2η Γιορτή Βουνού – ΠΕΖΑ Καλού Χωριού

08f40d39-5f82-45d0-8abf-2f75196991f2ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
10:00 Π.Μ Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιήσει Φυσιολατρική Διαδρομή δύο ωρών με στόχο την ανάδειξη του  αρχαιολογικού χώρου του Βρώκαστρου. Η πεζοπορία  θα είναι κυκλική με αρχή και τέλος το αναρριχητικό πεδίο της ΠΕΖΑΣ . Κατά την διαδρομή θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου, των κορυφών των Λασιθιώτικων βουνών καθώς και τους κάθετους βράχους της ΠΕΖΑΣ που είναι έτυμοι  να υποδεχτούν τους αναρριχητές.
10:00 Π.Μ Ο Ποδηλατικός Όμιλος Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιήσει κυκλικές διαδρομές ανά 45 λεπτά μέχρι της λήξη της γιορτής, με μήκος διαδρομής  2,5 χλμ. στη γύρω περιοχή της γιορτής,  με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το αναρριχητικό πεδίο της ΠΕΖΑΣ,  οι οποίες θα έχουν  ως σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ποδήλατο βουνού και τις χωμάτινες διαδρομές που τόσες συγκινήσεις και συναισθήματα μπορούν να προσφέρουν.
10:00 Π.Μ  Ο Αθλητικός Ορειβατικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΑΛΩΣ Αγίου Νικολάου, η Ομάδα Διάσωσης Κρήτης και ο ΕΟΣ Βιοκίνηση Αγίου Νικολάου θα προσφέρουν σε  μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να γνωρίσουν την αναρρίχηση, στους βράχους του αναρριχητικού πεδίου της ΠΕΖΑΣ της Τοπικής Ενότητας Καλού Χωριού, καθώς και τον απαραίτητο αναρριχητικό εξοπλισμό. Η αναρρίχηση θα γίνει στον βράχο ΤΑΛΩΣ όπου υπάρχουν έτοιμες 20 διαδρομές  δυσκολίας από 4b έως 8b+
14:00 Μ.Μ  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλού Χωριού μας περιμένει στην  παραλία του Αγίου Παντελεήμονα για ένα κέρασμα.
Συμμετοχή  Ορειβατικού Συλλόγου  Αγίου Νικολάου στην 2η Γιορτή Βουνού
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου  θα πραγματοποιήσει φυσιολατρική Διαδρομή δύο ωρών με στόχο την ανάδειξη του  αρχαιολογικού χώρου του Βρώκαστρου , όπου βρίσκονται  τα ερείπια του ομώνυμου   Υστερομινωικού οικισμού  ο οποίος χρονολογείται περίπου στα 1200 π.χ  . Ο οικισμός του Βρόκαστρου ανήκει  στους δεκάδες οικισμούς της σκοτεινότερης περιόδου της Κρήτης, μετά την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού  που κτίστηκαν στις πλέον αφιλόξενες και δύσκολα προσβάσιμες κορυφές των Κρητικών βουνών.
Το Βρόκαστρο ανασκάφτηκε το 1912 και αποκαλύφτηκε πόλη με ισχυρό τείχος που σε μερικά σημεία υποστήριζε τα σπίτια, δρόμους και καλντερίμια. Η πόλη ήταν χωρισμένη σε δύο γειτονιές με διάσπαρτα κτίρια ενδιάμεσα τους, ενώ βρέθηκε κι ένα ιερό του 8ου πΧ αιώνα και τάφοι.
Το Βρόκαστρο είχε σχέσεις με την Κεντρική Κρήτη και το Αιγαίο, λόγω της εγγύτητας του με την θάλασσα. Επίσης, πιστεύεται ότι κατοικήθηκε ως και τα Ελληνιστικά χρόνια, λόγω της αποκάλυψης οστράκων με μέλανα βαφή.
Η πεζοπορία  θα είναι κυκλική με αρχή και τέλος το αναρριχητικό πεδίο της ΠΕΖΑΣ . Θα ξεκινήσει στις 10.00π.μ και θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου,  των κορυφών των Λασιθιώτικων βουνών καθώς και τους κάθετους βράχους της ΠΕΖΑΣ που είναι έτυμοι  να υποδεχτούν τους αναρριχητές.
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΛΩΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΣ ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ 2Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΟΥΝΟΥ.
Ο Αθλητικός Ορειβατικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΑΛΩΣ Αγίου Νικολάου, η Ομάδα Διάσωσης Κρήτης και ο ΕΟΣ Βιοκίνηση Αγίου Νικολάου θα προσφέρουν σε  μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να γνωρίσουν την αναρρίχηση,  στους βράχους του αναρριχητικού πεδίου της ΠΕΖΑΣ της Τοπικής Ενότητας Καλού Χωριού, καθώς και τον απαραίτητο αναρριχητικό  εξοπλισμό.
ΤΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΖΑΣ
Το αναρριχητικό πεδίο της Πέζας βρίσκεται ανατολικά 12 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο σε υψόμετρο 300μ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πεδίο για την αθλητική αναρρίχηση στην Κρήτη.
Το αναρριχητικό πεδίο αποτελείται από 4 βράχους , ο προσανατολισμός των τριών (Μίνωα, Τάλω και Ιστρώνα)  είναι τέτοιος ώστε μπορεί να σκαρφαλώνει κάποιος όλο τον χρόνο και όλη την ημέρα.
Το ανάπτυγμα των διαδρομών του κυμαίνεται  από 14 έως 30μ , και προτείνεται ένα σκοινί  60-70μ και 16  σετάκια.
Το πέτρωμα είναι συμπαγής ασβεστόλιθος πολύ καλής ποιότητας.         Η δημιουργία του πεδίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο υπάρχουν διαδρομές που θα ικανοποιήσουν αναρριχητές όλων των επιπέδων.
Όλες οι διαδρομές είναι spor χαρακτήρα εξοπλισμένες με inox πλακέτες και βίσματα. Στον βράχο Τάλως υπάρχει  σπηλιά με διαδρομές δυσκολίας 8α, 8b+
Αυτό που κάνει το πεδίο ιδιαίτερο και μοναδικό  είναι η  πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλου , η πανέμορφη φύση που το περιβάλει και το ότι δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της αναρρίχησης για σκαρφάλωμα όλη την ημέρα αφού στους βράχους υπάρχει πάντα σκιά.
Η αναρρίχηση θα γίνει στον βράχο ΤΑΛΩΣ όπου υπάρχουν έτοιμες 20 διαδρομές  δυσκολίας από 4b έως 8b+
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΖΑΣ
Το Καλό Χωριό βρίσκεται στη βόρεια Κρήτη στον κόλπο του Μεραμπέλλου και απέχει 12 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο. Αποτελείται από 3 οικισμούς. Τον οικισμό Ίστρων (παραλιακός οικισμός) τον οικισμό Αρνικό και τον οικισμό Πύργο.
Αφού φτάσετε στον οικισμό Ιστρων στρίβεται δεξιά για  Πρίνα-Καλαμαύκα και μετά από 500μ περίπου αμέσως πριν την Γέφυρα στρίβεται αριστερά και ακολουθείτε  τις πινακίδες. Ο βράχος Μίνωας είναι σε απόσταση 2,5χιλ. και οι βράχοι Τάλως και Ιστρώνας σε απόσταση 3χιλ.
