Φεστιβάλ αλληλεγγύης το «19ο Φεστιβάλ Φολκλορικών Συγκροτημάτων Κέρκυρας» 24 & 25 Μάρτη.
Με σημαντικές συμμετοχές πολιτιστικών συλλόγων, απ΄ όλη τη Κέρκυρα, μπαίνει στην τελική ευθεία το 19ο Φεστιβάλ Φολκλορικών συγκροτημάτων. Εκδήλωση που τιμά την επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα από τους χορούς και το τραγούδι.
Φέτος, οι διοργανωτές το ονόμασαν «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες και με κείμενο τους καλούν όσους έχουν την δυνατότητα να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας στην συλλογή τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία μέσω του «Χαμόγελου του Παιδιού» θα φθάσουν στους συνανθρώπους μας, πρόσφυγες και μετανάστες- που υποφέρουν.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 31 σύλλογοι, που προέρχονται από: Άγιο Ματθαίο, Αχαράβη, Αρίλα, Αχαράβη, Βιταλάδες, Βουνιατάδες, Γιαννάδες, Κάτω Γαρούνα, Καλαφατιώνες, Καρουσάδες, Καστελλάνους, Κασσιώπη,Καβαλούρι, Κορακιάνα (Σπ Σαμάρας) Κρήνη, Μακράδες, Μπενίτσες, Μωραΐτικα, Νυμφές, Πέλεκα, Πετριτή, Πλάτωνα, Σινιές, Στρογγυλή, Λευκίμμη (ΦΑΕΘΩΝ), Χλωμό, από την «πόλη» ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Κέρκυρας, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, ο Ηρακλής και φυσικά τα τμήματα του Λαοδάμαντα. Επίσης συμμετέχει το συγκρότημα «Σχολή Χορού η ΚΥΠΡΟΣ» από την Μεγαλόνησο.
Κατά τους διοργανωτές η εκδήλωση είναι η μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί. Μια εκδήλωση θεσμός πια μετά από 19 χρόνια, στην επέτειο ενός μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με πολλαπλά μηνύματα. «Επίκαιρα μηνύματα με το βασικότερο ότι ο λαός πρέπει να πιστεύει πάντα στο δίκιο και τη δύναμη του αγώνα του. Ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία προς αυτούς που επιβουλεύονται την ελευθερία του, την ίδια του την ζωή» τονίζει ο γραμματέας του Λαοδάμαντα κος Πέρρος Νίκος και συνεχίζει: « Ο Ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε από αυτούς που καλλιεργούν την μοιρολατρία, που τρομοκρατούν με εκβιασμούς ότι δεν γίνεται τίποτε. Και τότε υπήρχαν αυτοί που εχθρεύονταν την επανάσταση και υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το Οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην “Ιερή Συμμαχία” των δυναστών τότε. Και σήμερα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τα μηνύματα του ’21, από τα λόγια και τις πράξεις των Λαϊκών Ηρώων, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μακρυγιάννη, του Ρήγα. Η Κέρκυρα τιμά αυτόν τον αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με χορούς και τραγούδια δημιούργημα του ίδιου του λαού, μέσα από τον αγώνα του για επιβίωση, μέσα από τις κοινωνικές του στιγμές, της χαράς ή της λύπης». Και συνεχίζει «.. δυστυχώς φέτος για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, η εκδήλωση δεν τυχαίνει της αξιολόγησης από θεσμικούς φορείς έτσι ώστε να ενταχθεί στον επίσημο εορτασμό στο νησί, γεγονός που εκτός ότι μας στεναχωρεί, μας ανάγκασε να ζητήσουμε την κατανόηση του κοινού για την «γενική είσοδο 2 €», ποσό συμβολικό και ισχύει και για τις δυο ημέρες»