Επίλογος σε λίγες ημέρες για την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: «Γράμματα από το “Υπόγειο”. Γραφή στη Μεθώνη Πιερίας ύστερος 8ος – πρώιμος 7ος αι. π.Χ.».

SONY DSCΓια λίγες μόνο ακόμη ημέρες θα έχει τη δυνατότητα το κοινό να επισκεφτεί μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στις 20 Μαΐου 2015 ολοκληρώνεται η παρουσίαση της έκθεσης: «Γράμματα από το “Υπόγειο”. Γραφή στη Μεθώνη Πιερίας ύστερος 8ος – πρώιμος 7ος αι. π.Χ.» η οποία εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και έως σήμερα τράβηξε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η επισκεψιμότητα της έκθεσης ξεπέρασε τις προσδοκίες μας αφού πάνω από 250.000 άτομα είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τα «Γράμματα από το Υπόγειο».
Η σπουδαιότητα της έκθεσης έγκειται στην ιστορική σημασία των αρχαιολογικών τεκμηρίων τα οποία παρουσιάζει. Τα ενεπίγραφα αγγεία που προέρχονται από το «Υπόγειο» στη Μεθώνη Πιερίας, μια υπόσκαφη κατασκευή αινιγματικού χαρακτήρα, αποτελούν τα πρωιμότερα μέχρι σήμερα επιγραφικά ευρήματα, για τη Μακεδονία και από τα πρωιμότερα ολόκληρου του ελληνικού κόσμου, καθώς από τον 8ο αι. π.Χ., όταν άρχισε να χρησιμοποιείται η αλφαβητική γραφή, υπάρχουν ελάχιστες επιγραφές και επιγραφικά τεκμήρια.
Όσοι λοιπόν δεν προλάβατε να την επισκεφτείτε, σπεύσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να γνωρίσετε τα μοναδικά αυτά ευρήματα από τη Μεθώνη.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες Α’ – Γ΄ Γυμνασίου, με βασικό στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά τα πρώτα δείγματα γραφής στο χώρο της Μακεδονίας και μέσα από ένα παιχνίδι, με ειδικά σχεδιασμένες καρτέλες να ανασυνθέτουν την ιστορία της αρχαίας Μεθώνης από τη δημιουργία και την καταστροφή της ως την ανακάλυψή της από τους αρχαιολόγους. Ο εκπαιδευτικός φάκελος δόθηκε και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα βιωματικά επιμορφωτικά σεμινάρια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που υλοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2014-2015.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήταν και χορηγός της έκθεσης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.
Ο κατάλογος της έκθεσης θα διατίθεται στο πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και μετά το τέλος της έκθεσης.
Λίγα λόγια ακόμα…:
Η αρχαία Μεθώνη είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας. Βρίσκεται στη βόρεια Πιερία, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου
κοντά στις νότιες εκβολές του Αλιάκμονα. Οι ανασκαφές που διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία «ξεδιπλώνουν» πτυχές της ιστορίας αυτής της ακμαίας πόλης. Ένα από τα ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία προέρχεται από το «Υπόγειο», μια υπόσκαφη κατασκευή, όπου βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά (δηλαδή όστρακα, ξύλα, τμήματα λίθινων μητρών από μεταλλουργικές δραστηριότητες, σκωρίες χαλκού και σιδήρου, πήλινες χοάνες κατεργασίας χαλκού και χρυσού κ.ά.). Στο εσωτερικό του ‘Υπογείου’ βρέθηκαν αγγεία όλων των τύπων: αποθηκευτικά, μαγειρικά, εμπορικοί αμφορείς, αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση υγρών και τροφής. Η προέλευσή τους ποικίλλει: τοπικά, κορινθιακά, αττικά, ευβοϊκά, κυκλαδικά, ιωνικά, αιολικά, αλλά και φοινικικά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης.

You may also like...