«Νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

image001Τρίτη 20 Ιανουαρίου, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Σε συνεργασία με
την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες
και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer
Διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τα «Νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer», την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που φιλοξενείται στο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus, ο οποίος πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλία Κούβελα. Στη συζήτηση μετέχουν: ηΕλισάβετ Καπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής  (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Αθηνών) και ο Σωκράτης Παπαγεωργίου,Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συντονιστής και ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Ευθυμιόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Η νόσος Alzheimer…
… είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, καθώς και από αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.  Προσβάλλει το 7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών και περισσότερο από το 35% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι ασθενείς αδυνατούν προοδευτικά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής ζωής και απαιτείται συνεχής και αδιάλειπτη φροντίδα και παρακολούθηση. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα τεράστιο επιστημονικό, ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών με Alzheimer μπορεί να τριπλασιαστεί, τα επόμενα 30 χρόνια,  λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ζωής. Το 5% περίπου των περιπτώσεων των ασθενών ηλικίας μικρότερης των 65 ετών αποτελούν την κληρονομική μορφή της νόσου που οφείλεται σε μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια.  Το 95% των περιπτώσεων εμφανίζεται τυχαία στις οικογένειες και αποτελεί την σποραδική μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, γενετικές αλλαγές (πολυμορφισμοί) σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου. Ο τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά, αν όχι στην μη εμφάνιση της νόσου, τουλάχιστον στην καθυστέρηση της εκδήλωσής της. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την νόσο Alzheimer μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη διάγνωσή της αλλά και στην αναπροσαρμογή του τρόπου ζωής για την αποφυγή της. Προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται επιστημονικοί φορείς, ιδρύματα αλλά και οι οργανώσεις ασθενών και φροντιστών που υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...