2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας

“Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος”
Το 2o Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Medphoto Festival 2017, εγκαινιάζει τις δράσεις του στο Ρέθυμνο με την έκθεση Uncensored Books σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Η έκθεση Uncensored Books φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενο και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα εντός των συστημικών αφηγήσεων της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της. Πειραματιζόμενα με εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας και διαδράσεων με το ευρύ κοινό, πολλά από τα υπό παρουσίαση εδώ εκδοτικά πρότζεκτς εγείρουν γόνιμα ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού. Διάφοροι από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση (φωτογράφοι, editors, εκδότες, ακτιβιστές της εικόνας) ανακυκλώνουν και οικειοποιούνται εικόνες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσουν νέους αφηγηματικούς τρόπους. Άλλοι αναδεικνύουν, επωμίζονται και εκθέτουν μέσω των έργων τους τον τρόπο με τον οποίο σήμερα οι εικόνες χειραγωγούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του θεατή ως συνεργού στην επικύρωση και διάδοση του τελικού μηνύματος.
Η Uncensored Books είναι μια περιοδεύουσα έκθεση βασισμένη σε photobooks. Τα περιεχόμενά της ανανεώνονται και αναδεικνύονται σε επιτόπιες εικαστικές εγκαταστάσεις.Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Lorenzo Tricoli και σε αυτήν συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Εικαστικές εγκαταστάσεις: Valentina Abenavoli (Akina Books), Francesco Amorosino (self-published), Julián Barón (KWY Ediciones), Lewis Bush (dummy/Brave Books), Edmund Clark (Here Press)Thobias Fäldt / Klara Källström (B-B-B-Books), Thobias Fäldt / Klara Källström (B-B-B-Books), Brad Feuerhelm (Chaco Books), Amak Mahmoodian (ICVL Studio / RRB Publishing), Carlos Spottorno (Astiberri Ediciones), Lorenzo Tricoli (Skinnerboox / D&Books), και Europe: An Illustrated Introduction to Migrants and Refugees.

Photobook πρότζεκτς: Patricia Almeida (Ghost Editions), Julián Barón (αυτοδημοσίευση / EditorialRM), Lukas Birk (self-published), Martín Bollati – Rigoberto Díaz Julián – Verónica Fieiras (Chaco Books), Alejandro Cartagena (αυτοδημοσίευση), Brad Feuerhelm (Paralaxe Editions), Ben Helton (αυτοδημοσίευση), Γιάννης Καρπούζης (μακέτα), Daniel Mayrit (Phree / RiotBooks), Christof Nuessli (Cpress), Elisabeth Tonnard (αυτοδημοσίευση), Jan Dirk Van Der Burg (αυτοδημοσίευση), Απόστολος Ζερδεβάς (μακέτα), και Fictional Journal.

Η επιμελήτρια, Νατάσσα Χριστιά, θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης προκειμένου να ξεναγεί τους επισκέπτες και να τους παρακινεί να εμπλακούν ενεργά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Εκθέσεων στο Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.Κατά τη διάρκειά της θα γίνει ειδική ξενάγηση και επεξήγηση των έργων και εγκαταστάσεων από την επιμελήτρια (16 Σεπτεμβρίου) ενώ προγραμματίζεται και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η φωτογραφία μέσα από το βιβλίο. Από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, η Νατάσσα Χριστιά διοργανώνει το σεμινάριο HELLOPHOTOGRAPHY: Σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία και παραγωγή: Εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδόσεις και δίκτυα επικοινωνίας. Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, θα χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εκφάνσεις και το λεξιλόγιο της σύγχρονης φωτογραφίας. Για δηλώσεις συμμετοχών: contact@natashachristia.com https://www.facebook.com/events/280034955830557/ Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της MOTOROIL. Ξεκινάει τις δράσεις του για το 2017 με την Uncensored Books και θα συνεχίσει την παρουσία του με εκθέσεις, προβολές, workshops και δρώμενα που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο 2018. Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο με κάποιες παράλληλες δράσεις στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα medphoto.gr για περισσότερες πληροφορίες. Το Περιοδικό, Aldebaran Contemporary Photography Hub, pttl.gr. Χορηγοί φιλοξενίας: Atrium, Theartemis, Grecotel. Χορηγοί βιβλιοθήκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller.
Το 2o Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Medphoto Festival 2017, εγκαινιάζει τις δράσεις του στο Ρέθυμνο με την έκθεση Uncensored Books σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η επιμελήτρια Νατάσσα Χριστιά διοργανώνει το σεμινάριο με θέμα
HELLO PHOTOGRAPHY
Σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία και παραγωγή:
Εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδόσεις και δίκτυα επικοινωνίας
18-22 Σεπτεμβρίου, Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο
ΣΥΝΟΨΗ
Το σεμινάριο HELLO PHOTOGRAPHY Σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία και παραγωγή:Εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδόσεις και δίκτυα επικοινωνίας θα χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εκφάνσεις και το λεξιλόγιο της σύγχρονης φωτογραφίας.
Πρόκειται για έναν σύντομο οδηγό των ευρέων αλλαγών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια και που έχουν μεταβάλλει τα ήθη και τα έθιμα του φωτογραφικού τοπίου.
Μεταξύ άλλων, αναφορά θα γίνει:
Στην μετατόπιση του βάρους δραστηριότητας από το μοντέλο της κλασικής γραμμικής έκθεσης στις σύγχρονες μουσειογραφικές εγκατάστασεις εικαστικού ύφους
Στην έξαρση της εκδοτικής δραστηριότητας (το φαινόμενο των photobooks)
Στην εισροή στο χώρο της φωτογραφίας ετερόκλητων στοιχείων από τομείς, όπως ο οπτικοακουστικός, ο εκδοτικός, και η
Από τα περιεχόμενα δεν θα λείψουν και οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης φωτογραφίας: οι κεντρικές εκθέσεις (fairs), τα Φεστιβάλ, oι πλατφόρμες ψηφιακής δικτύωσης, καθώς επίσης και το κοινό της (οι συλλέκτες και η Aγορά της με τους κανόνες της).

