27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο

rethymnoΜε προπομπό, την ημερίδα για το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο τέλος του καλοκαιριού το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο που φέτος θα ξεκινήσει στις 10 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
Ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης για τις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα, υπόσχεται να δώσει το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου που διοργανώνεται από το Δήμο Ρεθύμνης και την ΚΕΔΗΡ και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, στα πλαίσια του έτους Μαμαγκάκη 2015.
Η ημερίδα «προπομπός» ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρωί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και το βράδυ ομιλίες και αναδρομή στο Φεστιβάλ από το 1985.
Η Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Ρέθυμνο είναι προ των πυλών του 27ου Αναγεννησιακού φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ το οποίο για πολλά χρόνια είναι μονοπώλιο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια» και πρόσθεσε: «Από δω θα φύγει για άλλη μια φορά το μήνυμα όπως τότε, την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα, ότι ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα φέρνουν τον κόσμο κοντά. Αυτό θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε πρώτα απ’ όλα στα μικρά παιδιά αλλά και σε όλους τους επισκέπτες που θα βρίσκονται στην πόλη μας απ όλη την υφήλιο».
Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ο γνωστός σε όλους τους ρεθεμνιώτες Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες Ρεθεμνιώτες και μη.
Την εκδήλωση θα συνδράμουν Βενετοί καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν δρώμενα με φόντο την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.
Σε χαιρετισμό του ο Ρεθεμνιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, μαθητής του Νίκου Μαμαγκάκη, που συμμετέχει στην εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα τον «Ερωτόκριτο» τόνισε: «Η πόλη μας, μπορεί αξιοποιώντας το παρελθόν της, και την μεγάλη της παράδοση, να βρει το σύγχρονο της πρόσωπο, στον πολιτισμό. Να μιλήσει την τωρινή γλώσσα του πνεύματος και της τέχνης. Είναι ζητούμενο των ημερών ο πολιτισμός να αποκτήσει ξανά το κοινωνικό του πρόσωπο. Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ μπορεί να γίνει ο βασικός φορέας για αυτό. Ενεργοποιώντας τον Ρεθυμνιώτη, κάνοντας τον, μέρος των δράσεων και δίνοντας του, την ευκαιρία να γίνει ο ίδιος, το ζωντανό κύτταρο του Φεστιβάλ. Ελπίζουμε ότι η φετινή προσπάθεια θα προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι στην Αναγέννηση του».

You may also like...