30+ χρόνια φίλοι. Η ιστορία του Συνδέσμου των Φίλων του ΑΜΘ

ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssΕγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο “30+ χρόνια φίλοι. Η ιστορία του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης” την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11:00 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Μουσείου, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: “30+ χρόνια φίλοι. Η ιστορία του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης” Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΣΦΑΜΘ). Στόχος της έκθεσης είναι να διατρέξει ο επισκέπτης το πολύπλευρο έργο του ΣΦΑΜΘ από τα πρώτα του βήματα, το 1985, μέχρι και σήμερα, αλλά και να εμπνευστεί από τον τρόπο που το όραμα μιας σπουδαίας αρχαιολόγου και το κέφι μιας μικρής ομάδας εθελοντών δημιούργησαν έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον κόσμο των ελληνικών μουσείων και στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία τριάντα χρόνια.  Ο ΣΦΑΜΘ οφείλει την ύπαρξή του στο διορατικό βλέμμα της αείμνηστης αρχαιολόγου, Ιουλίας Βοκοτοπούλου, η οποία εμπνεύστηκε τη δημιουργία του, βοήθησε στη συγκρότηση του ιδρυτικού του καταστατικού και εξακολούθησε να στηρίζει το έργο του σε όλα του τα βήματα μέχρι και τον πρόωρο θάνατό της, το 1995. Θα παρουσιαστεί εποπτικό και αρχειακό υλικό, έγγραφα και φωτογραφίες, από το ιστορικό αρχείο του Συνδέσμου των Φίλων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Θα εκτεθούν, επίσης, οκτώ ζωγραφικά έργα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν πάρει μέρος και στην έκθεση «Η απεικόνιση της πόλης στη σύγχρονη ζωγραφική», που διοργανώθηκε το 1985 από τον ΣΦΑΜΘ και αποτέλεσε την πρώτη δυναμική παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
Χάρη στην υλική και ηθική αρωγή του ΣΦΑΜΘ έχουν πραγματοποιηθεί τα τριάντα τελευταία χρόνια δεκάδες εκδόσεις, εκατοντάδες ξεναγήσεις, διαλέξεις και επιμορφωτικές εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις…
Η έκθεση είναι το ελάχιστο αντίδωρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης προς τον Σύνδεσμο, αλλά και μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους, όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΦΑΜΘ να πάρουν ενεργό μέρος στις δράσεις του Μουσείου και να συμβάλουν στο πολύπλευρο έργο του.
Τη μέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί, επίσης, τιμητική εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια του Συνδέσμου των Φίλων του ΑΜΘ. Αρχαιολόγοι και μέλη του Συνδέσμου θα μοιραστούν αναμνήσεις από την τριαντάχρονη δράση του και θα αναδείξουν πτυχές από τη ζωή και τη δράση της εμπνεύστριάς του, της αείμνηστης αρχαιολόγου Ιουλίας Βοκοτοπούλου.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Φεβρουαρίου 2016 έως 31 Αυγούστου 2016.

You may also like...