικής παράστασης «ΔΙΔΥΜΑΝΕΣ» και ο σκηνοθέτης Γιώργος Νικόπουλος θα μιλήσουν στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα για την συνεργασία τους στην δημιουργία του animation film TheOx. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η δράση θα γίνει στην βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Π. στον Γάιο
Στις 7μμ:
Συναυλία: Πιάνο για 4 χέρια με έργα του György Kurtág. Παίζουν πιάνο οι: Χρήστος Σακελλαρίδης και Beata Pincetic. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ολόκληρο το πρόγραμμα του Εργαστηρίου παρατίθεται παρακάτω.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Μιχάλης Παλαιολόγου www.mihalicomposer.com
Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις ανοιχτές πρόβες και τα σεμινάρια μπορούν να επικοινωνήσουν με την Φαίη Λύχνου για περισσότερες πληροφορίες στο: fayepaxosfestival@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6944633123 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.paxosfestival.com/workshop
Συμμετέχοντες Συνθέτες
Ο Guy Ben-Tov είναι Ισραηλινός συνθέτης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, κάτοχος της υποτροφίας Siday για Μουσική Δημιουργικότητα από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Μουσικής της Ιερουσαλήμ (2015) και δεύτερου βραβείου στον Διαγωνισμό Σύνθεσης του Μουσικού Σχολείου Buchmann-Mehta (2015).
Η Rrezarta Kruja είναι συνθέτρια και βιολονίστα, σπουδάστρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κερκύρας με καθηγήτρια την Δήμητρα Τρυπάνη.
Ο Odysseas Manidakis είναι Έλληνας μουσικός, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παίζει πλήκτρα και τραγουδά στο Indie-Rock συγκρότημα «Γκάντι».
Ο Menghao Xie είναι Κινέζος πιανίστας και συνθέτης, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κολωνίας. Κέρδισε 4η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Σύνθεσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων της Κίνας το 2014 με μια σύνθεση για κινεζικά πνευστά
Ο Odysseas Papathanasiou Terzis είναι Έλληνας συνθέτης απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών με πενταετές συμβόλαιο για 4 ορχηστρικά έργα με την ARC Music ( 2012 – 2017).
Η Klara Stirner είναι Σουηδέζα συνθέτρια και μουσικός τζαζ, απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας της Στοκχόλμης. Σπουδάζει σύνθεση δίπλα στον Andrea Portera στην Σχολή Μουσικής του Fiesole στην Ιταλία.
Ο Daniel Felipe Tamayo Gómez είναι Κολομβιανός συνθέτης τζαζ και απόφοιτος του Πανεπιστημίου EAFIT στο Medellin της Κολομβίας και στην Hochschule Μουσικής και Χορού στην Κολωνία, Γερμανία. Μεταξύ διαφόρων βραβείων που έχει κερδίσει, υπήρξε φιναλίστ και κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής στον Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ στο Φεστιβάλ του Katowice στην Πολωνία το 2015.
Ο Aníbal Alonso Vidal Astroza είναι Χιλιανός συνθέτης. Παίζει επίσης ηλεκτρική κιθάρα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Τεχνών, Επιστημών και Επικοινωνιών της Χιλής Το 2013 κέρδισε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης της Escuela de Música Contemporánea του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή.
Καλεσμένοι Μουσικοί
Αντώνης Πρατσινάκης, τσέλο www.antonispratsinakis.com
Ζαχαρίας Ταρπάγκος, φλάουτο www.zachflute.com
www.keysofchange.org
Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο www.paxosfestival.com/artists
Λαέρτης Κοκολάνης, βιολί www.paxosfestival.com/artists
Anna Chifu, φλάουτο www.anachifu.com
Beata Pincetic, πιάνο www.paxosfestival.com/artists
Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες
Γιώργος Νικόπουλος, σκηνοθέτης ταινίας animation TheOx
Δήμητρα Τρυπάνη, συνθέτρια, λέκτορας Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Παν/μίου
www.dimitratrypani.com
31ο Φεστιβάλ Παξών
Εργαστήριο μουσικής κινηματογράφου
27/08-3/09
Δευτέρα, 28/08
Πρωί: 10:30 – 13:30
•Εισαγωγή
Προβολή των ταινιών μικρού μήκους για τις οποίες θα πρέπει να γράψουν μουσική οι συνθέτες. Κάθε συνθέτης θα λάβει μέσω κλήρωσης μια ταινία για την οποία θα πρέπει να γράψει μουσική. Οι συνθέτες μετά θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν μετάξι τους τη ταινία που τους κληρώθηκε εάν επιθυμούν.