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ
Ο σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να εξοικειώσει τους φωτογράφους με τις αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε επίπεδο τόσο δημιουργίας όσο και επικοινωνίας.
Απευθύνεται σε ένα κοινό φωτογράφων με ενδιαφέρον να καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους και να προωθήσουν το προσωπικό τους έργο είτε σε εκθεσιακό είτε σε εκδοτικό επίπεδο.
Όλες οι ενότητες συμπληρώνονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και από βιβλιογραφικές αναφορές και θα είναι στη διαθέση όλων όσοι συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Κατά τη διάρκεια των portfolio reviews θα αναλύσουμε και θα επεξεργαστούμε το υλικό που θα παρουσιάσουν τα μέλη του σεμιναρίου. Η ανάλυση και η καθοδήγηση θα αποσκοπεί στην πιθανή εξέλιξη του έργου είτε σε εκθεσιακό είτε σε εκδοτικό επίπεδο.
Ευπρόσδεκτες στο σεμινάριο είναι οι αιτήσεις από φωτογράφους που διαθέτουν:
Συγκεκριμένο έργο με εκθεσιακή προοπτική.
Έργο με προοπτική έκδοσης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν ένα portfolio με την περιγραφή του συγκεκριμένου project που τους ενδιαφέρει να προωθήσουν.
Ευπρόσδεκτες είναι επίσης οι αιτήσεις συμμετοχής από άτομα με γενικό ενδιαφέρον επί του θέματος.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ / ΜΟΡΦΗ / ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το σεμινάριο είναι εντατικών ρυθμών. Το ωράριο δύναται να διευρυνθεί ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετέχοντων.

HΜΕΡΑ 1

Ενότητα 1 (3ώρες)

Αλλαγές και νέες πραγματικότητες στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας 2005-2017.

Θεωρητικό υπόβαθρο και τάσεις.

ΗΜΕΡΑ 2

Ενότητα 2 (3ώρες)

Σύγχρονες εικαστικές επεμβάσεις στον χώρο της φωτογραφίας (installations): Mορφές /υλικά/ επιμέλεια

ΗΜΕΡΑ 3

Ενότητα 3 (3ώρες)

Εκδοτικός χώρος (photobooks) / η παραγωγή ενός βιβλίου

ΗΜΕΡΑ 4

Ενότητα 4 (3ώρες)

Αλλαγές και νέες πραγματικότητες στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας 2005-2017:

Who is Who / Αγορά /Φορείς / Συλλέκτες

ΗΜΕΡΑ 5

Ενότητα 5 (3ώρες)

Portfolio reviews και project reviews.

Η διάρκεια αυτής της ενότητας εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετέχοντων.

