30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Έναρξη  του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
με τη «Μισαλλοδοξία»
του D.W. Griffith
Το αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου προβάλλεται
με ζωντανή μουσική συνοδεία
Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, 19:30
Μουσική σύνθεση & πιάνο Νίκος Πλάτανος
Ηλεκτρική κιθάρα, MIDI κιθάρα,
αναλογικό synthesizer, theremin Τηλέμαχος Μούσας
Μουσικό πριόνι + effects Νίκος Γιούσεφ
Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών │Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, τριαντάρισε, ωρίμασε, αλλά διατηρεί άσβεστη τη δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες. Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (7.30 μ.μ.), προβάλλοντας το βωβό αριστούργημα «Μισαλλοδοξία»/“Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages” (1916) του D.W. Griffith, με ζωντανή μουσική συνοδεία από τους Νίκο Πλάτανο, Τηλέμαχο Μούσα και Νίκο Γιούσεφ. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, κριτικό κινηματογράφου και λογοτέχνη.
Η επιλογή της «Μισαλλοδοξίας» δεν είναι τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος «Η γοητεία του μαυρόασπρου» με ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου σινεμά.
Η τελετή έναρξης του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Κέντρου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Ένα ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου
Η επική «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ συνετέλεσε στην καταξίωση της νέας τέχνης που, στην εποχή του βωβού, βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα επηρεάζοντας τον ρωσικό κινηματογράφο (Πουντόβκιν, Αϊζενστάιν κ.ά.) και σφραγίζοντας την πορεία του ευρωπαϊκού σινεμά.
Πρόκειται για μια γιγαντιαίων διαστάσεων σύνθεση από τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό ιστορικό χρόνο, που αναπτύσσονται παράλληλα: η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα επεισόδιο που εκτυλίσσεται στην Αμερική των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Όλες φανερώνουν με τον τρόπο τους τη διαχρονική κυριαρχία του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι της αγάπης και της καλοσύνης… Λέγεται πως η «Μισαλλοδοξία» υπήρξε η απάντηση του Γκρίφιθ στις κατηγορίες περί ρατσισμού που προκάλεσε η ταινία «Η γέννηση ενός έθνους».
Παίζουν: Λίλιαν Γκις, Ρόμπερτ Χάρρον, Μέι Μαρς, Χάουαρντ Γκέυ, κ.ά.
Σημ.: Το φιλμ προβάλλεται στην πρωτότυπη βερσιόν με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν (όπως και στις υπόλοιπες βωβές ταινίες) την εποχή της πρώτης του προβολής.
Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (19/10-1/11) φιλοξενείται στις αίθουσες «Ααβόρα» και «Έλλη».
Tιμές εισιτηρίων │ 7 € (Φοιτητές, νέοι) ● 10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)
Πληροφορίες
210 72.82.333 │ www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.pinterest.com/megaronathens/

https://www.panoramafest.org

You may also like...