19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ του Δημήτρη Παπαϊωάννου
στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

D.Papaioannou, Egkatastasi25 Ιουλίου 2013
έναρξη: 22:00
συνολική διάρκεια: 6 ώρες
είσοδος και έξοδος του κοινού οποιαδήποτε ώρα ανάμεσα στις 10μμ και στις 4 το πρωί 

Η εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχεδίασε και θα πραγματοποιήσει ειδικά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μία προβολή βίντεο που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου. Για τη βραδιά της 25ης Ιουλίου μια μεγάλη οθόνη θα εγκατασταθεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου για να φιλοξενήσει βιντεοσκοπημένη σε υψηλή ανάλυση την εξάωρη προβολή της τελευταίας βραδιάς της θεατρικής εγκατάστασης ΜΕΣΑ, που είχε παρουσιαστεί στο θέατρο Παλλάς το 2011 — ένα αμοντάριστο ντοκουμέντο του έργου. 

Οι θεατές της εγκατάστασης βίντεο ΜΕΣΑ μπoρούν να έρθουν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου οποιαδήποτε ώρα από τις 10 και μετά, να δουν όσο θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές θέλουν. Ο δημιουργός ενθαρρύνει το κοινό να φορέσει άνετα ρούχα, να πάρει μέσα στο αμφιθέατρο το ποτό του, να φέρει μαξιλάρια και υπνόσακους και να περάσει αυτό το βράδυ έξω, παρέα με την αδιάκοπη ροή του ΜΕΣΑ. Είναι σημαντικό οι θεατές να φέρουν μαζί τους αυτά που θα τους κάνουν να νιώσουν άνετα στο χώρο, είτε αποφασίσουν να μείνουν για πολύ, είτε για λίγο. Η φύση της εγκατάστασης βίντεο επιτρέπει την είσοδο σε οποιοδήποτε σημείο της προβολής –δεν είναι υποχρεωτικό για τους θεατές να είναι παρόντες στις 10μμ που θα ανοίξουν οι πόρτες. Αντίθετα, η ροή του κοινού είναι κάτι που ο δημιουργός επιθυμεί για το συγκεκριμένο έργο. 

Η σκηνική εγκατάσταση ΜΕΣΑ υπήρξε ένα πείραμα μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο συνέβη σε ένα δωμάτιο που τοποθετήθηκε στο θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της Αθήνας. Η σκηνική δράση διαρκούσε έξι ώρες, χωρίς αρχή, μέση, τέλος. Το θέατρο άνοιγε τις πόρτες του καθημερινά στις 17:30 και τις έκλεινε στις 23:30. Όταν έμπαιναν μέσα οι θεατές, η σκηνική δράση είχε ήδη αρχίσει, και όταν έβγαιναν, αυτή συνεχιζόταν. Οι θεατές μπορούσαν να δουν όσο ήθελαν, να καθίσουν όπου ήθελαν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές ήθελαν. Μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο, για είκοσι βραδιές την άνοιξη του 2011, επαναλαμβανόταν απαράλλαχτη μια απλή σειρά κινήσεων καθημερινής επιστροφής στο σπίτι από τριάντα ερμηνευτές σε αμέτρητους συνδυασμούς. 

Για την εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αναφέρει: «Το ΜΕΣΑ προτείνεται σαν ένα τοπίο προς ενατένιση. Αντιμετωπίζει το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο, και το έργο σαν έκθεμα. Μ’ ενδιαφέρει η εμπειρία που ξεκινά μέσα σε κάθε θεατή ξεχωριστά, τη στιγμή που αυτός παραδίδεται και δεν περιμένει τίποτα να συμβεί».
Τα στοιχεία του έργου: 

Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Μέσα στο δωμάτιο: Πάνος Αθανασόπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγώνας, Ευάγγελος Ζαρκάδας, Μανόλης Θεοδωράκης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Ελευθερία Λαγουδάκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίλια Ντετσάβες-Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Altin Huta, Tadeu Liesenfeld

Σχεδιασμός σκηνικού χώρου παράστασης και εγκατάστασης προβολής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Σοφία Ντώνα

Μουσική σύνθεση: Κ.ΒΗΤΑ

Ηχητικός σχεδιασμός παράστασης και εγκατάστασης βίντεο:

Κωνσταντίνος Μιχόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος

Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου

Βίντεο προβολές σκηνής (ορατές μέσα στην ταινία): Η ομάδα

Βοηθός σκηνοθέτη και Διεύθυνση καλλιτεχνικής παραγωγής:

Τίνα Παπανικολάου

Τεχνικός διευθυντής και Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Κεφάλας

Οπερατέρ: Στέλιος Καμμίτσης και Θοδωρής Μιχόπουλος

Colour correction και Τεχνικός σύμβουλος: Matt Johnson (Haos Film) 

Παραγωγή θεατρικής εγκατάστασης: Ελληνική Θεαμάτων (2011)

 Παραγωγή εγκατάστασης βίντεο: 2WORKS και Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2013) 

