2o Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

stigmiotypo apo tis persines mini synavlies ekplixi sta kalderimia toy Molyvou c Daniel SchroeterΤο Φεστιβάλ της Λέσβου που ενώνει
τους νέους, ταλαντούχους μουσικούς της Ευρώπης

To Κάστρο του Μολύβου ανοίγει σε λίγες μέρες τις πύλες του για να υποδεχθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και τους 20 κορυφαίους σολίστ που συμπράττουν στην φετινή διοργάνωση με θέμα τα Σταυροδρόμια | Crossroads. Η τετραήμερη αυτή γιορτή της μουσικής φέτος θα διαρκέσει από τις 16-19 Αυγούστου. Το Διεθνές Φεστιβάλ αξιοποιεί την διαχρονική σαγήνη του Μολύβου και προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει το κοινό την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο με μουσικές συναντήσεις/εκπλήξεις στα καλντερίμια και συναυλίες στο κάστρο και στο χωριό.

Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους νέους και ταλαντούχους ερμηνευτές που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Αυτό το καλοκαίρι θα συναντηθούν στην Λέσβο, για να δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα στέλνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

“Στέλνω χαιρετισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, την πιο παράξενη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας μας! Εν μέσω αυτής της ανοησίας, αυτό που κάνετε στο φεστιβάλ του Μολύβου αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης. Πιστεύω βαθιά από την καρδιά μου ότι η μουσική και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους και συνιστούν ένα αναγκαίο γιατρικό για τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετώπισουμε.
Είστε ένας φωτεινός φάρος σε σκοτεινούς καιρούς, και εύχομαι σε όλους κουράγιο και καλή επιτυχία.
Με αγάπη και θαυμασμό

Σάιμον Ράτλ
25 Ιουνίου 2016 ”

Είναι τα λόγια υποστήριξης του κορυφαίου Βρετανού αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Σερ Σάιμον Ρατλ για το φετινό φεστιβάλ.

Η Λέσβος και ο οικισμός του Μολύβου ήταν ανέκαθεν ένα κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. Το χωριό αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το Φεστιβάλ, με το φετινό του θέμα Σταυροδρόμια | Crossroads, υπό το φως των σημερινών καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, στόχο έχει να δείξει την αξία αυτής της διαφορετικότητας. Η μουσική συνύπαρξη κορυφαίων μουσικών από όλο τον κόσμο, αποδεικνύει πως η δημιουργία πηγάζει μέσα από την πολυμορφία, τονίζοντας όχι το τι μας χωρίζει, αλλά το τι μας ενώνει.

Το Φεστιβάλ και αυτό το καλοκαίρι υποδέχεται διάσημους μουσικούς που θα δώσουν μία ιδιαίτερη πνοή στα έργα που θα ερμηνεύσουν. Ανάμεσα τους, ο καταξιωμένος πιανίστας και συχνός συνεργάτης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Λαρς Φογκτ, ο τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην διεθνή μουσική σκηνή με τις εντυπωσιακές του ερμηνείες και η βιολίστρια Αλίσα Μαργκούλις, την οποία η Μάρθα Άργκεριχ χαρακτηρίζει ως μία “δυνατή προσωπικότητα στην μουσική”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Αυγούστου το μουσικό ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις” που γύρισε ο Βαγγέλης Ευθυμίου για το Φεστιβάλ προβάλλεται στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa.

