2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης -Εκδηλώσεις

10.08.2022

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, παρουσιάζει το Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα, την in situ εικαστική εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη. Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί από την Κυριακή 28 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20.30.

Η εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Με μία αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής, οι αγροτικές δραστηριότητες συνδέονται με την ερωτική  πράξη. Ωστόσο, η ερωτική αφήγηση στη μνημειακή αυτή γλυπτική εγκατάσταση δεν υπογραμμίζεται μόνο με το τριγωνικό σχήμα της δομής της, αλλά εντοπίζεται και στη λειτουργικότητα της κατασκευής. Οι «μηροί της Δήμητρας» λειτουργούν ως ένα καταφύγιο εντόμων με ορόφους που αποτελούνται από διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά και φυτά, τα οποία «αποπλανούν» όλα τα είδη των εντόμων, που συνδράμουν στη διαδικασία της επικονίασης.

Ο εικαστικός Κωστής Βελώνης αναφέρει για την Έκθεση:
Η γλυπτική εγκατάσταση «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» έχει ως αφετηρία την μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης για την τεκτονική σύσταση του ανιμισμού. Η θεά Δήμητρα και η κόρη της, η Περσεφόνη, προσφέρουν την ιδανική αφήγηση για τον σχεδιαστικό εναγκαλισμό του ανόργανου με το οργανικό στοιχείο και το πώς φαινομενικά  διαφορετικές οντότητες και φυσικά φαινόμενα, που ορίζονται από την κίνηση και την ακινησία, την έμψυχη και την άψυχη ύλη, την άνθηση και τον μαρασμό, μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται και να μην λειτουργούν αντιθετικά.

Η αρχιτεκτονική κλίμακα της κατασκευής συνενώνει τη μοίρα ως μονάδα μέτρησης με τη μοίρα ως πεπρωμένο και τύχη. Το διακύβευμα αυτού του ορθωμένου και κάθετου ανθρωπομορφικού χωραφιού  δεν αφορά μονάχα στην επιφάνεια της γης και το ύψος μιας «ανεμόφιλης» κατασκευής,  αλλά απευθύνεται  και  σε μια  αντίστροφη πορεία, όπου το ύψος μπορεί να γίνει αντιληπτό ως έσχατο βάθος. Όλες οι αγροτικές δραστηριότητες τις οποίες φροντίζει η Δήμητρα (γη μήτηρ) με το όργωμα,  τη σπορά και τον θερισμό, αφορούν και το χθόνιο στοιχείο. Η Περσεφόνη και η διαμονή της στον Άδη κάποιους μήνες του χρόνου αντανακλούν τη συνέχιση μιας μόνιμης υπαρξιακής αφήγησης με τον φυσικό κύκλο ζωής των φυτών ως σύμβολο γέννησης, θανάτου και αναγέννησης.

Το ιστορικό της Τέχνης της Εγκατάστασης στο Φεστιβάλ Αισχύλεια

Ξεπερνώντας τα όρια του καθαρά παραστατικού χαρακτήρα τον οποίο είχε αρχικά, το Φεστιβάλ Αισχύλεια από το 2004 συμπεριέλαβε ως δομικό στοιχείο του ετήσιου καλλιτεχνικού του προγράμματος την Τέχνη της Εγκατάστασης, γεγονός που αγκαλιάστηκε από την πόλη και τους κατοίκους της. Η πρώτη εικαστική εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ήταν το έργο της γλύπτριας Βάνας Ξένου με τίτλο «Έλευσις – Πέρασμα», το οποίο παρουσιάστηκε στο βιομηχανικό συγκρότημα «Κρόνος». Έκτοτε, διεθνώς διακεκριμένοι εικαστικοί φιλοξενήθηκαν στην πόλη της Ελευσίνας, όπως η Καλλιόπη Λεμού, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, η Λήδα Παπακωνσταντίνου, η Διοχάντη, ο Stephen Antonakos, ο Στέφανος Τσιβόπουλος, ο Νίκος Ναυρίδης, ο Michelangelo Pistoletto, o Tarek Atoui, η Αιμιλία Μπουρίτη, η Ελένη Πανουκλιά, η Δανάη Στράτου,  η Ασπασία Σταυροπούλου και ο Ανδρέας Λόλης.

Οικοδομώντας σε αυτή την παράδοση και αναδεικνύοντας την Ελευσίνα ως διεθνές σημείο συνάντησης για τη site specific και site sensitive καλλιτεχνική δημιουργία, στόχος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι να επιμελείται κάθε χρόνο την εικαστική εγκατάσταση του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Φέτος έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον διακεκριμένο εικαστικό Κωστή Βελώνη.

Λίγα λόγια για τον Κωστή Βελώνη

O Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο London Consortium – Birkbeck College, ICA, AA (MRES) και Arts Plastiques/ Esthétique στο Université Paris 8 (D.E.A). Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα γλυπτά του  Βελώνη εξερευνούν την κωμική και αμήχανη συνθήκη του αντικειμένου ως προβολή μιας ανθρωποκεντρικής αφήγησης  με αλληγορίες της καθημερινότητας. Στο σύνολο του έργου του δίνεται έμφαση πάνω στις ηθικές προεκτάσεις του λάθους και της αδεξιότητας, όπως και το χάσμα που προκαλεί η ονειροπόληση και η πραγματικότητα  που τη ματαιώνει. Το πλαίσιο αυτής της ανάγνωσης αρθρώνεται εξίσου και στην «κοινή εστία» του δημόσιου forum με ένα συστηματοποιημένο λεξιλόγιο μορφών και υλικών, που υποδηλώνει την μοντερνιστική γραφή σ’ ένα εύρος αρχιτεκτονικών τυπολογιών· από τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου  (σκηνή, κερκίδες, ορχήστρα) μέχρι τα πολιτικά βήματα και προπαγανδιστικά περίπτερα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.

Πληροφορίες

Διεύθυνση Επιμέλειας: Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης – Ζωή Μουτσώκου2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Συνεργάτις Επιμελήτρια: Ιωάννα Γερακίδη
Αρχιτεκτονική Επιμέλεια: Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας & Διογένης Βεριγάκης
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς
Επιστημονική και Υλική Υποστήριξη: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Τηλιόπουλος
Συντονισμός Παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης
Εκτέλεση Παραγωγής: opbo studio
Διοργάνωση: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης & Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα
Διάρκεια: 28/8 – 23/10
Εγκαίνια: Πέμπτη 8/9 στις 20:30
Ωράριο λειτουργίας: 28/8-19/9 Δευτέρα-Κυριακή 19:00-23:00 (τις ημέρες των παραστάσεων 19:00- 20:30) 20/9-23/10 Τετάρτη-Κυριακή 17:00-21:00

Είσοδος Ελεύθερη

Εγκρίθηκε η υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου HERITACT στην Ελευσίνα, που προωθεί ένα βιώσιμο τρόπο ζωής σύμφωνα με τις αρχές του New European Bauhaus

25.08.2022

Ο Δήμος Ελευσίνας, μαζί με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε για υλοποίηση το Ευρωπαϊκό έργο HERITACT-HERITAGE ACTIVATION THROUGH ENGAGING EXPERIENCES TOWARDS SUSTAINABLE DEVELOPMENT στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon Europe Framework Programme (HORIZON 2022), στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι.

Στο έργο HERITACT, διάρκειας τριών χρόνων, συμμετέχουν 15 Ευρωπαίοι εταίροι, αναμεσά τους τοπικοί φορείς, πανεπιστήμια, κοινωνικές οργανώσεις, αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές ομάδες, από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δράσεις σε τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις στην Ελλάδα (Ελευσίνα), στην Ιταλία (Μιλάνο) και στην Ιρλανδία (County Mayo). Συντονιστής εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον  Δρ. Στυλιανό Κ. Καρατζά. Η Ελευσίνα, σε συνδυασμό με το ρόλο της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, θα αποτελέσει σημαντικό πεδίο πιλοτικών δράσεων του έργου HERITACT με επίκεντρο την πλούσια πολιτιστική της κληρονομία και το ποικιλόμορφο πολιτιστικά αστικό πλαίσιο της.

Το έργο HERITACT θα εισαγάγει καινοτόμες αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές λύσεις, θα αναπτύξει πολιτισμικούς μετασχηματισμούς που οδηγούν στη βιωσιμότητα και θα διερευνήσει νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των σχετικών ενδιαφερομένων, όπως τοπικούς φορείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολίτες, σχεδιάζοντας και προωθώντας έναν νέο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σύμφωνα με τις αρχές του New European Bauhaus.

Βασικός άξονας υλοποίησης του έργου HERITACT είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας, συνδυαστικά με τη χάραξη κοινής πολιτικής σε ευρωπαϊκές αστικές περιοχές διαφορετικής κλίμακας και πολιτιστικών χαρακτηριστικών.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON-CL2-2022-HERITAGE-01 (Research and innovation on cultural heritage and CCIs – 2022).

 

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

04.08.2022

Μουσική | Θέατρο | Εικαστικά | Φεστιβάλ | Σύνθετες δράσεις τέχνης | Εκπαίδευση

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Μπαίνοντας στη τελική ευθεία για να υποδεχτεί τη χρονιά του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει το φθινόπωρο του 2022 ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει Εικαστικές Εκθέσεις, Θεατρικές παραστάσεις, Εκπαιδευτικές δράσεις, Προγράμματα κατάρτισης, Φεστιβάλ, Σύνθετες Δράσεις Τέχνης και Ανοιχτές Προσκλήσεις σε πρωτότυπα προγράμματα.

Δράσεις παρακαταθήκης όπως το πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού της ευρύτερης περιοχής στο εγκαταλελειμμένο πρώην κάμπινγκ Όαση, και η 3η έκδοση του συνεδρίου για την Πολιτιστική Βιομηχανία, Πολιτισμός 2030, καθώς και πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπως η σύνθετη δράση της Γεωργίας Μαυραγάνη, Μουσική των Σπιτιών με επίκεντρο τα ίδια τα σπίτια της Ελευσίνας, το αφιέρωμα στη Μικρασία μέσα από την παράσταση κουκλοθεάτρου για το ρεμπέτικο τραγούδι (REBETIKO) και την παράσταση E – ΦΥΓΑ Μικρασία της Γιολάντα Μαρκοπούλου που επιστρέφει στους συνοικισμούς της πόλης, αγαπημένες δράσεις όπως οι Νύχτες Βραδύτητας στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τα Λόγια του Ρολογιού μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που φέρνουν αυτό το φθινόπωρο την Ελευσίνα στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις στρατηγικές συνεργασίες της 2023 Ελευσίς όπως η πλέον σταθερή και σημαντική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχύλεια για τη διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης του Κωστή Βελώνη, «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα». Στις νέες συνεργασίες συγκαταλέγονται αυτή με το Μουσείο Μπενάκη για την έκθεση – ύμνο στην πόλη της Ελευσίνας με τίτλο Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη, καθώς και αυτή με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΚΠΑ και το ΠΑΔΑ για την ίδρυση του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου – IN SITU με επίκεντρο το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά όπως το Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα που θα ταξιδέψει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όπως και το εργαστήριο κηποτεχνίας για παιδιά 7 έως 12 ετών, Αρθρωτοί Κήποι, που συνδυάζει την καλλιέργεια με τις νέες τεχνολογίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης:

Σεπτέμβριος

Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα – Κωστής Βελώνης
#Εικαστικά

Από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Οκτωβρίου, η 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχύλεια φιλοξενεί στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου την in situ γλυπτική εγκατάσταση του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας.

Μυστήριο 52 | Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα #Εκπαίδευση]

Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η δράση Μυστήριο 52 | Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα στα σχολεία της Ελευσίνας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ομάδας Very Young Contemporary Art, με τη μορφή ενός ολοκληρωμένου Dο It Yourself –  kit δράσης και εξερεύνησης, που εφοδιάζει τους μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό για έρευνα, περιδιάβαση, επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον, με σκοπό τη θέαση της καθημερινής ζωής ως μια ευκαιρία καλλιτεχνικής πράξης.

Άξια αναφοράς είναι και η υποστήριξη της 2023 Ελευσίς στην Ένωση Προφορικής Ιστορίας, που διοργανώνει στην Ελευσίνα το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου το εργαστηριακό σεμινάριο “Η προφορική Ιστορία στα Μουσεία”. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες αξιοποίησης προφορικών μαρτυριών σε μουσειακούς και ευρύτερα εκθεσιακούς χώρους.

Μυστήριο 50 | EcoCulture Festival #Φεστιβάλ # Περιβάλλον

Το πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα, έρχεται το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αντλώντας τη θεματική του από το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα, ο πρότυπος αυτός θεσμός και μια από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς, συνδυάζει τον διεπιστημονικό διάλογο με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τις τέχνες, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΙΣ σε μια γιορτή για το περιβάλλον ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες. Στο πλαίσιο της πρώτης έκδοσης θα λάβει χώρα και το ΕcocultureDialogues, μια σειρά ποικίλων και ενδιαφερουσών δράσεων και συζητήσεων για τη βιώσιμη καινοτομία αλλά και την αγροδιατροφή, καθώς και το Μυστήριο 41 | Design Campus, ένα συμμετοχικό εργαστήριο διερεύνησης των περιβαλλοντικών προκλήσεων της πόλης με στόχο τον σχεδιασμό παρεμβάσεων και στρατηγικών στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής ανάπλασης. Τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το Μυστήριο 46 | Αρθρωτοί Κήποι, ένα εργαστήριο κηποτεχνίας για παιδιά 7 έως 12 ετών, που συνδυάζει την καλλιέργεια με τις νέες τεχνολογίες.

Μυστήριο 38 | Μουσική των σπιτιών #Σύνθετη Δράση Τέχνης

Παράλληλα το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, το κοινό καλείται να συμμετέχει σε επιτόπιες διαδρομές μέσα στους Συνοικισμούς της πόλης ακούγοντας επιλεγμένες μουσικές που διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών.

Μυστήριο 49 | Συμπόσια #Γαστρονομία

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και από μια δράση για τις γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου με τη συμμετοχή εθνοτοπικών Συλλόγων της Ελευσίνας.

Μυστηρίου 5 | Λόγια των Τοίχων – Η πόλη ως ανάγνωσμα #Σύνθετη Δράση Τέχνης

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η τρίτη έκδοση του, αντλεί τη θεματική της από τη Μικρασιατική καταστροφή. Μια ξεχωριστή δράση που περιλαμβάνει μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, που μετατρέπουν για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες βιβλίου.

Μυστήριο 8 | Με το βλέμμα στην Ιαπωνία #Ανοιχτή Πρόσκληση

Μία δράση της 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με τον οργανισμό EU Japan Fest, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta, που αφορά στην καλλιτεχνική φιλοξενία ενός Έλληνα φωτογράφου στην Οσάκα και στη συνέχεια, στην Ελευσίνα, και την παρουσίαση των πρωτότυπων φωτογραφιών – καρπών των παραπάνω φιλοξενιών, που θα εκδοθούν και θα εκτεθούν στην Ελευσίνα. Ο φωτογράφος θα επιλεγεί από την Kikuta μετά από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για επαγγελματίες εικαστικούς φωτογράφους, που θα ανακοινωθεί από την 2023 Ελευσίς τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μυστήριο 7 | Ελεύθερο Πανεπιστήμιο – IN SITU #Εκπαίδευση

Στη θέσπιση και λειτουργία  του Μυστηρίου 7 | Ελεύθερο Πανεπιστήμιο – IN SITU προχωρά η 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΚΠΑ και το ΠΑΔΑ. Το πρόγραμμα του νέου φορέα, που θα απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, έχει ως στόχο την καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και την παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής γνώσης σε πολυπληθές και διαφορετικό ηλικιακά, κοινωνικά και μορφωτικά κοινό. Τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι δυο πρώτες ημερίδες παρουσίασής του, ενώ τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο 2023.

Μυστήριο 13 | E – ΦΥΓΑ Μικρασία #Θέατρο

Ένα σημαντικό θεατρικό χρονικό για τις εξαναγκασμένες μετεγκαταστάσεις και την προσφυγιά που σφράγισε την Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, επιστρέφει στους συνοικισμούς της πόλης: το Μυστήριο 13 | E – ΦΥΓΑ Μικρασία, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενότητας RefuGe, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου. Πόντιοι και οι Μικρασιάτες άλλαξαν τη ζωή της Ελευσίνας και δίνουν τη θέση τους στους σημερινούς πρόσφυγες που παλεύουν με τη σειρά τους να βρουν τη θέση τους στον κόσμο και την περιοχή.

 

Οκτώβριος

Μυστήριο 62 | Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο #Σύνθετη Δράση Τέχνης

Eleusis 2023 | Νύχτες βραδύτητας. Φωτογράφος: Παντελής Λαδάς http://ldspro.net

Στις 9 Οκτωβρίου επιστρέφει η δράση – ορόσημο υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Λεοντάρη στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Πρόκειται για την τέταρτη έκδοση της σειράς πρωτότυπων ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, με διακεκριμένους προσκεκλημένους υπό το φως της Πανσελήνου.

Μυστήριο 29 | Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο #Εικαστικά #Ιστορία

Από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, η πόλη της Ελευσίνας συστήνεται στο ευρύ κοινό και στην Πρωτεύουσα με την Έκθεση Μυστήριο 29 | Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ένα εμβληματικό έργο της διοργάνωσης, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, στο πλαίσιο της θεματικής Άνθρωποι-Κοινωνία, για τις ψηφίδες που συνθέτουν το φαινόμενο ΕΛΕΥΣΙΝΑ στο παρόν και το παρελθόν.

Μυστήριο 82 | REBETIKO  #Κουκλοθέατρο

Στις 22 Οκτωβρίου πρόκειται να παρουσιαστεί στο X – Bowling Art Center το Μυστήριο 82 | REBETIKO  από το Anima Theatre (FR), σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Το  Ρεμπέτικο είναι ένα έργο κουκλοθέατρου που «αφηγείται» την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού και της άκαρπης επιβίωσης, και συλλαμβάνεται με τη μορφή Οδύσσειας. Μια περιπλανώμενη μετατόπιση στον χώρο και τον  χρόνο, που αντλεί το υλικό της από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων, αλλά και από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους.

Μυστήριο 54 | Κινητό Εργαστήριο #Εκπαίδευση

Τον Οκτώβριο εγκαινιάζονται τα  εργαστήρια γνωριμίας με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής, σύντομης διάρκειας, για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τόσο το εκπαιδευτικό, όσο και το πρακτικό κομμάτι του εργαστηρίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας”, βασίζεται στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και την ηλεκτρονική σκέψη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Νοέμβριος

Μυστήριο 56 | 3η Συνάντηση ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 2030 #Εκπαίδευση

Πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στο ΕΚΕΔΑ, μετατρέποντας για τέσσερις μέρες την Ελευσίνα σε ένα εργαστήριο εξερεύνησης ενός νέου μοντέλου πολιτιστικής λειτουργίας. Ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης, μία τετραήμερη γιορτή με συζητήσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις δικτύωσης πάνω στα θέματα του artistic citizenship, του art of sociability και της πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων εν γένει, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων, με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλών πολιτών και κατοίκων της πόλης.

Μυστήριο 2 | Λόγια του Ρολογιού #Σύνθετη Δράση Τέχνης

Έχοντας πλέον χαρακτήρα σταθερής περιοδικότητας, η σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών συναντήσεων στο Ρολόι του Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας, επιστρέφει στις 13 Νοεμβρίου με ξεχωριστούς καλεσμένους που θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού σε συμβολικό και κυριολεκτικό επίπεδο τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνάντησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των θεατών της δράσης.

Μυστήριο 7 | Αtelier για Παραγωγούς Τέχνης #Εκπαίδευση

Το πρόγραμμα κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου από το FESTIVAL ACADEMY VZW, σε συνεργασία με τους φορείς Drosos Foundation και Zoukak Theatre Company Beirut. Διερευνώντας όλες τις φάσεις προγραμματισμού ενός φεστιβάλ, καθώς και την παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου, στόχος της δράσης είναι να εμβαθύνει σε όλες τις φάσεις και τις προκλήσεις του επαγγελματικού πεδίου των συμμετεχόντων, που επιλέχθηκαν από διάφορα σημεία του κόσμου μέσω ανοιχτής πρόσκλησης.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα του φθινοπώρου θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Μυστήριο 45_ Atelier for young Festival Managers Elefsina 2023

09.08.2022

:: Ανοιχτή Πρόσκληση – Πρόγραμμα Κατάρτισης ::

21-27 Ιουνίου 2023

Καταληκτική Ημερομηνία Δήλωσης Συμμετοχής: 16 Σεπτεμβρίου 2022

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τον οργανισμό The Festival Academy, μία πρωτοβουλία του European Festivals Association – EFA, σας καλούν να δηλώσετε συμμετοχή στην 21η έκδοση του Atelier for Young Festival Managers, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου του 2023 στην Ελευσίνα.