Οι βράχοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο και η απόσταση από το αυτοκίνητο μέχρι τη βάση του κάθε βράχου είναι περίπου 5 λεπτά περπάτημα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Η αναρρίχηση  είναι ένα σπορ που όλοι λίγο-πολύ έχουμε δοκιμάσει με τη  μορφή παιχνιδιού  στην παιδική μας ηλικία και σε αντίθεση με την γενικότερη πεποίθηση, δεν εξαρτάται τόσο από την δύναμη μας, αλλά κυρίως από την τεχνική, τον τρόπο δηλαδή που κινείται ή ισορροπεί το σώμα μας πάνω στο ανάγλυφο του βράχου.
Στην αναρρίχηση ως  άθλημα, ο αθλητής αναρριχάται, καταρριχάται ή διασχίζει (τραβερσάρει) βράχινα συμπλέγματα ή τεχνητούς αναρριχητικούς τοίχους. Είναι άθλημα φυσικά και νοητικά απαιτητικό, καθώς δοκιμάζει συχνά τη δύναμη, την αντοχή, την ευκινησία και τον νοητικό έλεγχο του αθλητή. Χάριν ασφαλείας ενδείκνυται να διεξάγεται με τη γνώση των αναρριχητικών τεχνικών και τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας σχηματισμών των βράχων, η αναρρίχηση βράχου διαχωρίζεται σε αρκετά διαφορετικά στιλ και υποδιαιρέσεις . Από το 2020 στην Ολυμπιάδα του Τόκιο  θα  είναι  στα   ολυμπιακά αθλήματα.
Η αναρρίχηση βράχου και πιο συγκεκριμένα η ελεύθερη αναρρίχηση, είναι η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφό του, δηλαδή τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του για την ανάβασή μας. Φυσικά χρησιμοποιούμε σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό, αλλά μόνο για την ασφάλειά μας.
Το σκαρφάλωμα στα βράχια εντάσσεται στα σπορ που προσφέρουν έντονες συγκινήσεις. Σ’ αυτά που χαρακτηρίζονται σπορ αδρεναλίνης.  H αναρρίχηση έχει πολυσύνθετες απαιτήσεις. Χρειάζεται συντονισμό του μυαλού μας με το σώμα μας. Εκτός από αθλητική ικανότητα, χρειάζεται ηρεμία, τόλμη και φαντασία.
Η αναρρίχηση σε βράχο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή extreme sport που αγαπούν όσοι αναζητούν τον συνδυασμό της άθλησης στην ύπαιθρο, την επαφή με την φύση και  την κατάκτηση ενός δύσκολου στόχου. Είτε βρισκόσαστε σε κάποιο βουνό, είτε σε μια εσωτερική πίστα αναρρίχησης η αίσθηση ότι πηγαίνετε κόντρα στους νόμους του Νεύτωνα, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και συναρπάζει.
Με τη σειρά της, διακρίνεται σε  αγωνιστική αναρρίχηση,  αθλητική αναρρίχηση (Sport climbing),  αναρρίχηση περιπέτειας, αναρρίχηση μεγάλων ορθοπλαγιών (Big wall), τεχνητή αναρρίχηση,  μοναχική (solo) αναρρίχηση,  μοναχική (solo) αναρρίχηση χωρίς χρήση ασφαλιστικών μέσων,  αναρρίχηση πολύ χαμηλών βράχων (bouldering),  αναρρίχηση τεχνιτών τοίχων ή πιστών (artificial wall).
Ωστόσο, για να αναρριχηθείτε με ασφάλεια στους κάθετους βράχους των βουνών, θα πρέπει να κάνετε πρώτα αρκετά μαθήματα σε σχολές αναρρίχησης με εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Αυτά περιλαμβάνουν την εξοικείωση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, την εκμάθηση αναρριχητικών κόμπων, την αναρρίχηση με σκοινί top rope, τα βασικά θέματα ασφαλείας και την πρακτική εξάσκηση σε ειδικούς τοίχους – απομιμήσεις βράχων.
Οι αναρριχητικές διαδρομές βαθμολογούνται με κλίμακες δυσκολίας ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδό βρισκόμαστε. Όσο αυξάνει η δυσκολία τόσο μειώνονται και γίνονται μικρότερα τα πιασίματα και τα πατήματα ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και η κλίση του βράχου που μπορεί να είναι θετική, κάθετη ή αρνητική.