Ιδρυτές του Φεστιβάλ είναι οι ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων, τρεις άνθρωποι ιδιαίτερα νέοι σε ηλικία με όραμα και πάθος για την μουσική, που έλκουν την καταγωγή τους από την Λέσβο. Μαζί με μία ομάδα συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν θεσμό ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών που ήδη από την πρώτη χρονιά ενθουσίασε το κοινό -Έλληνες και ξένους. Εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης το Φεστιβάλ Μολύβου αποτελεί μία μουσική όαση που δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν “το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ακολουθεί τα 4 σημεία του ορίζοντα και τα 4 στοιχεία της φύσης τα οποία διασταυρώνονται μουσικά, ανακινούν τα δεδομένα και δημιουργούν κάτι καινοτόμο. Σταυροδρόμια | Crossroads διαφαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Γεωγραφικά σταυροδρόμια μεταξύ ανατολής και δύσης, όπως με το Scattered Sketchbook (Σκόρπια Σχέδια) του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ και το Κουαρτέτο για πιάνο του Γερμανού Γιοχάνες Μπραμς. Σημαντικά έργα/σταθμοί αποτελούν τα ίδια σταυροδρόμια, όπως η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ, όπου η ρομαντική εποχή συναντά την σύγχρονη ανοίγοντας τον δρόμο στην μουσική του 20ου αιώνα. Και έργα στα οποία ο ίδιος ο δημιουργός εκφράζει ένα προσωπικό του, συναισθηματικό σταυροδρόμι. Ο συνθέτης Μίτσυσλαβ Βάινμπεργκ, έχοντας μία ταραχώδη ζωή στην Σοβιετική Ένωση συνθέτει την Ραψωδία πάνω σε θέματα από τη Μολδαβία, έργο γεμάτο συγκρούσεις ανάμεσα στην νοσταλγία του για την παλιά πατρίδα και την πίστη του προς μία νέα.” Επίσης κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει η Α’ παρουσίαση του έργου του Τζίλαντ Χόχμαν, Nedudim (Περιπλανήσεις) σε διασκευή για μαντολίνο και κουιντέτο εγχόρδων και του έργου Στο σταυροδρόμι της Ελληνίδας συνθέτριας Αθηνάς Αδαμόπουλος, παραγγελία του Φεστιβάλ για την φετινή θεματική του.
Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμβάλλει, με την ευγενική της υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.
Πολύτιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου “The Other Aegean”.
Για την υποστήριξη της μεγάλης αυτή προσπάθειας για την πολιτιστική ανάδειξη της Λέσβου, έχει δημιουργηθεί καμπάνια crowdfunding του Φεστιβάλ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν παραπάνω πληροφορίες στο:
https://www.indiegogo.com/projects/support-the-island-of-lesbos-through-music#/
Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ συνεχίζονται και τον υπόλοιπο χρόνο με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα “Μουσικό Κλειδί” που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στο οποίο τον φετινό χειμώνα πήραν μέρος 1700 παιδιά. Ταλαντούχα παιδιά που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα θα συμπράξουν με τους μουσικούς του Φεστιβαλ στην Συναυλία για παιδιά και νέους (18.8).
Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από διεθνώς καταξιωμένους ανθρώπους των τεχνών όπως η κορυφαία σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, πρωταγωνίστρια στις μεγαλύτερες όπερες διεθνώς, και ο διακεκριμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Λαρς Φογκτ. (Μέλη Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δι.Φε.Μ.Μ.)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα: https://www.molyvosfestival.com/festival_programme/και για φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης: https://www.molyvosfestival.com/press_office/
Περαιτέρω πληροφορίες για τους φετινούς καλλιτέχνες ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.
Με την παράκληση της δημοσιεύσεως
Τιμές εισιτηρίων:Συναυλίες Κάστρου: €30, €20, €10, €8, €5(φοιτητές & κάτω των 18) Συναυλία Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης: €5 Συναυλία για παιδιά & νέους: είσοδος ελεύθερη
www.ticketservices.gr
Καλλιτέχνες 2016

Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο
http://www.benedictkloeckner.de/

Ντανιέλα Κοχ, Φλάουτο
http://www.danielakoch.com/

Σάρα Κρίστιαν, βιολί
http://www.kammerphilharmonie.com/ja/2013-09-27-05-24-24/the-musicians/191-japanese/orchestra/the-musicians/499-sarah-christian-5

Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο
http://www.sebastianmanz.com/
https://www.youtube.com/watch?t=52&v=MSGxWd0KvG
Αλίσα Μαργκούλις, βιολί
http://www.alissamargulis.com/

Σελίν Μουανέ, όμποε
http://celinemoinet.com

Δανάη Ντέρκεν, πιάνο
http://www.danae-doerken.com/
https://www.youtube.com/watch?v=WOGul-b9gX
Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο
https://www.molyvosfestival.com/artist/11/

Λεχ Αντόνιο Ουσζύνκσι, βιόλα
http://www.lechantoniouszynski.com/

Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, βιολί
http://www.danaematschke.com/index.php/el/

Άννα Ρέσζνιακ, βιολί
https://www.molyvosfestival.com/artist/21/
Τίμοθυ Ριντάουτ, βιόλα
http://www.timothyridout.com/

Λίνους Ροτ, βιολί
http://www.linusroth.com/

Αλόν Σαριέλ, μαντολίνο
http://www.alon-sariel.com/

Μπερτράν Σατενέ, κόρνο

Φιλίπ Τοντρ, όμποε
http://philippetondre.com/Philippe_Tondre/Home.html

Φίλιπ Τσέλερ, φαγκότο
http://www.philipp-zeller.com/en/home

Τζαεμπόκ Τσο, Κόντρα Μπάσο
https://www.molyvosfestival.com/artist/10/

Λαρς Φογκτ, πιάνο
http://www.larsvogt.com/Home.html

Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, βιολοντσέλο
http://www.maximilianhornung.com/

 

Από: Press press@molyvosfestival.com

You may also like...