Δηλώσεις συμμετοχής: contact@natashachristia.com

www.natashachristia.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Νατάσσα Χριστιά εργάζεται ως επιμελήτρια, αρθογράφος και εκπαιδευτικός στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας με έδρα την Βαρκελώνη. Κατά καιρούς εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα αρχείων, συλλογών και προώθησης έργων και βιβλίων.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η ανάγνωση των αρχειακών συλλογών, η διασταύρωση της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και των photobooks, και ο διάλογος της πρωτοποριακής φωτογραφίας του 20ου αιώνα και των σύγχρονων μορφών έκφρασής της που συχνά χαρακτηρίζονται ως «Mετα-φωτογραφία» συμβάλλουν σε μια ανανέωση των κυρίαρχων αφηγηματικών σχημάτων και μύθων που ενδύουν τον οπτικό πολιτισμό σήμερα. Η τάση της για την ανασκαφή του παρελθόντος οφείλει πολλά στο πολυδιάστατο ακαδημαϊκό της υπόβαθρο στην Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης, τις Κινηματογραφικές Σπουδές και τις Εκδόσεις. Από το 2005 έως το 2014 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια της Kowasa Gallery στη Βαρκελώνη, όπου διοργάνωσε περισσότερες από εβδομήντα εκθέσεις και σχεδίασε πρότζεκτς σε σχέση με τη φωτογραφική τέχνη και την προώθηση των ανεξάρτητων φωτογραφικών εκδόσεων. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας Arqueologia del Punt de Vista (2009-2012), εισηγήθηκε οπτικοακουστικών πρότζεκτς που αφορούσαν μαρτυρίες και τεχνολογίες του παρελθόντος.

Από το 2008 διδάσκει σε σχολές φωτογραφίας στην Ισπανία και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια στον χώρο της κριτικής της φωτογραφίας και της εικόνας για διεθνείς εκδόσεις όπως το 1000 Words και για καλλιτέχνες όπως η Regine Petersen (Find a Fallen Star, Kehrer Verlag, 2015).

Υπήρξε επιμελήτρια του Read or die Publishing Fair in Barcelona (Νοέμβριος 2015), διερευνώντας το θέμα «The Book: On Endless Possibilities», καλλιτεχνική διευθύντρια του DocField 16 Festival Fotografía Documental Barcelona όπου επιμελήθηκε το πρόγραμμα “Europe: Lost in Translation», και επιμελήτρια προσφάτως των ακόλουθων εκθέσεων: What’s This Book?: Photobooks and Multiples”, (Belgrade Photomonth-Απρίλιος 2016 / Organ Vida International Photography Festival, Zagreb -Σεπτέμβριος 2016), “Uncensored Books”, ένα ανοιχτό και υπό εξέλιξη εκθεσιακό πρότζεκτ που έχει παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους (Belgrade Photomonth/April 2017, Minimum Studio/Palermo-Ιούνιος 2017) and A”MORE: An Unfinished Trilogy by Valentina Abenavoli” (Void / Athens Photo Festival, Ιούνιος 2017).

Το συνολικό πρόγραμμα του Medphoto Festival 2017-2018

Σεπτέμβριος 2017 | Uncensored Books

Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει τις δράσεις του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, στο «Σπίτι του Πολιτισμού», με την έκθεση “Uncensored Books” σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενό και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα στις συστημικές αφηγήσεις της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της. Πειραματιζόμενα με νέα κανάλια επικοινωνίας, πολλά από τα εκδοτικά projects διερευνούν πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού, ενώ άλλα το πώς οι εικόνες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά ΜΜΕ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017 | Βραβείο

Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά διαγωνισμός, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, για το βραβείο του Φεστιβάλ, με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής. Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνεται και φέτος μέσω της πλατφόρμας του Lens Culture, ενός από τους πιο δημοφιλείς κόμβους της σύγχρονης φωτογραφίας διεθνώς, ώστε να γίνεται εύκολα προσβάσιμη η διοργάνωσή μας σε ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος φωτογράφων. Χαρακτηριστικά, στον διαγωνισμό για το βραβείο του 1ου MedPhoto το 2016 συμμετείχαν 200 φωτογράφοι από 30 χώρες. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από φωτογράφους, θεωρητικούς και επιμελητές Έλληνες και ξένους. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου και η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο.

Οκτώβριος 2017 |Συζήτηση-Προβολή

Προβολή και συζήτηση, στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, με καλεσμένους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φωτογραφικών εκδόσεων, σχετικά με σύγχρονες πρακτικές χρήσης της εικόνας.

Νοέμβριος 2017 |Η Κρήτη στον κόσμο

«Η Κρήτη στον κόσμο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου με έργα Κρητών φωτογράφων -που ζουν είτε στην Κρήτη είτε σε χώρες της Ευρώπης- τα οποία συνδιαλέγονται επάνω στην κεντρική θεματική του Φεστιβάλ. Η έκθεση, παραγωγή του MedPhoto, συνδιοργανώνεται από το MedPhoto και την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), σε επιμέλεια του Μαρίνου Τσαγκαράκη και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΕΦΕΚ στο Ηράκλειο.

Δεκέμβριος 2017 | Saints and Outsiders

Από τις 4 ως τις 22 Δεκεμβρίου στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, έκθεση με έργα των Δημήτρη Ραπακούση (Outsiders) και Πάνου Κέφαλου (Saints).