Διάρκεια: 6 ώρες 

Δημήτρης Παπαϊωάννου 

Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Εργάστηκε ως ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμιξ, χορογράφος, σκηνοθέτης. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εδάφους (1986-2002), συνέλαβε, σκηνοθέτησε και χορογράφησε όλες τις παραγωγές της. Συνέλαβε και σκηνοθέτησε τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Το 2006 δημιούργησε το έργο 2, και το 2008 παρουσίασε τη Μήδεια2. Το 2009 επιμελήθηκε την έκθεση Heaven Live στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας μαζί με τον Ζάφο Ξαγοράρη, και εγκαινίασε την ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με το Πουθενά. Το 2010 βρέθηκε στην Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Επιστρέφοντας στην Αθήνα δημιούργησε το Κ.Κ., παρουσιάζοντας τη μουσική της Λένας Πλάτωνος πάνω σε 13 ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, και συνεργάστηκε με την Ρένη Πιττακή στην παρουσίαση μιας σκηνικής εκδοχής της Ραψωδίας Δ΄ από την Ιλιάδα στο Εθνικό Θέατρο. Το 2011 δημιούργησε τη θεατρική εγκατάσταση ΜΕΣΑ. Το 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσίασε για πρώτη φορά την Πρώτη Ύλη, παίρνοντας ξανά μετά από δέκα χρόνια το ρόλο του ερμηνευτή. Από τότε, το έργο έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Υόρκη και στο Εδιμβούργο, και ανέβηκε πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών για 26 παραστάσεις το καλοκαίρι του 2013. 

Πληροφορίες

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα

T: 27210 83086, 90886 F: 27210 26966

E: mail@kalamatadancefestival.gr

www.kalamatadancefestival.gr 

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

(εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

 Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά

μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)

T: 27210 62043 & 62045

Φ: 27210 63715 

Εισιτήρια για το έργο ΜΕΣΑ: 8€ και 5€ (φοιτητικό & μειωμένο) 

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Πληροφορίες 

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα

T: 27210 83086, 90886 F: 27210 26966

E: mail@kalamatadancefestival.gr

www.kalamatadancefestival.gr

 

19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

18-25 Ιουλίου 2013
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013,
στις 19:30 στο Μέγαρο Χορού- Στούντιο
Παρουσίαση του ερευνητικού εργαστηρίου χορού “playforKALAMATADANCEFESTIVAL” Διάρκεια 60′ Ελεύθερη Είσοδος
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου για όλους playforKALAMATADANCEFESTIVAL, που καθοδήγησαν η Σοφία Μαυραγάνη και η Σάνια Στριμπάκου θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, στις 19:30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, με τη συμμετοχή όλων όσοι πήραν μέρος σε αυτό, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και με ελεύθερη είσοδο. Λίγα λόγια για το εργαστήρι ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ playforKALAMATADANCEFESTIVAL με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου Η Σοφία Μαυραγάνη και η Σάνια Στριμπάκου καθοδήγησαν το playforKALAMATADANCEFESTIVAL, ένα εργαστήρι για όλους, στο οποίο η παιγνιώδης φύση μας γίνεται πηγή ευρηματικών χορογραφιών. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου θα φέρει όλους τους συμμετέχοντες επί σκηνής την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 19:30 στο Μέγαρο Χορού – Στούντιο. Το playforKALAMATADANCEFESTIVAL είναι ένας ακόμα σταθμός του διεθνούς προγράμματος playforPLACE, με το οποίο η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Με αφετηρία τον ολλανδό ιστορικό Johan Huizinga και τη θεωρία του για τον Homo Ludens [παιγνιώδη άνθρωπο], η χορογράφος αναπτύσσει μια σειρά ερευνητικά εργαστήρια in situ, τα οποία διερευνούν τη δύναμη του παιχνιδιού να εναλλάσσει το φανταστικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, το τοπικό με το ου-τοπικό. Το χορογραφικό εργαστήρι playforPLACE, είναι ένα διεθνές πρόγραμμα της Σοφίας Μαυραγάνη, με το οποίο η χορογράφος ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού και ήδη έχει διοργανωθεί με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή σε Αθήνα, Κέρκυρα, Καστοριά, Τρίκαλα, Κωνσταντινούπολη και Αμβέρσα. Το εργαστήρι • Εφαρμόζει τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού σε όλα τα στάδια της έρευνας και της δημιουργίας. • Ερευνά τα χαρακτηριστικά του παιγνιώδους σώματος και τον τρόπο με τον οποίο οι όροι του παιχνιδιού γίνονται όροι σκηνικής δημιουργίας. • Ενθαρρύνει την ανάπτυξη προσωπικών ιδεών και τη δοκιμή στρατηγικών δυναμικής χορογραφικής σύνθεσης. • Τονώνει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και εμπλουτίζει τα ερμηνευτικά και κινησιολογικά εργαλεία μέσω της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων και της ανατροπής των αναμενόμενων πρακτικών. • Παρέχει πρακτικές απαντήσεις στη δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν το ίδιο αντικείμενο και αναζητά τον τρόπο με τον οποίο η παιγνιώδης και ανατρεπτική συνεργασία οδηγεί στο μέγιστο παραστατικό αποτέλεσμα. Τo εργαστήρι playforKALAMATADANCEFESTIVAL απευθύνθηκε σε επαγγελματίες και σπουδαστές παραστατικών τεχνών, καθώς και σε ερασιτέχνες, μόνιμους κατοίκους της Καλαμάτας και επισκέπτες. ******
ΤΟ 19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ YΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ INSTITUT FRANÇAIS PRO HELVETIA ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ελculture.gr click@life.gr culturenow.gr monopoli.gr dancepress.gr dancetheater.gr Στοιχεία επικοινωνίας για τον Τύπο Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου Χαρά Πετρούνια τηλ. 210 52 44 648 & 6972 710 991 x-petrouyia@ath.forthnet.gr Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου Καλαμάτας ‘Εβελυν Καμβυσίδη τηλ. 27210 95611 & 6948 591 321 faris@kalamata.gr Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα Τηλ. 27210 83086 & 90886 – Φαξ: 27210 26966 mail@kalamatadancefestival.gr www.kalamatadancefestival.gr
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝ ΙΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013

You may also like...