2015: Έτος Μανώλη Αναγνωστάκη «κι ήθελε ακόμα πολύ φως…»

nn_Η Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεράμπελλου τιμώντας τον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, οργανώνει μια σεμνή και λιτή εκδήλωση, όπως σεμνός άλλωστε υπήρξε και ο ίδιος ο ποιητής σε όλη του τη ζωή. Στην εποχή των έντονων αμφισβητήσεων και προβληματισμών, η παροχή δυνατότητας διαλόγου με τα κείμενα εμβληματικών μορφών, όπως ο Αναγνωστάκης, είναι μοναδική ευκαιρία αυτοπροσδιορισμού και ετεροκατανόησης.
Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, με Ρεθεμνιώτικη καταγωγή, υπήρξε παιδί της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1925 και απεβίωσε το 2005. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1942 από το περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Τα ποιήματα που ο Μανόλης Αναγνωστάκης άφησε πίσω του δημοσιευμένα είναι 88 και γράφτηκαν από το 1941 έως το 1971. Από το 1979 που κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, και από το 1983 που κυκλοφόρησε ιδιωτικά το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Y.Γ.», δεν υπήρξε καμία δημόσια παρέμβασή του. «Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δεν θα ξαναγράψω», είχε ξεκαθαρίσει, γιατί «το έργο μου το ολοκλήρωσα. Επιλέγω τη σιωπή».
Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1986) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας (2002), ενώ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, ώρα 20.30 στον άρτι διαμορφωμένο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης,
σπονδή στον ποιητή και τον πάντα επίκαιρο λόγο του,
κάτω από το διεισδυτικό φως της Πανσελήνου !
Πιάνο: Μανώλης Κανακάκης, Τραγούδι: Ξανθούλα Πορφυράκη,
Ανάγνωση: Μανώλης Φούσκης, Εμμανουέλα Φούσκη.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται οικονομικά από τον ΠΑΟΔΑΝ.
Είσοδος ελεύθερη

You may also like...