2 εκθέσεις & 1 Δράση στο MOMus – Restart στην Θεσσαλονίκη

2 εκθέσεις & 1 Δράση στο MOMus – Restart στην Θεσσαλονίκη

ΕΚΘΕΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ. RESTART

Στην έκθεση αποτυπώνεται η συγκλονιστική περίοδος της Ρωσικής Πρωτοπορίας κατά την οποία, μέσα από τα ιστορικά συμφραζόμενα του μεγάλου οράματος για την αλλαγή του κόσμου, τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκρότησε νέες θέσεις και μανιφέστα, καθώς και εν τέλει μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία που απέβλεπε στον ρόλο που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις.
Το πορτρέτο επίσης του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990) ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει την τέχνη αυτή από τη λήθη και την αναπόφευκτη καταστροφή μέσα στο δυσμενές για την φορμαλιστική τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας περιβάλλον της σταλινικής και προ-περεστροϊκής ΕΣΣΔ, αποτελεί την αφετηρία για αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στα κινήματα, τις ομάδες, τις σχολές και τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2018, δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 4.000 επισκέπτες να ταξιδέψουν ξανά στην εποχή της Ρωσικής Πρωτοπορίας, ενώ υπήρξε η αφορμή ώστε το μουσείο να βραβευτεί ως το ‘Μουσείο της Χρονιάς’ από το The Art Newspaper Russia τον περασμένο Μάρτιο στη Μόσχα. Την ίδια περίοδο 400 και πλέον έργα της συλλογής Κωστάκη εκτίθεντο στο Sakip Sabanci Museum Κωνσταντινούπολη, στην έκθεση ‘Dreaming the Future. Russian Avant-Garde Art and Design’, η οποία βραβεύτηκε επίσης ως η καλύτερη για το 2018 στην Τουρκία από τους πολιτιστικούς συντάκτες της εφημερίδας Hürriyet.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Νατάλια Αφτονόμοβα, Άλλα Λουκάνοβα, Αγγελική Χαριστού
Αρχιτεκτονικός-μουσειογραφικός σχεδιασμός: Κιριλ Ας, Νάντια Κόρμπουτ
Χώρος: MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)

Περισσότερα εδώ

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Xωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση:
Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 19.04-15.09.2019

Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση:
Τα ηρωικά χρόνια
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, 29.05-15.09

Η παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του MOMus–Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με ένα αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη, εστιασμένο ειδικότερα στο ρεύμα της Αφαίρεσης, αποθησαυρίζοντας, χαρτογραφώντας και καταγράφοντας την πορεία της μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Μέσα από τη χρονολογικώς δομημένη παρουσίαση και ανασκόπηση του καλλιτεχνικού αυτού ρεύματος, επανεξετάζεται και αναδεικνύεται ο ιστορικός πλούτος των συλλογών του MOMus–Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
(19.04-15.09.2019).
Η εκθεσιακή εκδοχή στο MOMus–Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (29.05-15.09) περιλαμβάνει έργα των συλλογών του ΜΟΜus, αλλά κυρίως δάνεια από σημαντικά ιδρύματα, καλύπτοντας το ίδιο χρονικό φάσμα και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη πρώτη, “ηρωική” περίοδο της Αφαίρεσης. Και οι δυο εκθέσεις διερευνούν το πεδίο της Αφαίρεσης, εκκινώντας από την εμφάνιση και την υποδοχή της κατά τη δεκαετία του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως και τη δεκαετία του 1980 – 1990. Η Αφαίρεση σε όλο αυτό το διάστημα πέρασε από πολλά  στάδια, γνώρισε την αμφισβήτηση, την πολεμική, την απόρριψη, αλλά και την καταξίωση, ενδύθηκε διαφορετικές μορφές, επιβίωσε και ανανεώθηκε πολλαπλώς.

Επιμέλεια Αφιερώματος:  Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου,
Θούλη Μισιρλόγλου, Γιάννης Μπόλης, Κατερίνα Σύρογλου

Περισσότερα εδώ

 

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Άνιας Βουλούδη
«Η πλατεία ως μια βέβαιη κατάληξη» | Εκδόσεις Αντίποδες

Δεκατρείς απρόσμενοι αναγνώστες, η φωνή του από μηχανής Μιχάλη Σιγανίδη, η βραχνή φωνή της Θεσσαλονίκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και του ψάλτη των Τρικάλων Ημαθίας. Μια πρόσχαρη κοπέλα, οι χαρακωματίες του Τορόντο και κάποιοι περαστικοί. Δύο επισκέπτες που θα μιλήσουν κι ένα βίντεο μικρού μήκους που δεν ξέχασε κανέναν
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Στέφανος Κουρκουλάκος, υπ. διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και φιλοσοφίας και η Μαρία Ιατρού, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο μικρού μήκους στο οποίο η ποιήτρια καταγράφει δεκατρείς ανθρώπους να διαβάζουν ποιήματα της συλλογής.

Χώρος: MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 20 Απριλίου 2019, 16:00
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα εδώ

 

You may also like...