2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

SCHOOL RADIOΜε τη συμμετοχή μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολείων από διάφορες πόλης της χώρας μας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου την Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Πάνω από σαράντα ραδιοφωνικές ομάδες από αντίστοιχα σχολεία όλης της επικράτειας, αλλά και ομάδες από δεκάδες άλλα σχολεία-επισκέπτες από κοντινές πόλεις, όλοι νέοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαζί με μαθητικά συγκροτήματα, συμμετείχαν σε μια μεγάλη ραδιοφωνική συνάντηση που προβάλλει τη μαθητική δημιουργία στο χώρο των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας.
Το φεστιβάλ αποτέλεσε τόπο συνάντησης για την ανάδειξη της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων στο τοπίο των ΜΜΕ αλλά και των προβληματισμών σχετικά με αυτά. Οι μαθητές με τη βοήθεια επαγγελματιών σε θέματα τεχνικά και περιεχομένου εκφράστηκαν δημιουργικά με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, να κατανοήσουν το τοπίο των ΜΜΕ, της επικοινωνίας και να προβληματιστούν σχετικά με την λειτουργία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (social media).
Την Παρασκευή 3 Απριλίου στο συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός (Περίπτερο 8) της ΔΕΘ οι συμμετέχοντες μαθητές (με την καθοδήγηση και συντονισμό των εκπαιδευτικών) παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους και θα πήραν μέρος σε παράλληλες δράσεις για την παραγωγή εκπομπών και τη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio (www.europeanschoolradio.eu). Επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα: «Το Μαθητικό Ραδιόφωνο στην εκπαίδευση. Η πρόκληση της ψηφιακής εποχής». Με την επιμέλεια του ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Μήρτσου, διοργανώθηκε μουσική συναυλία στις 6 μ.μ. με μαθητικά συγκροτήματα αλλά και αγαπημένους επώνυμους όπως SCAL, Πάνος Ζώης – Γιώργος Φωκάς, Λεύκιος Κουνούνης, Σοφία Αργυροπούλου, Δημήτρης Γιαγκούλης, Τάνια Χρυσοστομίδου, Passe Partout, Future Waves, Φίλιππος Γιαγκούλης-Άγγελος Καραγιάννης και Guest Star ο Γιάννης Σερβετάς.
Το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στην Κεντρική Δημοτική Θεσσαλονίκης εκπαιδευτικοί και άνθρωποι των ΜΜΕ και με ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές και μαθήτριες, συζήτησαν για την Αγωγή στα ΜΜΕ της ψηφιακής εποχής, το Μαθητικό Ραδιόφωνο στην εκπαίδευση και τη διεύρυνση του δικτύου του European School Radio.
Broadcast live streaming video on Ustream
Το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου για ραδιοφωνικούς παραγωγούς, μαθητές και μαθήτριες, συνδιοργάνωσαν:
• Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και
• η Επιστημονική Εταιρία «European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο»,
σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ στηρίζουν ενεργά με δράσεις τους το Τμήμα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ., τα τμήματα Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙΘ και το Μουσείο Ραδιοφώνου.Το Φεστιβάλ υποστηρίζει και η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΕΔΗΘ), Τομέας Νεολαίας .
Επίσης στο Φεστιβάλ προέβαλαν τις δράσεις τους και υποστήριξαν με την παρουσία τους, τους νέους παραγωγούς οι φορείς: Το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Αρκτούρος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, ο Φορέας Διεθνής Διάδραση-Αδελφοποίηση, το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Πάτρας, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ Αχαΐας, η Ομάδα Καλλιτεχνικές Δημιουργίες από Ανακυκλώσιμα Υλικά, Θεατρική Ομάδα Παπαλάνγκι, κίνημα BE YOU με στόχο την αντιμετώπιση του bullying, ο Σύλλογος Φίλων ατόμων με αναπηρία “αλλάΖΩ”.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ραδιοφωνικού μηνύματος με τίτλο «Κάντο ν΄ ακουστεί» και βραβεύτηκαν οι ομάδες που συμμετείχαν σ’ αυτόν.
http://2fest.europeanschoolradio.eu/

You may also like...