3ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2022

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Όμιλο για την UNESCO με την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Περιφερειακού Κέντρου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRIC) και του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 208 καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων από 10 χώρες: Ανδόρρα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ιταλία, Κροατία, Κύπρο και Σλοβενία. Επίσης, το Συμπόσιο παρακολουθήσαν ο Associate Project Officer, Unit for the UNESCO ASPnet, κος Erik Eschweiler, ο απεσταλμένος της Γαλλικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κος Alain Fohr, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών, Dr. Petra Köppel-Meyer, καθώς και η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών, κα Ηλιάννα Κικίδου. Από την Ελλάδα στο Συμπόσιο συμμετείχαν 3 δημόσια, 1 πρότυπο και 2 ιδιωτικά σχολεία: • Το 1ο ΕΠΑΛ Υμηττού • Το 5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής • Το Γυμνάσιο Τεγέας • Το Διεθνές Σχολείο Αθηνών (International School of Athens) • Το Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο – Κολλέγιο Ψυχικού • Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων.

Το Συμπόσιο είχε φέτος τον τίτλο «Awareness through Education» και ήταν αφιερωμένο στην Εκπαίδευση και στο τρόπο με τον οποίο τα εκπαιδευτικά συστήματα και προγράμματα των διαφόρων χωρών διευκολύνουν και προωθούν την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου διοργανώθηκαν εργαστήρια για τους μαθητές/τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς. Όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τέλος, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «17 Στόχοι – Δεσμευόμαστε», που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και τον Ελληνικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Όμιλο για την ΟΥΝΕΣΚΟ καθώς και το 1ο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Καλοκαιρινό Σχολείο που θα διοργανωθεί από τις 26 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2022 στις Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. HELLENIC CULTURAL AND EDUCATIONAL CLUB FOR UNESCO Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συμποσίου καθώς και το ψήφισμα για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υπέγραψαν θα διαβιβαστούν: § Στον τομέα Εκπαίδευσης της UNESCO (Education Sector) § Στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (World Heritage Centre) § Στο Γραφείο Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRIC) § Στα Υπουργεία Παιδείας των χωρών που συμμετείχαν Το Συμπόσιο υποστηρίχτηκε ιατρικά από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ» με την παρουσία 2 ιατρών, ενός παιδιάτρου και ενός καρδιολόγου κατά τη διάρκεια των εργασιών του.

Επίσης, υποστηρίχτηκε από τον Ερυθρό Σταυρό με την παρουσία 3 Διασωστών – Σαμαρειτών. Χορηγοί του Συμποσίου ήταν επίσης οι εταιρείες: Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Autohellas Hertz, Βίκος, Εθνική Ασφαλιστική – Επιθεώρηση Γεώργιου Φουφόπουλου, Mastihashop. Τέλος, στη διοργάνωση του Συμποσίου συμμετείχαν εθελοντές-μέλη των εθελοντικών οργανώσεων «Ethelon» και «Young Volunteers in Action» καθώς και εθελοντές (φοιτητές ή μεταπτυχιακοί φοιτητές) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά

You may also like...