19ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

QUDUS_ONIKEKU19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
18-25 Ιουλίου 2013
Συνοπτική παρουσίαση προγράμματος
Πέμπτη 18 & Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, στις 22:00Rosas / Anne
Teresa de Keersmaeker
“Drumming”ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ  Διάρκεια: 60′
Η αναβίωση του Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ με νέους χορευτές της ομάδας Rosas δίνει την ευκαιρία στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να ξεκινήσει με μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ και παράλληλα να εγκαινιάσει το πολυαναμενόμενο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας, το 1988, συνεπήρε το κοινό με την ελευθερία της κίνησης και τη μεταδοτική χαρά που πηγάζει από τον ίδιο το χορό. Αγόρια και κορίτσια, με καθημερινά ρούχα, «πετούν» πάνω στο πορτοκαλί δάπεδο, γίνονται σμήνη, χορεύουν ξέφρενα, με κινήσεις που μοιάζουν απλές, έως ότου κατασιγάσει η ένταση, και ο χορός μετατραπεί σ’ ένα χαρούμενο τρέξιμο απ’ όλη την ομάδα.
Η Βελγίδα Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ είναι πλέον γνωστή στο ελληνικό κοινό ως μια από τους χορογράφους που σφράγισαν το πέρασμα από τη δεύτερη στην τρίτη χιλιετία. Στο Drumming η ιδιαίτερη γραφή της, γεμάτη μουσικότητα, με λεπτεπίλεπτη προσέγγιση του ρυθμού και μια αντίληψη για τη χορογραφική φράση που θυμίζει φούγκα, συναντά το ομώνυμο έργο του μινιμαλιστή συνθέτη Στηβ Ράιχ, γραμμένο για κρουστά και φωνές που μιμούνται τα κρουστά, για να γεννηθεί ένα χορογραφικό έργο μοναδικό στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.
|Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Χορεύουν: Bostjan Antoncic, Marta Coronado, Tale Dolven, Carlos Garbin, Fumiyo Ikeda, Valentina Nelissen, Elizaveta Penkova, Igor Shyshko, Marco Torrice, Jakub Truszkowski, Samantha van Wissen, Sue-Yeon Youn
Μουσική: Steve Reich, Drumming
Σκηνικό και Φωτισμοί: Jan Versweyveld
Βοηθός σκηνικού και φωτισμών: Geert Peymen
Κοστούμια: Dries Van Noten
Βοηθός κοστουμιών: Anne-Catherine Kunz, Aouatif Boulaich
Βοηθός χορογράφου στην αναβίωση: Roberto Oliván de la Iglesia
Διεύθυνση προβών: Muriel Hérault
Βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης: Anne Van Aerschot
Παραγωγή (1998) Rosas, De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), La Bâtie-Festival de Genève (Γενεύη)
Συμπαραγωγή (2012) De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Πρεμιέρα 07.08.1998, στο ImpulsTanz στη Βιέννηwww.rosas.be
Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, στις 20:00
Qudus Onikeku
“STILL / life”
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια: 60’
Η αμφισημία του κόσμου. Οι άνθρωποι. Οι παράξενες σχέσεις τους, εκτεταμένες, ταλαντευόμενες ανάμεσα σε ακραίες ηθικές, ψυχολογικές και ιστορικές αντιλήψεις. Αυτά τα ερωτήματα τις διατρέχουν· τις αφορούν απόλυτα τα σφάλματα στην ανθρώπινη ιστορία. Σ’ αυτό το σόλο, ο Qudus Onikeku εκθέτει ωμά επί σκηνής αυτές τις ουσιώδεις αντιφάσεις. «Τι κάνει τους ανθρώπους να μεταμορφώνονται ξαφνικά σε τέρατα;» ρωτάει, αναζητώντας την αποκαλυπτική ειλικρίνεια και όχι μια απάντηση, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να δοθεί. Η γεμάτη δύναμη παρουσία του, ωμή σε αυτό που δημιουργεί: ένα βασανιστήριο του αέρα και των πνευμάτων. Το STILL / life μάς προσκαλεί σε ένα εγκώμιο της αμφιβολίας: ακόμα εδώ, ακίνητος, ακόμα ζωντανός, τα πώς και τα γιατί. Και, βέβαια, γιατί να χορεύω τώρα; Αυτό το κρίσιμο ερώτημα εμπεριέχει μια έκκληση, εκλύει μια ενέργεια που μας σώζει, μια δύναμη που μας απελευθερώνει, μια Ουτοπία, ένα αύριο στο οποίο μας προσκαλεί όλους με γενναιοδωρία.
