2ο Micro μ Festival

Νιώθοντας την ανάγκη των νέων κινηματογραφιστών να βρουν έναν τρόπο προβολής του έργου τους που, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά καθημερινά αναπτύσσεται, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ προβολής ταινιών μικρού μήκους.
Το Micro μ Festival περιλαμβάνει την προβολή ταινιών μικρού μήκους και την ταυτόχρονη συμμετοχή τους σε διαγωνιστικό μέρος όπου μοναδικός κριτής είναι το ίδιο το κοινό. Ένα κοινό που με αυτόν τον τρόπο έχει την ευκαιρία να «ανοίξει» άμεσο διάλογο με τους δημιουργούς και με την καθαρή ματιά που διαθέτει να προκαλέσει , να ιντριγκάρει…και τέλος να επιβραβεύσει.
Το ΜμF είναι ένας χώρος ανοιχτός, μεταβαλλόμενος, καθαρός, μακριά από τις νόρμες και τα πρότυπα που επιβάλλει η βιομηχανία, βασισμένος στην έμπνευση και την αυτοοργάνωση ανθρώπων που αγαπούν τον κινηματογράφο.
Φιλοδοξία του MμF είναι να αποτελέσει βήμα και να προσφέρει σταδιακά τη στέγη σε μια μορφή τέχνης που μέχρι τώρα συχνά περιπλανιέται κάπου ανάμεσα στο «τίποτα» και τα κόκκινα χαλιά μεγάλων διοργανώσεων.
Το MμF δεν κατοικεί μόνο στην Αθήνα. Από το 2012, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την Ελλάδα ολόκληρη , καινοτομεί παρουσιάζοντας το υλικό του, ταυτόχρονα, σε ολοένα και περισσότερες πόλεις. Μια ιδέα που καταργεί τις αποστάσεις και δίνει την ευκαιρία σε όσους κατοικούν στην περιφέρεια να μοιραστούν την αγάπη τους για τον κινηματογράφο την ίδια στιγμή, την ίδια μέρα, στον ίδιο χώρο.
Πάμε λοιπόν να βγάλουμε την τέχνη βόλτα…
Ιστορικό
Το 1ο MICRO μ Festival πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ νέων ομάδων και δημιουργών «Νύχτες Nova Pars 5 », στον Πολυχώρο Τέχνης Altera Pars (17 – 27 Σεπτεμβρίου), τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011.
Η διαδικασία περιελάμβανε την προβολή 15 ταινιών μικρού μήκους και την ταυτόχρονη συμμετοχή τους στο διαγωνιστικό μέρος με μοναδικό κριτή το κοινό.
Σε μια εποχή που το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς διευρύνεται, το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με 5 δήμους «γεφυρώνει» τι διαφορές μέσα από δράσεις και προβολές ταινιών. «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο» είναι το θέμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 14 Οκτωβρίου στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Ευόσμου – Κορδελιού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εβδομάδα «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο» αποσκοπεί στον διάλογο με τους συμπολίτες μας και σε μια προσπάθεια διάχυσης των δράσεων ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό στην πόλη. «Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, όπως αναφέρουμε και στην αφίσα μας, ‘Άνθρωποι προκαλούν τον αποκλεισμό και άνθρωποι θα τον ανατρέψουν’» αναφέρει ο Σωτήρης Λαϊνάς από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. Όπως εξηγεί, πρόκειται για μία δράση που διοργανώνεται για πρώτη φορά, με μηδενικό, σχεδόν, προϋπολογισμό και με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές ταινιών.
«Επιπλέον, ο λόγος ανήκει μόνο στους αποκλεισμένους που μπορεί να είναι πρώην χρήστες ναρκωτικών, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, άνεργοι ή μετανάστες», συμπληρώνει.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνεται συζήτηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ενημέρωση από την Ομάδα Προσβασιμότητας ΑΠΘ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με τίτλο: «Όχι στον ρατσισμό και στον κοινωνικό αποκλεισμό… Λύση η αλληλεγγύη». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η ανεργία στις μέρες μας» με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ανέργων και Επιχειρήσεων του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, έκθεση έργων ζωγραφικής και κατασκευών των μελών του Συλλόγου «Μέριμνα Ζωής», καθώς και θεατρικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου διάρκειας μιας εβδομάδας με τίτλο «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο» διοργανώνει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας Καλαμαριάς, σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.. και οι νέοι του Προγράμματος «Αυτονομία και Επικοινωνία» δίνουν σε αυτή την εκδήλωση της 7ης τέχνης, το ραντεβού τους.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο θέατρο Χηλής και ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 14 του μηνός, με ώρες έναρξης των προβολών στις6 το απόγευμα. Δεκατρείς ταινίες και ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν συνολικά, οι οποίες θα θίγουν θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, προκαταλήψεων αλλά και καταπάτησης των κοινωνικών δικαιωμάτων,ενώ θα δίνουν και τις διαστάσεις του φαινομένου αυτού στη σύγχρονη εποχή, στοχεύοντας έτσι να αναδειχθεί ο κοινός τόπος των ομάδων και των ατόμων που υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό και στερούνται της κοινωνικής υποστήριξης.

Θεσσαλονίκη : Δημοτικό Θέατρο ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ, Τριπόλεως & Χηλής 12, Καλαμαριά
Ρόδος : Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, Πλατεία Ριμίνι, Ρόδος
Πληροφορίες : τηλ. 210-9339763, κιν. 6977092832
www.micromfestival.gr, e-mail: info@micromfestival.gr

You may also like...