Ιανουάριος-Μάρτιος 2018 | Έκθεση: «Critical Archives III: Ταυτότητες»

Το έργο του Paul Graham «New Europe» που αναπτύχθηκε σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο (1988-1992), αποτελεί τη βασική επιρροή της κεντρικής έκθεσης του MedPhoto 2017-2018. Η οπτική ευφυΐα με την οποία ο Graham ψηλαφεί τα αποτυπώματα του χρόνου στο σώμα της Ευρώπης, όχι μόνο αποτελεί οξυδερκή προοικονομία της σημερινής πολυσύνθετης πραγματικότητας της ηπείρου, αλλά επανανοηματοδοτεί στο σήμερα τη ρήση του Walter Benjamin: «Η Ιστορία αναλύεται σε εικόνες, όχι σε ιστορίες». Η έκθεση «Critical Archives III: Ταυτότητες» θα πραγματοποιηθεί, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο, με συμμετοχές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, φιλοξενώντας ένα μωσαϊκό φωτογραφικών projects που δοκιμάζουν να συμβάλουν στην κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στην ήπειρο, απεικονίζοντας το παλιό και το νέο πρόσωπο των ανθρώπων της Ευρώπης και σκιαγραφώντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες έτσι όπως διαμορφώνονται. Οι ταυτότητες που συγκροτούν οι άνθρωποι σε σχέση με τις μεταβολές σε επίπεδο έμφυλων, διαπροσωπικών και ευρύτερα κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, αλλά και μια κριτική κατανόηση του τόπου, της γης με τις ποικίλες αποχρώσεις και σημασίες που μπορεί η έννοια αυτή να λάβει, βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, Παύλου Φυσάκη και Δημήτρη Κεχρή.

Ιανουάριος 2018 |Blank Paper

Από τις 11 ως τις 31 Ιανουαρίου στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, έκθεση με έργα των Julián Baron και Federico Clavarino από την κολεκτίβα Blank Paper (Ισπανία), σε επιμέλεια του Γιώργου Καραηλία, επάνω στην κεντρική θεματική του Φεστιβάλ.

Μάρτιος 2018 |Σεμινάρια και Ομιλίες, Έκθεση στην Αθήνα

Μια σειρά από διαλέξεις και workshops με εισηγητές έλληνες και ξένους φωτογράφους θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο και την Αθήνα, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης της φωτογραφικής εκπαίδευσης και με σκοπό την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή του κοινού με τη φωτογραφική πρακτική. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στην Αθήνα η οποία θα αποτελεί επιλογή έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις τέσσερις μεγάλες εκθέσεις του 1ου MedPhoto. Επίσης, στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ανοιχτού χώρου με την ομάδα #Dysturb.

Περιπλανώμενη βιβλιοθήκη

Κεντρική στόχευση αποτελεί η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και ως βασικού πλαισίου παρατήρησης. Έτσι, το MedPhoto συγκροτεί συλλογή/βιβλιοθήκη με φωτογραφικά βιβλία από όλον τον κόσμο που θα έχει νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Θα ταξιδεύει, θα δανείζει, θα παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακώς μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, θα εμπλουτίζεται διαρκώς, θα αποτελεί αφορμή για σεμινάρια. Το MedPhoto θα προχωρήσει σε συνεργασίες με δημοτικές, πανεπιστημιακές και δανειστικές βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Το ξεκίνημα θα γίνει από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, από τις ιστορικότερες στην Ελλάδα. Η συλλογή θα παραχωρηθεί στη βιβλιοθήκη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό. Πέρα, από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θα θέσει επιπλέον τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου. Οι έννοιες που διερευνώνται στα έργα της κεντρικής έκθεσης είναι παρούσες και στο περιεχόμενο των βιβλίων. Οι ταυτότητες (identities) και οι συνεχείς μεταβολές τους, η εντεινόμενη τάση ενδοσκοπικής χρήσης του μέσου (intimacy) και ο τόπος (territory), ως γη, ως εξορία, ως μνήμη, ως έκφραση κρατικής κυριαρχίας, ως κόμβος συνάντησης, ως πεδίο συρράξεων, ως χώρος παραγωγής της ίδιας της εικόνας, ως μη-τόπος, όλα είναι μέρος της κοινής αφήγησης που συγκροτείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Έκδοση βιβλίου έλληνα φωτογράφου

Το MedPhoto, ξεκινώντας από φέτος την εκδοτική του δραστηριότητα, θέτει ως βασικό στόχο να προχωρά κάθε χρόνο στην έκδοση μιας δουλειάς ενός έλληνα φωτογράφου και έτσι να συμβάλει σταδιακά στη συγκρότηση ενός σώματος εγχώριας φωτογραφικής βιβλιογραφίας. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

 

info@medphoto.gr

 

You may also like...