Απόγευμα: 17:00 – 20:30
• The Spotting Session: Δημιουργική και τεχνική προσέγγιση
• Δημιουργία και σωστή δομή ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου για κινηματογράφο.
•Πλάνο χρόνου, δουλεύοντας με συγκεκριμένη προθεσμία
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος
Τρίτη, 29/08
Πρωί: 09:30 – 14:30
• 09:30 – 10:00 Συνεργασία με άλλα δημιουργικά μέρη της ομάδας, μουσικούς και καλλιτέχνες. Σεμινάριο από κάθε μέλος του μουσικού συνόλου: βασικές ικανότητες οργάνου, τρόπος γραφής, σύγχρονες τεχνικές οργανοπαιξίας, χρήση τεχνικών με δημιουργικούς τρόπους πέραν ακουστικών εφέ.
• 10:00 – 11:15 Το Φλάουτο, Πίκολο, άλτο Φλάουτο, μπάσο φλάουτο
• 11:30 – 12:45 Τα έγχορδα / Βιολί και Τσέλο
• 13:00 – 14:30 Το Πιάνο
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός
Τετάρτη, 30/08
Πρωί 10:00 – 14:30
• 10:00 – 11:30 Γραφή μουσικής για ταινία: Conductors Stave – timecode – Synchronisation. Βήμα βήμα δημιουργία Template παρτιτούρας για ταινία στο Sibelius Scoring Software.
•12:00 – 14:00 Δημιουργία Film project στο Logic Pro X — Synchronisation of music and film — Προετοιμασία click track για ζωντανή εκτέλεση / ηχογράφηση μουσικής σε συγχρονισμό με τη ταινία.
Απόγευμα 17:00 – 20:00
•1 -on- 1 μάθημα με κάθε συνθέτη. Συζήτηση και ανάπτυξη ιδεών
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος
Πέμπτη, 31/08
Morning Session 10:00 – 14:00
• 10:00 – 12:00 1 -on- 1 μάθημα με κάθε συνθέτη. Συζήτηση και ανάπτυξη ιδεών
•12:30 – 14:30 Η Συνθέτης Δήμητρα Τρυπάνη (Lecturer in Music Theory and Composition with Interdisciplinary Practices. Department of Music Studies Ionian University) και ο Σκηνοθέτης Γιώργος Νικολόπουλος σε ανοικτή συζήτηση για τη συνεργασία τους.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος
Απόγευμα 19:00
Συναυλία: Πιάνο για 4 χέρια, έργα του György Kurtág. Ανοικτή συζήτηση με τους μουσικούς.
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός
Παρασκευή, 01/09
Πρωί 10:00 – 14:30
• Εργαστήριο με το μουσικό σύνολο πάνω στη μουσική που έχει προετοιμάσει ο κάθε συνθέτης.
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός
Απόγευμα 17:00 – 20:00
•Μάθημα 1 -on- 1 για κάθε συνθέτη. Οδηγίες για ολοκλήρωσης του έργου.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος
Σάββατο, 02/09
Πρωί 10:00 – 14:00
• Πρόβα με το μουσικό σύνολο σε συγχρονισμό με τη ταινία.
Απόγευμα 17:00 – 20:00
• Πρόβα με το μουσικό σύνολο σε συγχρονισμό με τη ταινία.
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός
Κυριακή, 03/09
Πρωί 11:00 – 14:00
• Γενική πρόβα
21:00 Προβολή ταινιών με ζωντανή μουσική
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Φαίη Λύχνου, 6944633123
fayepaxosfestival@gmail.com
The Mackintosh Foundation

You may also like...