Με την υποστήριξη του Institut Français
Ερμηνεία και Χορογραφία: Qudus Onikeku
Καλλιτεχνική συνεργασία: Damien Jalet
Πρωτότυπη μουσική: Charles Amblard, Habeeb Ayodeji
Βίντεο: Isaac Lartey
Κοστούμια και Αντικείμενα: Alexandra Leyre Mein
Σκηνικά και Φωτισμοί: Guillaume Fesneau, Aby Mathieu
Μηχανικός ήχου: Clément Mathieu
Παραγωγή: YK PROJECTS
Συμπαραγωγή: Festival d’Avignon, Fondation Beaumarchais, SACD στην κατηγορία Sujets à Vif, Collective Essonne Danse, WIP Parc de la Villette και Maison de la Danse (Λυόν).
Φιλοξενία κατά τη διάρκεια της έρευνας: Centre National de la Danse-Pantin, Théâtre de l’Agora-Evry, Théâtre Brétigny Val d’Οrge, Centre Culturel Porte de l’Essonne-Athis Mons.
Με την υποστήριξη: DRAC Ile de France, MODUL DANCE με την υποστήριξη του προγράμματος Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Υποστήριξη παραγωγής: ARCADI
www.qudusonikeku.com
Σάββατο
20 Ιουλίου 2013, στις 22:00
Κυριακή 21 Ιουλίου, 2013, στις 20:00
L’A. / Rachid Ouramdane
“Exposition universelle”
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Διάρκεια 55′
Από τους πιο ξεχωριστούς καλλιτέχνες της σύγχρονης γαλλικής σκηνής, ο Ρασίντ Ουραμντάν χορογραφεί τα μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Οι ευαίσθητες και πολιτικές χορογραφίες του ταξιδεύουν το θεατή στο ξεχωριστό σύμπαν ενός δημιουργού που, μέσα από την ποίηση και την ενατένιση, καταφέρνει να εκφράσει με το σώμα του αυτό που αδυνατούν να εκφράσουν τα λόγια.
Στο ποιητικό και ατμοσφαιρικό του σόλο, ο Ουραμντάν ταξιδεύει σε μια φανταστική “Παγκόσμια έκθεση” ιδεολογιών και σκηνών από την πολιτική ιστορία του κόσμου για να μελετήσει πώς αποκρυσταλλώνονται όλα αυτά στους σωματικούς μας κώδικες. Είδωλα που χτίζονται και γκρεμίζονται, εικόνες μιας ιστορίας που συσσωρεύει παλιούς ήρωες, ξεχασμένους εθνικούς ύμνους και πεταμένους ανδριάντες παρελαύνουν σε μια σιωπηλή αναζήτηση της γοητείας που μας ασκούν οι κατασκευασμένες εικόνες της προπαγάνδας.
Με την υποστήριξη του Institut Français
Ιδέα και Χορογραφία: Rachid Ouramdane
Μουσική: Jean-Baptiste Julien
Ερμηνεία: Rachid Ouramdane
και Jean-Baptiste Julien
Φωτισμοί: Yves Godin
Βοηθός σχεδιασμού φωτισμών: Stéphane Graillot
Βίντεο: Jacques Hoepffner
Κοστούμια: La Bourette
Γενική διεύθυνση & Κατασκευή σκηνικού: Sylvain Giraudeau
Διαχείριση φωτισμών: Stéphane Graillot
Η “εξωτερική ματιά”: Gilbert Gatoré
Παραγωγή: L’A.
