Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 24η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ “ARTIST 2014”
Με αντιπροσωπευτικά έργα που αποδίδουν την εικαστική ταυτότητα της πόλης, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην 24η Διεθνή Έκθεση Καλλιτεχνών Κωνσταντινούπολης “Artist 2014”, από τις 8 έως τις 16 Νοεμβρίου. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Οι διοργανωτές της έκθεσης παραχωρούν στη Δημοτική Πινακοθήκη ένα περίπτερο 250 μ² στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Tuyap της Κωνσταντινούπολης. Στο χώρο αυτό θα παρουσιαστεί η δράση της Πινακοθήκης με έργα Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών από τις συλλογές της και από σχετικές εκδόσεις καθώς και έργα από συλλογές σημαντικών πολιτιστικών φορέων, όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας και γκαλερί της πόλης, τους οποίους ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε να συμμετάσχουν.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα, με επιμελητές τους Ιστορικούς Τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου και Νίκο Μυκωνιάτη, υποστηρίζεται από το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
“Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης το Μάρτιο του 2014 και την πρόταση από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) για έκθεση της Συλλογής του Ν. Γύζη σε Μουσείο της Ζυρίχης, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τη Διεθνή Έκθεση Καλλιτεχνών Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην έκθεση Artist 2014” δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Έλλη Χρυσίδου και πρόσθεσε: “Με την παρουσία αυτή θεωρούμε βέβαιο ότι θα ενισχυθεί η εικόνα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα πολιτισμού και θα προβληθεί η δραστηριότητά του στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τουριστικής προβολής της πόλης, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου για την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Στη συγκεκριμένη συμμετοχή παρουσιάζουμε, στο σύνολό του, το σύγχρονο εικαστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε την ταυτότητά της, ως πόλη μνήμης αλλά και σύγχρονης δημιουργίας” σημείωσε η κ. Χρυσίδου και κατέληξε: “ως δημοτική αρχή προσπαθούμε να στηρίζουμε τους φορείς της πόλης, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργατών για να αναδείξουμε το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της”.
“Ελπίζουμε ότι δημιουργήσαμε μια όμορφη διαδρομή, ξεκινώντας από τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χώρο της Πινακοθήκης με την ιστορική μνήμη που κουβαλάει και προχωρώντας στο σύγχρονο εικαστικό προφίλ της πόλης, με τα έργα των μουσείων και των δέκα γκαλερί που συμμετέχουν” τόνισε η Θάλεια Στεφανίδου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Μυκωνιάτης σημείωσε: “Δίνεται η αφορμή, μέσω της συμμετοχής μας σε ένα παγκόσμιο φόρουμ, να αναδείξουμε το έργο των καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης και να γνωστοποιήσουμε το προφίλ της Δημοτικής Πινακοθήκης με τη συγκεκριμένη λειτουργία και δραστηριότητα, τις βασικές εικαστικές συλλογές της αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις της”.
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα παρουσιαστεί βίντεο, σε παραγωγή του Νίκου Μυκωνιάτη, μέσα από το οποίο καταγράφεται το στίγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης, καθώς και μία performance της visual artist Βιργινίας Μαστρογιαννάκη με τίτλο “Savoir Vivre”, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με στόχο την προβολή των τρόπων με τους οποίους η Θεσσαλονίκη προσεγγίζει τα καλλιτεχνικά θέματα.
Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου και έργα καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στην “Artist 2014” στην Κωνσταντινούπολη, στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης