2ο Fast Forward Festival

forwardΘέατρο σε ιδιωτικές κατοικίες, βιντεοπροβολές σε γωνιές της Αθήνας, μια εξάωρη ταινία, μια βωβή παράσταση με μουσική και παιχνίδια σε πλατείες, βρίσκονται στην ατζέντα του πολυσυλλεκτικού Fast Forward Festival, που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 21 μέχρι τις 31 Μαΐου.Το ετερόκλητο στοιχείο της Αθήνας, η διερεύνηση γειτονιών, η μετανάστευση και η αρμονική συνύπαρξη βρίσκονται και αυτή τη χρονιά στην καρδιά του φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη και κατά την περσινή σεζόν.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 2ου Fast Forward Festival, Κάτια Αρφαρά, δήλωσε ότι ανιχνεύεται η κοινωνική στροφή στην τέχνη, αλλά και το φαινόμενο της επαναδιεκδίκησης του δημόσιου χώρου. Ως νέα στοιχεία αυτού του φεστιβάλ υπογράμμισε το άνοιγμα στους έλληνες καλλιτέχνες και τη δημιουργία έργων ειδικά για την Αθήνα.
Το θέμα που θέτει το φεστιβάλ στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι το εάν η δημόσια τέχνη έχει τη δύναμη να φέρει στην επιφάνεια το ετερογενές στοιχείο που ενυπάρχει στην Αθήνα , αλλά και επιχειρεί να εμβαθύνει στην έννοια της συμμετοχικής τέχνης .
Στην ατζέντα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται βιντεοπροβολές του Κρις Βέρντονκ (Stills), όπου ανθρώπινες φιγούρες κολοσσιαίου μεγέθους και ειδικά σχεδιασμένες για την Αθήνα προβάλλονται σε γωνιές της πόλης. Μιλώντας για το εγχείρημά του, ο κ.Βέρντονκ έκανε λόγο για φυσιολογικά ανθρώπινα όντα που με δυσκολία επιβιώνουν σε ένα σύστημα. Τις προβολές του δημιούργησε έχοντας κατά νου την ανάγκη που έχουν οι Αθηναίοι για ένα νέο χώρο, για μια νέα φωνή. Τα λεγόμενα «Stills» τα εφάρμοσε αρχικά στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες.
Τις ηδονοβλεπτικές επιθυμίες που συνοδεύουν τη ματιά στην ιδιωτική ζωή των άλλων, αλλά και θέματα σχετικά με τη μετανάστευση, την αρχιτεκτονική και το παρελθόν, θίγει η περφόρμανς, «X Apartments», που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του φεστιβάλ. Πρόκειται για διαδρομές στην περιοχή της Κυψέλης και του Αγίου Παύλου.
Όπως είπε ο Πρόδρομος Τσινικόρης, αρμόδιος για την έρευνα του πρότζεκτ , «ένα από τα στοιχήματα είναι να ξαναανακαλύψουμε τις γειτονιές». Καλλιτέχνες από όλες τις μορφές τέχνης δημιουργούν θέατρο σε σπίτια, διαμορφώνοντας ιδιωτικές κατοικίες σε σκηνικούς χώρους όπου γίνονται οι παραστάσεις τους.
Στο «X Apartments» οι θεατές ακολουθούν μια δίωρη διαδρομή σε άγνωστα σημεία της πόλης και μπαίνουν σε διαμερίσματα και χώρους όπου θα ανακαλύπτουν περφόρμανς, εγκαταστάσεις, χορογραφίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με πρωταγωνιστές σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους ενοίκους των σπιτιών.

Αναφερόμενος στο πώς κατάφεραν να εισέλθουν σε οικίες αγνώστων και να συνεργαστούν μαζί τους για το εγχείρημα, ο κ. Τσινικόρης είπε ότι σκοπός δεν ήταν να μπουν σε σπίτια καλλιτεχνών και πως το ποσοστό επιτυχίας της επιχείρησης αυτής βρέθηκε στο 90%, με τους ανθρώπους να θέλουν να μοιραστούν μια ιστορία.

Είναι η 15η φορά που διεξάγεται το «X Apartments» το οποίο ξεκίνησε το 2002. Οι θεατές που θα παρακολουθούν τις περφόρμανς στα σπίτια θα είναι δύο κάθε φορά, με τα ζητήματα που θίγονται να αφορούν, μεταξύ άλλων, στους πνιγμούς μεταναστών, στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και γενικότερα στο μεταναστευτικό.

Το 2ο Fast Forward Festival θα περιλαμβάνει, επίσης, και την εξάωρη ταινία των Μάθιου Μπάρνυ και Τζόναθαν Μπέπλερ, «River of Fundament», ένα έργο για το θάνατο, τη σεξουαλικότητα και τη μεταμόρφωση.

Θέατρο εκτός θεάτρου και χωρίς ηθοποιούς, το «Domini Public» του δημιουργού Ροζέρ Μπερνάτ είναι, ακόμη, στο πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα είδος παιχνιδιού με διάρκεια μιας ώρας και εκατοντάδες ερωτήσεις. Σε μια πλατεία οι συμμετέχοντες θα φορούν ακουστικά, θα δέχονται ερωτήσεις από μια φωνή και θα χωρίζονται σε ομάδες αναλόγως με τις απαντήσεις τους.

Εντός της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με σουρεαλιστικό χιούμορ και με ένα δάσος πάνω στη σκηνή, θα στηθεί η παράσταση – ταινία «300 el x 50 el x 30 el» της ανερχόμενης ομάδας FC Bergman. Πρόκειται για ένα χωριό επί σκηνής , για μια παράσταση χωρίς λόγια, αλλά με μουσική.

You may also like...