Η ομάδα L’A. υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας / DRAC Ile de Fran­ce, από την περιφέρεια Ile de France, και από το Institut Français για τα διεθνή πρότζεκτ της
Συμπαραγωγή: Bonlieu Scène nationale d’Annecy, Théâtre de la Ville (Παρίσι), Musée de la Danse (Ρεν)
Με την υποστήριξη των: Centre Νational de Danse Contemporaine (Ανζέ) και του Théâtre Universitaire (Ναντ), Ευρωπαϊκό δίκτυο Open Latitudes, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, SPEDIDAM (Société de Perception et de Distribution des Droits des Artistes-Interprètes de la Musique et de la Danse)
www.rachidouramdane.com
Κυριακή
21 Ιουλίου 2013, στις 22:00
Ultima Vez / Wim Vandekeybus
“What the Body Does Not Remember”
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια: 80′
Το έργο What the Body Does Not Remember του Βιμ Βαντεκέυμπους, είναι μια ακόμα σημαντική αναβίωση μιας εξέχουσας στιγμής στην ιστορία του σύγχρονου χορού: τότε που, το 1987, η ομάδα του Βαντεκέυμπους, η Ultima Vez, δημιούργησε σχολή χορεύοντας αυτή την παράσταση, την πρώτη χορογραφία ενός δημιουργού που έμελλε να γίνει το αστέρι του βελγικού χορού. Συναρπαστική δραματουργία, αναδίφηση στη μνήμη και θεαματικές δυναμικές χορογραφίες: τα έργα του Βαντεκέυμπους, σκοτεινά και τολμηρά, ασκούν μιαν ανεξήγητη σαγήνη στο κοινό.
Στο What the Body Does Not Remember, έλξη και απώθηση σε δυνατές δόσεις φέρνουν στην επιφάνεια την ένταση του ζώου που μυρίζεται τον κίνδυνο. Συνεχείς αντιπαραθέσεις χορευτών ή ομάδων, χορογραφίες στην κόψη του ξυραφιού και η υπέροχη μουσική των Τιερρύ Ντε Με και Πέτερ Φερμέερς συνθέτουν μια εκρηκτική παράσταση, που κρατά τον θεατή με κομμένη την ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.Σκηνοθεσία, Χορογραφία και Σκηνικά: Wim Vandekeybus
Ερμηνεία: Ricardo Ambrozio, Damien Chapelle, Tanja Marín Fridjónsdóttir, Zebastián Méndez Marín, Aymara Parola, Maria Kolegova, Livia Balazova, Eddie Oroyan, Pavel Masek
Πρωτότυπη μουσική: Thierry De Mey & Peter Vermeersch
Διεύθυνση προβών: Eduardo Torroja
Επιμέλεια εμφάνισης: Isabelle Lhoas
Βοηθός επιμέλειας εμφάνισης: Frédérick Denis
Τεχνικός συντονισμός: Davy Deschepper
Φωτισμοί: Francis Gahide
Επιμέλεια φωτισμών κατά την περιοδεία: Davy Deschepper, Karin Demedts
Επιμέλεια ήχου κατά την περιοδεία: Davy Deschepper, Bram Moriau, Tom Buys, Antoine Delagoutte
Παραγωγή: Ultima Vez
Με την υποστήριξη: Charleroi Danses, Centre Chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles
Συμπαραγωγή: KVS
Συμπαραγωγή στην αρχική παράσταση (1987): Centro di Produzione Inteatro Polverigi, Festival de Saint-Denis, Festival d’Eté de Seine-Maritime, Toneelschuur Produkties Haarlem
www.ultimavez.com
Δευτέρα
22 Ιουλίου 2013, στις 22:00
Fabián Barba
“Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν”
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια: 60’
Ο Φαμπιάν Μπάρμπα, ένας ταλαντούχος χορευτής, έφτασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από το μακρινό Εκουαδόρ, για να σπουδάσει στη διάσημη σχολή PARTS της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ. Έφερνε μαζί του τη μακρόχρονη παιδεία του χορευτή από τη χώρα του, όμως, ύστερα από τέσσερα χρόνια στο περιβάλλον του σύγχρονου χορού στο Βέλγιο, κατάλαβε ότι είχε πάει πολύ μακριά· κι έτσι αποφάσισε ν’ αναζητήσει τη ρίζα του μοντέρνου χορού, για να βρει τη δική του ταυτότητα. Η αναβίωση οκτώ χορογραφιών της Μαίρυ Βίγκμαν –της πρωτοπόρου του μοντέρνου χορού, που άφησε με το εξπρεσιονιστικό της στιλ ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του χορού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αμερική, έγινε γι’ αυτόν μια απίστευτη περιπέτεια και του αποκάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο. Η παράσταση Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν έχει αποκαλύψεις για όλους: ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα μοναδικό ταλέντο επί σκηνής, τη μεταμόρφωση ενός χορευτή σε ντίβα των αρχών του 20ού αιώνα, και ένα καταπληκτικό χορογραφικό ταλέντο που καταφέρνει ν’ ανασυστήσει ακόμα και χαμένες χορογραφίες κάνοντας δικό του όχι μόνο το χορογραφικό λεξιλόγιο, αλλά ακόμα και τις υποκλίσεις της μεγάλης Βίγκμαν. Η αποκατάσταση των χορογραφιών έγινε υπό την καθοδήγηση τριών μεγάλων κυριών του χορού και πρώην μαθητριών της Βίγκμαν, της Σουζάνε Λίνκε, της Ιρένε Σίιμπεν και της Καταρίνα Σενέρτ.Ιδέα και Χορός: Fabián Barba
Mentors: Katharine Sehnert, Irene Sieben, Susanne Linke
Κοστούμια: Sarah-Christine Reuleke
Φωτισμοί: Geni Diez
Τεχνικός περιοδείας: Elke Verachtert
Σύνθεση μουσικής για τις χορογραφίες Anruf Pastorale, Seraphisches Lied, Sturmlied και Sommerlicher Tanz: Hanns Hasting
Σύνθεση μουσικής για τις χορογραφίες Raumgestalt, Zeremonielle Gestalt και Drehmonotonie: Sascha Demand
Παραγωγή: K3 – Zentrum für Choreographie, Tanzplan Hamburg (DE)
Συμπαραγωγή: Fabrik Potsdam (DE) στο πλαίσιο του Tanzplan Potsdam Artists-in-Residence, Kaaitheater (Βρυξέλλες, BE), P.A.R.T.S. (Βρυξέλλες, BE), wp Zimmer (Αμβέρσα, BE)
Υποστήριξη: Mary Wigman Gesellschaft (Αμβούργο, Βρέμη, DE), PACT Zollverein (Έσεν, DE)
Διαχείριση περιοδείας: Caravan Production
Με την υποστήριξη των Φλαμαδικών αρχών              www.busyrocks.org
Τρίτη
23 Ιουλίου 2013, στις 22:00
Ίρις Καραγιάν / ΖΗΤΑ
“Μητέρες”

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ / ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Διάρκεια 50′
Μέσα σε μια εικαστική εγκατάσταση και με μια αέναη χορογραφική φράση, δύο γυναίκες χτίζουν μια πόλη. Κόσμοι, παιχνίδια, ήρωες χτίζονται και γκρεμίζονται σ’ ένα παιχνίδι με τη μνήμη, την ύλη και το χώρο. Η Ίρις Καραγιάν, βραβευμένη σε διεθνή φεστιβάλ και με μια αρκετά πλούσια διαδρομή παρά το νεαρό της ηλικίας της, αρθρώνει τη δική της φωνή για να μας θυμίσει έννοιες που σταδιακά θάβονται στα ερείπια της κρίσης, όπως η υπέρβαση.Ιδέα και Χορογραφία: Ίρις Καραγιάν
Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Εικαστική επιμέλεια – αντικείμενα: Βασίλης Γεροδήμος
Φωτισμοί: Ελισάβετ Μωράκη
Κοστούμια: Βασιλική Παναγιωτοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Μυρτώ Κατσίκη
Εικαστικός συνεργάτης: Νίκος Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες: Βασίλης Ξενιάς
Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών 2012, Ομάδα χορού ΖΗΤΑ www.iriskarayan.com
Τετάρτη
24 Ιουλίου 2013, στις 20:30
ΟΜΑΔΑ ΥΨΙΛΟΝ / Αγγελική Στελλάτου
“μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ”
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια: 45′
Η Αγγελική Στελλάτου είναι μια δημιουργός που επικεντρώνεται στην ουσία. Το νέο της έργο αμέσως απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και βρήκε το δρόμο του στις καρδιές του κοινού. Εξαιρετική χορεύτρια η ίδια, ερμηνεύει το νέο της ντούο μαζί με τη νέα και ταλαντούχα Ιωάννα Αποστόλου. Οι μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ είναι μια ιστορία για δύο σώματα που, στην προσπάθειά τους να πετύχουν τον απόλυτο συντονισμό, ανακαλύπτουν τη μοναδικότητά τους. Ανακαλύπτουν ότι οι κινητικές επιλογές τους σκιαγραφούν τις μικρές ιστορίες που κουβαλούν τα σώματα όλων μας: τη σχέση μας με το χρόνο, την απώλεια, την αγωνία, την ελπίδα.
Xορογραφία: Aγγελική Στελλάτου
Μουσική: Sébastien Seixas
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη
Ερμηνεία: Ιωάννα Αποστόλου, Αγγελική Στελλάτου
Τεχνικός: Παναγιώτης Φουρτούνης
Παραγωγή: ΟΜΑΔΑ ΥΨΙΛΟΝ
H παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των: Νατάσσας Ζούκα, Νίκου Καλογεράκη, Χρήστου Δεληδήμου, Γιώργου Λυντζέρη, Δημήτρη Καμινάρη
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, στις 22:00
Cie Projet 11 / Γιάννης Μανταφούνης & May Zarhy
“Pausing”
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Διάρκεια: 45′
Έχοντας χορέψει με το NDT και τον Ουίλλιαμ Φορσάϊθ, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Γιάννης Μανταφούνης δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια συνδημιουργεί με τον Φαμπρίς Μαζλιά και τη Μέυ Ζαρύ. Το Pausing είναι ένα ντούο που χορογράφησε και ερμηνεύει μαζί με τη Μέυ Ζαρύ μόνο, στο πλαίσιο του νέου σχήματός τους. Μέσα σ’ έναν λευκό χώρο οι δυο τους χτίζουν με τα σώματά τους αλλεπάλληλες εικόνες συνειρμικά, με χιούμορ, σουρεαλιστικά, μα πάντα ξεκινώντας από την καθαρή κίνηση. Το Pausing είναι μια παράσταση για τη στιγμιαία επαφή μας με το εφήμερο, για το άρωμα της ποίησης που θα μας διαφεύγει πάντα…
Ιδέα, Σκηνοθεσία και Ερμηνεία: Γιάννης Μανταφούνης, May Zarhy
Καλλιτεχνική συνδρομή: Ελπίδα Ορφανίδου
Μάνατζερ: Mélanie Fréguin
Παραγωγή: Ομάδα Projet 11
Με την υποστήριξη των: KAT, Ville de Genève, République et Canton de Genève, Fondation Nestlé pour l’Art, Fondation Ernst Göhner, Fonds Mécénat SIG, Modul-Dance στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Hellerau – European Center for the Arts (Δρέσδη).