Στο επίκεντρο του Atelier: η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μια παγκόσμια κοινότητα διοργανωτών φεστιβάλ

Το Atelier for Young Festival Managers προσφέρει την ευκαιρία σε έως και 35 ανερχόμενους διοργανωτές φεστιβάλ από όλον τον κόσμο να περάσουν 7 ημέρες στην Ελευσίνα μαζί με μια ομάδα καταξιωμένων διοργανωτών φεστιβάλ, πολιτιστικών ακτιβιστών, διεπιστημονικών εμπειρογνωμόνων και καλλιτεχνών, για να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φεστιβάλ, η τέχνη και ο πολιτισμός σε αυτές. Το Atelier έχει ως στόχο: να αποκτήσετε νέες προοπτικές, να εξερευνήσετε την ουσία των (δικών σας) φεστιβάλ σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, να μοιραστείτε και να ανταλλάξετε εμπειρίες και να προβληματιστείτε για θέματα που σας απασχολούν.

Το Atelier ξεκινά από την ίδια την ουσία των φεστιβάλ – τις τέχνες, τον καλλιτέχνη και το κοινό. ‘Ολα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της κατάρτισης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με αυτή την ουσία: γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε, για ποιον και με ποιον; Απευθύνεται επίσης στο «πώς» κάνουμε πράγματα που σχετίζονται περισσότερο με την πλευρά της παραγωγής ενός φεστιβάλ ή μιας καλλιτεχνικής δράσης.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του προγράμματος, οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φεστιβάλ, οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλο μέντορα και μοιράζονται την πλούσια εμπειρία τους, καθώς και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει στην επαγγελματική τους πορεία.

Ποιος/α μπορεί να συμμετέχει;

Αυτό το επταήμερο πρόγραμμα κατάρτισης απευθύνεται σε διευθυντές παραγωγής και διοργανωτές φεστιβάλ από όλον τον κόσμο που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φεστιβάλ και που επιθυμούν να βελτιώσουν τις διοικητικές τους δεξιότητες, να μάθουν από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Απευθύνεται σε συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση και για τους νέους τρόπους συνεργασίας και βιώσιμης παραγωγής. Επιπλέον, απευθύνεται σε συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος ενός δικτύου που εστιάζει στην ανταλλαγή γνώσεων και στη δικτύωση. Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα φύγουν με διευρυμένες δεξιότητες στη διοργάνωση φεστιβάλ, στην επιμέλεια  και στην παραγωγή, με ένα ευρύ νέο προσωπικό και επαγγελματικό δίκτυο και με έμπνευση για νέους τρόπους ανάπτυξης και παραγωγής έργων.

Θεματικές: 

Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης που διοργανώνεται από την Ακαδημία Φεστιβάλ προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιλεγμένων συμμετεχόντων και αναπτύσσεται στη βάση της ανάλυσης των προσδοκιών των συμμετεχόντων που επιλέχθηκαν. Επικεντρώνεται σε θέματα και ζητήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες και τα οποία αναπτύσσονται περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Atelier: με συζητήσεις σε πάνελ που πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου των φεστιβάλ και όχι μόνο από όλον τον κόσμο, σε μικρές ομάδες εργασίας, θεματικά μεσημεριανά γεύματα και διατομεακές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Υπάρχει άφθονος χρόνος και χώρος για επίσημες και ανεπίσημες κατ’ ιδίαν συζητήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος και κατά τη διάρκεια των γευμάτων και των παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων, καθώς η ανταλλαγή εμπειριών και η δικτύωση αποτελούν βασικά στοιχεία του Atelier.