Η ασφάλιση γίνεται με τη βοήθεια σχοινιών τα οποία έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέχουν τόσο στην ασκούμενη δύναμη κατά τη στιγμή της πτώσης του αναρριχητή, όσο και τις φθορές όταν το σχοινί έρχεται σε επαφή με το βράχο. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται επίσης το κράνος, η αναρριχητική ζώνη, διάφορα καραμπίνερ, ασφαλιστικές συσκευές, καταβατήρες, ιμάντες, κορδονέτα καθώς επίσης και αναρριχητικά παπουτσάκια με σόλα από κατεργασμένο καουτσούκ και ασύμμετρο σχήμα, με τα οποία μπορούμε να πατήσουμε ακόμα και σε πολύ μικρές προεξοχές του βράχου.
ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Για να ασχοληθεί κανείς με την αναρρίχηση χρειάζεται καλή συγκέντρωση, καθαρό μυαλό, υπομονή, ευλυγισία στις κινήσεις, καλή φυσική κατάσταση και βέβαια τόλμη και δύναμη ψυχής. Με επίμονη προσπάθεια, σωστή εκμάθηση και πολλή εξάσκηση, όλα γίνονται δυνατά. Αφού περάσετε τα στάδια της εκμάθησης και της πρακτικής εξάσκησης,  μπορείτε να δοκιμάσετε κάθετους βράχους σε αναρριχητικά πεδία τα οποία  διαθέτουν διαδρομές που έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί.
Αν λατρεύετε να βάζετε δύσκολους στόχους στη ζωή σας, αν θέλετε  να  μάθετε να σκαρφαλώνετε με ευλυγισία, αυτοσυγκέντρωση και συντονισμό κινήσεων  και πάνω απ΄όλα με ασφάλεια , ελάτε στη 2η γιορτή Βουνού και στους βράχους του αναρριχητικού πεδίου της ΠΕΖΑΣ,  όπου έχουμε φτιάξει  για εσάς  δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, που καλύπτουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας και ανεβάζουν υψηλότερα τα όρια των δυνατοτήτων σας.
Συμμετοχή Ποδηλατικού Ομίλου Αγίου Νικολάου στην 2η Γιορτή Βουνού.
Ο Ποδηλατικός Όμιλος Αγίου Νικολάου για 2η συνεχόμενη φορά θα στηρίξει την Γιορτή Βουνού με την παρουσία και συμμετοχή του.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα οργανώσουμε κυκλική διαδρομή που θα έχει ως σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ποδήλατο βουνού και τις χωμάτινες διαδρομές που τόσες συγκινήσεις και συναισθήματα μπορούν να προσφέρουν.
Θα στηθεί περίπτερο που θα είναι και το σημείο εκκίνησης της δραστηριότητας μας. Σε αυτό οι συμμετέχοντες θα μπορούν να βρούνε ποδήλατα και κράνη τα οποία θα έχουμε προμηθευτεί από επαγγελματίες του χώρου ειδικά για την εκδήλωση.
Οι δραστηριότητες μας θα ξεκινήσουν στις 10:00π.μ. Θα γίνεται μια κυκλική διαδρομή ανά 45 λεπτά μέχρι της λήξη της γιορτής στις 14:00μ.μ.. Η διαδρομή θα έχει μήκος 2,5 χλμ. στη γύρω περιοχή της γιορτής με συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης και τερματισμού.
Σε όλους τους συμμετέχοντες ο Ποδηλατικός Όμιλος Αγίου Νικολάου θα προμηθεύσει ένα μπουκάλι νερό και στον τερματισμό της διαδρομής ένα αναμνηστικό δίπλωμα.
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη συμμετοχή, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο team@poan.gr ή στο 6973565702

 

 

You may also like...