Σε συνεργασία με: Théâtre de l’Usine Genève, Theaterhaus Gessnerallee Zürich, Dampfzentrale Bern, Kaserne Basel, Südpol Luzern, Théâtre Sevelin 36 Lausanne, στο πλαίσιο του fonds des programmateurs / Reso-Réseau Danse Suisse, και με τη στήριξη της Pro Helvetia.
Παραχώρηση χώρων προβών: Cie Neopost Ahrrrt, studio 44/Cie Gilles Jobin, ADC Genève. http://mamaza.net/pausing/
Πέμπτη
25 Ιουλίου 2013, από τις 22:00
Δημήτρης Παπαϊωάννου
“ΜΕΣΑ” – εγκατάσταση βίντεο
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
6 ώρες
Το ΜΕΣΑ είναι ένα σκηνικό πείραμα μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Παπαϊωάννου που συνέβη σε ένα δωμάτιο που τοποθετήθηκε στο θέατρο Παλλάς στο κέντρο της Αθήνας. Έξι ώρες σκηνική δράση χωρίς αρχή, μέση, τέλος. Το θέατρο άνοιγε τις πόρτες του καθημερινά στις 17:30 και τις έκλεινε στις 23:30. Όταν έμπαιναν μέσα οι θεατές, η σκηνική δράση είχε ήδη αρχίσει και όταν έβγαιναν έξω, αυτή συνεχιζόταν. Οι θεατές μπορούσαν να δουν όσο ήθελαν, να καθίσουν όπου ήθελαν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές ήθελαν. Για είκοσι βραδιές την άνοιξη του 2011, μέσα στο δωμάτιο αυτό, μια απλή σειρά κινήσεων καθημερινής επιστροφής στο σπίτι επαναλαμβανόταν απαράλλαχτη από τριάντα ερμηνευτές σε αμέτρητους συνδυασμούς. Το ΜΕΣΑ αντιμετώπιζε το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και το έργο σαν έκθεμα· πρότεινε στον θεατή το ρόλο του επισκέπτη, να δει τη σχέση του με το θέαμα σαν ενατένιση τοπίου. Ειδικά για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μια μεγάλη οθόνη θα εγκατασταθεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου για να φιλοξενήσει την εξάωρη προβολή της τελευταίας βραδιάς του ΜΕΣΑ, βιντεοσκοπημένη σε υψηλή ανάλυση — ένα αμοντάριστο ντοκουμέντο του έργου. Και εδώ, οι θεατές προσκαλούνται να δουν όσο θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές θέλουν. Ο δημιουργός ενθαρρύνει το κοινό να φορέσει άνετα ρούχα, να πάρει μέσα στο αμφιθέατρο το ποτό του, να φέρει μαξιλάρια και υπνόσακους και να περάσει αυτό το βράδυ έξω παρέα με την αδιάκοπη ροή του ΜΕΣΑ.Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Επί σκηνής: Πἀνος Αθανασὀπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγὠνας, Ευάγγελος Ζαρκάδας, Μανόλης Θεοδωράκης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Ελευθερία Λαγουδάκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίλια Ντετσάβες-Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Altin Huta, Tadeu Liesenfeld
Σχεδιασμός σκηνικού χώρου και εγκατάστασης προβολής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Σοφία Ντώνα
Μουσική σύνθεση: Κ.ΒΗΤΑ
Ηχητικός σχεδιασμός παράστασης και εγκατάστασης βίντεο: Κωνσταντίνος Μιχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου
Βίντεο προβολές σκηνής: Η ομάδα
Βοηθός σκηνοθέτη και Διεύθυνση καλλιτεχνικής παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου
Τεχνικός διευθυντής και Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Κεφάλας
Οπερατέρ: Στέλιος Καμμίτσης και Θοδωρής Μιχόπουλος
Colour correction και Τεχνικός σύμβουλος: Matt Johnson (Haos Film)
Παραγωγή θεατρικής εγκατάστασης: Ελληνική Θεαμάτων (2011)
Παραγωγή εγκατάστασης βίντεο: 2WORKS και Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2013)