Οι βασικές θεματικές που τίθενται κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι οι εξής:

Διαφορετικά μοντέλα επιμέλειας, με επίκεντρο την ανάπτυξη κοινού και την εμπλοκή κοινότητας

Καινοτομία και νέες τεχνολογίες

Ο κοινωνικός, περιβαλλοντικός και καλλιτεχνικός αντίκτυπος των φεστιβάλ: πώς τα φεστιβάλ μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικής συνοχής

Χρηματοδότηση (πέρα από τις επιχορηγήσεις)

Πώς και αν τα φεστιβάλ μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιων ταυτοτήτων και των αξιών, καθώς και στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου εθνικισμού

Δίκαιη διεθνής συνεργασία (και εμπόριο), συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της UNESCO του 2005 για την προστασία και την προώθηση της ποικιλομορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων

Φεστιβάλ και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων

Βιώσιμη διοργάνωση φεστιβάλ σε όλα τα επίπεδα

Ελευθερία έκφρασης και σημασία του καλλιτεχνικού μποϊκοτάζ

Όλες αυτές οι συζητήσεις θα αναπτυχθούν σε στενή σχέση με τους συνεργάτες και το πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται το Atelier, χρησιμεύοντας ως πηγή έμπνευσης και συζητήσεων στην πόλη της Ελευσίνας μέσω της συνάντησης με τοπικούς φορείς. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Επιθυμητά Αποτελέσματα:

Ανάπτυξη ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ψηφιακές εργαλειοθήκες (toolkits) συλλογής γνώσεων που διανέμονται σε μια μεγαλύτερη καλλιτεχνική κοινότητα που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια πλατφόρμα ανταλλαγής καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού που αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους και που προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Καλύτερη κατανόηση και γνώση των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων σχετικά με τη διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων πολιτιστικών δρώμενων.

Το πρόγραμμα προσφέρει χρόνο και χώρο για να δημιουργηθούν νέες μελλοντικές συνεργασίες από ανθρώπους με διαφορετικό πλαίσιο αναφοράς, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, της πολιτισμικότητας και των θεμελιωδών οικουμενικών αξιών.

Συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εξειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της πολιτιστικής παραγωγής, που αριθμεί σήμερα 699 άτομα από περισσότερες από 80 χώρες από κάθε ήπειρο.

Οι μέντορες και οι προσκεκλημένοι ομιλητές στο Atelier είναι καταξιωμένοι διοργανωτές φεστιβάλ, εμπειρογνώμονες διαφόρων τομέων, πολιτιστικοί ακτιβιστές και καλλιτέχνες. Είναι παρόντες για πολλές ημέρες και οι μέντορες και οι συντονιστές είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα μέλη της κοινότητας των αποφοίτων του Festival Academy καλούνται επίσης να συμμετάσχουν στο Atelier και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καθοδήγηση συνεδριών και τη συμμετοχή επαγγελματιών από τα δικά τους δίκτυα (μάθετε περισσότερα για τις συνεδρίες μας υπό την καθοδήγηση των αποφοίτων εδώ, καθώς και για τους προηγούμενους ομιλητές και μέντορες  εδώ).

Πρακτικές Πληροφορίες: 

Πότε: 21 – 27 Ιουνίου 2023 

Που: Ελευσίνα

Η Ακαδημία Φεστιβάλ θα επιλέξει έως και 35 συμμετέχοντες για το 7ήμερο πρόγραμμα του Atelier Elefsina 2023. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Απαραίτητη είναι η γνώση αγγλικής γλώσσας (η γλώσσα εργασίας του Atelier)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 2100€ και καλύπτει διαμονή για επτά διανυκτερεύσεις, εγγραφή, έγγραφα εργασίας, πρόσβαση σε όλες τις συνεδρίες, γεύματα, δεξιώσεις, τοπική μεταφορά σε δραστηριότητες εντός του προγράμματος, πρόσβαση στο παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στις ακόλουθες δραστηριότητες. Μειωμένο κόστος συμμετοχής στο ποσό των 1600€ ισχύει για τα μέλη της European Festivals Association-EFA.

Υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε τοπικό/εθνικό επίπεδο και η Ακαδημία Φεστιβάλ έχει καθιερώσει μακροπρόθεσμες συνεργασίες με ορισμένους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη μελλοντικών συμμετεχόντων. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης εδώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ακαδημία Φεστιβάλ στο email info@thefestivalacademy.eu.

