2ο Φεστιβάλ Barre Astié 2015

barre astieΜετά την ενθουσιώδη υποδοχή της περσινής πρώτης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Barre Astié επιστρέφει στις 14 & 15 Μαρτίου 2015 με ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις πρόγραμμα , στην Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ.
Με oμιλίες, εργαστήρι χορογραφίας, προβολές και βεβαίως πολλά μαθήματα, η Barre Astié, μέθοδος άσκησης δημοφιλής στους χορευτές, διδάσκεται στην Ελλάδα εδώ και 26 χρόνια και απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν ένα καλογυμνασμένο, δυνατό και υγιές σώμα που κινείται με αρμονία .
Τα 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη Barre Astié
1.Η Barre Astié κατατάσσεται στις σωματικές μεθόδους και είναι ένα μάθημα γυμναστικής που διαθέτει την αισθητική, τις αξίες και την κομψότητα του χορού.
2.Δημιουργήθηκε από τον Alain Astié, χορευτή και δάσκαλο χορού, με στόχο να προσφέρει σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες τα οφέλη ενός χορευτικού μαθήματος, προτείνοντας μια ολοκληρωμένη σύνθεση ασκήσεων που βασίζονται στην τεχνική του κλασικού και του σύγχρονου χορού.
3.Οι ασκήσεις γίνονται κυρίως στο έδαφος και είναι απολύτως ασφαλείς και αποτελεσματικές, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους αρχάριους ακόμη και των μεγαλύτερων ηλικιών.
4.Η Βarre Αstié είναι δομημένη με βάση τις ανάγκες του σώματος. Είναι δηλαδή ένα μάθημα που το επίπεδό του εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις αυτών που θα την επιλέξουν ως τρόπο γύμνασης ή βελτίωσης της τεχνικής τους στο χορό ή στον αθλητισμό.
5.Το σύνολο των βημάτων-κινήσεων που χρησιμοποιεί, έχουν στόχο να χαλαρώσουν τις βασικές αρθρώσεις – ισχιακές και ωμιαίες- και να δώσουν στη σπονδυλική στήλη σωστή θέση και κινητικότητα.
6.Εμπνέεται από όλα τα είδη χορού, αφού και ο δημιουργός της έζησε την εξέλιξη της χορευτικής τέχνης ως χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος χορού.
7.Η μουσική κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Βarre Αstié δεν λειτουργεί απλά ως συνοδεία, αλλά παίζει ρόλο καθοριστικό για την ενέργεια και το ύφος του μαθήματος. Εμπνέει, καθοδηγεί, χαλαρώνει ή προσθέτει ένταση ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος και τη διάθεση της ομάδας.
8.Η αναπνοή στην Βarre Αstié είναι βασική πηγή ενέργειας και ρυθμού, που βοηθά στην απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση στο χώρο και στα ηχητικά του ερεθίσματα.
9.Η Βarre Αstié βοηθά στην ανάπτυξη των προσωπικών μας ικανοτήτων μέσα από την κίνηση, μέσα από ένα μάθημα που με την προσθήκη καλλιτεχνικών αξιών, είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό μάθημα γυμναστικής.
10.Η Barre Astié είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, η οποία μάλιστα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 50 κέντρα διδασκαλίας της μεθόδου. Στην Ελλάδα, η μέθοδος διδάσκεται εδώ και 26 χρόνια από τον ίδιο το δημιουργό της, ενώ από το 2011 διδάσκεται — εκτός από την Αθήνα– και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Γιάννενα από πιστοποιημένες καθηγήτριες Barre Astié.
Σε ποιούς απευθύνεται η Barre Astié
Η Barre Astié είναι κατάλληλη για όλους όσοι επιθυμούν να γυμναστούν όπως οι χορευτές, χωρίς απαραίτητα να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε χορευτικά μαθήματα και χωρίς να διαθέτουν το σώμα ή τις δυνατότητες ενός χορευτή. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από την προεφηβεία και μετά, και σε όλους όσοι αναζητούν έναν τρόπο άσκησης ευχάριστο, ασφαλή, αποτελεσματικό.
Η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει το μάθημα ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και ανάλογα με τις σωματικές απαιτήσεις των ασκουμένων. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η Barre Astié έχει εφαρμοστεί σε ποδοσφαιριστές για τις ασκήσεις των διατάσεων, ιδιαίτερα ωφέλιμες στη δραστηριότητά τους. Στην Ιαπωνία είναι επίσης διαδεδομένη σε ηθοποιούς και τραγουδιστές για τον άψογο συντονισμό της αναπνοής με την κίνηση.
Ποιος είναι ο Alain Astié
Ο Alain Astié είναι μια διεθνής προσωπικότητα του χορού. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στην Comédie Française σε ηλικία 13 ετών και η χορευτική του καριέρα με το πρώτο βραβείο χορού από το Conservatoire National, στο Παρίσι. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους χορογράφους, όπως ο Maurice Béjart και έχει χορέψει στο πλευρό διάσημων χορευτών.
Το 1977 δημιούργησε το δικό του Κέντρο Χορού στη Λυών, όπου ανέπτυξε την προσωπική του παιδαγωγική μέθοδο και εμβάθυνε στην έρευνά του ως προς το μάθημα στο έδαφος που ονόμασε Βarre Astié. Παράλληλα διηύθυνε και χόρεψε στην ομάδα «Θέατρο, Χορός, Έκφραση» με σπουδαίους χορευτές όπως ο Daniel Lommel και ο Robert Thomas. Το 1980 άρχισε να χορεύει και να διδάσκει στην ομάδα του Daniel Lommel «Αέναον Χοροθέατρον» στην Ελλάδα και από τότε δεν έχει πάψει να επισκέπτεται τη χώρα μας. Από το 1992 διδάσκει τακτικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κίνα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ισπανία.
Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Γραμματική του σώματος» όπου αναλύει τη μεθοδολογία της Barre Astié και το 2009, με το βιβλίο αυτό και τα DVD που περιλαμβάνουν τα τρία επίπεδα Barre Astié, κατοχυρώθηκαν παγκοσμίως τα πνευματικά δικαιώματα της μεθόδου. Αντίστοιχα, επισημοποιήθηκε η πιστοποίηση σπουδών BARRE ASTIĖ – «Diplôme Barre Astié» – ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός ή δύο ετών που δίνει τον τίτλο «καθηγητής Barre Astié». Η επίσημη παρουσίαση του Diplôme Barre Astié στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας.

πηγή: culturenow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...