www.dimitrispapaioannou.com
www.facebook.com/MESAproject
www.mesa-inside.tumblr.com
Παράλληλες
Εκδηλώσεις
Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη
Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, στις 19:00
Συνάντηση με τον καλλιτέχνη:
Ο Fabián Barba
μιλά για την παράσταση
“Μια βραδιά χορού της Μαίρη Βίγκμαν
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια: 60
Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Συνάντηση με τον καλλιτέχνη» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο Φαμπιάν Μπάρμπα θα δώσει διάλεξη για τη δημιουργία της παράστασης Μια βραδιά χορού με τη Μαίρυ Βίγκμαν. Η δημιουργία του έργου υπήρξε μια συναρπαστική περιπέτεια την οποία ο νέος χορογράφος θα μοιραστεί με το κοινό, με στόχο να ακολουθήσει συζήτηση.Τρίτη 23 και Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, στις 20:30
Compagnie József Trefeli
JINX 103
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια: 30′
Οι ουγγρικής καταγωγής Ζοζέφ Τρεφέλι και Γκαμπόρ Βάργκα ερμηνεύουν ένα ανδρικό ντουέτο, το JINX 103, μια συναρπαστική παράσταση υψηλής ενέργειας για τον δημόσιο χώρο. Διερευνούν από κοινού ρυθμούς και τελετουργικές συνήθειες της καθημερινότητας. Και οι δύο είναι μέλη της ουγγρικής Διασποράς, αλλά ο ένας μεγάλωσε στην Αυστραλία και ο άλλος στην ΕΣΣΔ. Παρά τα διαφορετικά βιώματά τους, λόγω των διαμετρικά αντίθετων γεωγραφικών και πολιτιστικών περιοχών του κόσμου απ’ όπου προέρχονται, αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη για το χορό. Το κοινό τους λεξιλόγιο αποτελείται από περίπλοκες περιστροφές, βηματισμούς και τοποθετήσεις στο χώρο αλλά και από μια συνεχή μετατροπή του σώματος σε μηχανή παραγωγής ήχων. Ο τίτλος της παράστασης είναι μια αναφορά στις λέξεις που χρησιμοποιούνται στις διάφορες χώρες κάθε φορά που δύο άνθρωποι λένε το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα.
Η παράσταση της Compagnie József Trefeli πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Pro Helvetia.
Ιδέα, Χορογραφία, ερμηνεία: József Trefeli & Gábor Varga
Μουσική: Fred Jarabo
Παραγωγή: Compagnie József Trefeli
Υποστήριξη: DAC Département des Affaires Culturelles de la ville de Genève, DIP Département de l’Instruction Publique de l’État de Genève, Corodis, La Loterie Romande, RESO Switzerland, Pro Helvetia, Swiss Dance Days 2013, Aerowaves 2013
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, στις 21:30
Γιάννης Νικολαΐδης
Το απομεσήμερο ενός φαύνου, 100+1 χρόνια μετά
ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Διάρκεια: 11′
Ο Γιάννης Νικολαΐδης, ένας από τους πιο ταλαντούχους έλληνες χορευτές, αποτίνει φόρο τιμής στον Βάσλαβ Νιζίνσκι, που εκατό χρόνια πριν άλλαξε το ρου της ιστορίας του χορού με το Απομεσήμερο ενός φαύνου 100 + 1 χρόνια μετά. Έναν αιώνα μετά τον πρόγονό του, ένας σύγχρονος φαύνος ερωτοτροπεί παιχνιδιάρικα με τη νύμφη-Κατερίνα Λιόντου ακολουθώντας τα μονοπάτια του προγόνου του, σε μιαν εκδοχή φτιαγμένη για να χορεύεται μέσα στην πόλη…
Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
Με βάση το πρωτότυπο L’après-midi d’un faune του Βάσλαβ Νιζίνσκι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 29 Μαΐου 1912 στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι.