Δείτε τα aftermovies προηγούμενων Atelier εδώ για να μάθετε τι είναι το Atelier!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Atelier for Young Festival Managers, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Φεστιβάλ.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής

Η επιλογή των 35 συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση. Οι αιτούντες καλείστε να απαντήσετε σε ερωτήσεις για το ποιοι είστε, ποια είναι η επαγγελματική σας εμπειρία, οι προσδοκίες σας σχετικά με το πρόγραμμα και το σημαντικότερο: το κίνητρο συμμετοχής σας  στο πρόγραμμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη διαδικασία υποβολής  αίτησης εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Λίγα λόγια για τον οργανισμό The Festival Academy

Η Ακαδημία Φεστιβάλ (The Festival Academy) www.thefestivalacademy.eu, μια πρωτοβουλία του οργανισμού European Festivals Association (EFA), προσφέρει προγράμματα κατάρτισης για τη διοργάνωση  φεστιβάλ σε νέους, δυναμικούς και παθιασμένους διοργανωτές φεστιβάλ παγκοσμίως. Η Ακαδημία Φεστιβάλ μοιράζεται, ανταλλάσσει και προωθεί την τεχνογνωσία στην καλλιτεχνική επιμέλεια, στον προγραμματισμό και στη διοργάνωση φεστιβάλ. Μέσω της ενδυνάμωσης μιας νέας γενιάς ηγετών και της δημιουργίας διεθνών επαγγελματικών ευκαιριών για τους διοργανωτές φεστιβάλ, αναπτύσσει και διατηρεί ένα δίκτυο επαγγελματιών παγκοσμίως, όπου τα προγράμματα κατάρτισης και η διεθνοποίηση τους είναι καθοριστικής σημασίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών φεστιβάλ, η Ακαδημία Φεστιβάλ συγκεντρώνει μια πληθώρα από δημιουργικά μυαλά:  επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου που εξελίσσονται  και  ενημερώνονται για την κατάσταση του κόσμου σήμερα μέσω peer-to-peer δράσεων, που τους δίνουν τον χρόνο για να δημιουργηθεί διάλογος για το ρόλο των φεστιβάλ στον σημερινό κόσμο, εμπνεόμενοι από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και προοπτικές για  να αμφισβητήσουν και να προκαλέσουν τη σκέψη μας ή τον τρόπο με τον οποίο πράττουμε.

Πιο συγκεκριμένα, τα διαφορετικά προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιούνται από τον οργανισμό Festival Academy, ενώνουν σήμερα παραπάνω από 699 αποφοίτους από παραπάνω από 80 χώρες και όλες τις ηπείρους, επικεντρώνονται στο καλλιτεχνικό όραμα, στην πολιτική και στην κοινωνική ευθύνη σε σχέση με ένα φεστιβάλ που δραστηριοποιείται σε μια κοινότητα ή σε μια περιοχή, καθώς και τη διεθνοποίηση, την ενσωμάτωση, την ανανέωση και τη βιωσιμότητα, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τη νέα τεχνολογία και την ανάπτυξη κοινού/ εμπλοκή κοινοτήτων.

20 επιτυχημένα Atelier for Young Festival Managers έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, το 2006 στο Γκέρλιτς της Γερμανίας, το 2009 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το 2011 στη Σιγκαπούρη και στη Σμύρνη της Τουρκίας, το 2012 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, το 2014 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και στο Πόζναν της Πολωνίας, το 2015 στη Βηρυτό του Λιβάνου και στη Γκουανγκζού της Νότιας Κορέας, το 2016 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και στο Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης, το 2017 στο Μεράνο της Ιταλίας και το 2018 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Το 2019 πραγματοποιήθηκε το Atelier Valletta στη Μάλτα, και το Atelier NEXT, το Νοέμβριο του 2019. Τα επόμενα Atelier πραγματοποιήθηκαν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το Μάιο του 2020, στο Ντίσελντορφ το 2021, στην Καμπάλα της Ουγκάντα το 2022, στο Μόντρεαλ το 2022 και στη Λευκωσία το 2022.

You may also like...