Χορεύουν: Κατερίνα Λιόντου, Γιάννης Νικολαΐδης
Επιμέλεια κουστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα
Μουσική: Prélude à l’après-midi d’un faune, του Claude Debussy
Θερμές ευχαριστίες: Κωνσταντίνος Μίχος, Ιωάννα Πορτόλου, Φιλιώ Λούβαρη και Διονύσης Τσαφταρίδης
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, στις 19:30

 

 

Παρουσίαση του ερευνητικού εργαστηρίου χορού
“playforKALAMATADANCEFESTIVAL”
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Διάρκεια 60′
Η Σοφία Μαυραγάνη και η Σάνια Στριμπάκου θα καθοδηγήσουν το playforKALAMATADANCEFESTIVAL, ένα εργαστήρι για όλους, στο οποίο η παιγνιώδης φύση μας γίνεται πηγή ευρηματικών χορογραφιών. Μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου θα φέρει όλους τους συμμετέχοντες επί σκηνής την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.
Τιμές Εισιτηρίων
Παράσταση Rosas στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα): €20,00 (α’ ζώνη), €15,00 (β’ ζώνη – εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €10,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)
Παράσταση Ultima Vez στο Αμφιθέατρο Κάστρου €20,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)
Παράσταση Rachid Ouramdane στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο) & παράσταση Qudus Onikeku στο ΔΗΠΕΘΕΚ €15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
Παράσταση Fabián Barba στο ΔΗΠΕΘΕΚ & παράσταση ΖΗΤΑ / Ίρις Καραγιάν στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο) €12,00 & €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
Παράσταση ΥΨΙΛΟΝ / Αγγελικής Στελλάτου στο ΔΗΠΕΘΕΚ & παράσταση Cie Projet 11 / Γιάννης Μανταφούνης & May Zarhy στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο): Ενιαίο εισιτήριο και για τις δύο παραστάσεις €12,00 & €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
Εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Αμφιθέατρο Κάστρου
€8,00 & €5,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
Ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & τα Εργαστήρια του Φεστιβάλ:
€8,00 για την παράσταση της ομάδας ΖΗΤΑ / Ίρις Καραγιάν και ως ενιαίο εισιτήριο για τις παραστάσεις των ΥΨΙΛΟΝ / Στελλάτου και Cie Projet 11
€5,00 για την προβολή του «ΜΕΣΑ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου
– Δωρεάν η είσοδος στην παράσταση του Fabian Barba
€10,00 για οποιαδήποτε άλλη παράστασ
H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).
Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Προπώληση εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων/ http://www.kalamatadancefestival.gr/gr/tickets.php
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας:  10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) T: 27210 62043 & 27210 62045 / Φ: 27210 63715, 10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)
ΤΟ 19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ YΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
INSTITUT FRANÇAIS
PRO HELVETIA
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ελculture.gr
click@life.gr
culturenow.gr
monopoli.gr
dancepress.gr
dancetheater.gr
Στοιχεία επικοινωνίας για τον Τύπο
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου
Χαρά Πετρούνια
τηλ. 210 52 44 648 & 6972 710 991
x-petrouyia@ath.forthnet.gr
Υπεύθυνη

Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου Καλαμάτας
‘Εβελυν Καμβυσίδη
τηλ. 27210 95611 & 6948 591 321faris@kalamata.gr
Διεθνές
Κέντρο Χορού Καλαμάτας
Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα
Τηλ. 27210 83086 & 90886 – Φαξ: 27210 26966
mail@kalamatadancefestival.gr
www.kalamatadancefestival.gr
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΟ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝ ΙΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013

You may also like...