18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά-Νέους

festival-olympiasΑνοίγει απόψε την αυλαία του το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία στο είδος του.
Για μία εβδομάδα, από αύριο Κυριακή 29/11 και έως το Σάββατο 5/12, θα προβληθούν 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που διαγωνίζονται φέτος στο φεστιβάλ, καθώς και πολλές ακόμα που το πλαισιώνουν.
Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες του Πύργου, αλλά όχι μόνο εκεί.
Εκτός από την πρωτεύουσα της Ηλείας, την καρδιά του φεστιβάλ, 7 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν στην Πάτρα, στο Αίγιο, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι, στην Αμαλιάδα και στη Γαστούνη, πόλεις από τις οποίες δεν θα λείψουν κι άλλες προβολές ταινιών, πρόσφατων και παλαιότερων, που συμμετέχουν σε αφιερώματα εκτός διαγωνισμού.
Τα βραβεία θα απονεμηθούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.
Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε την επιθυμία του υπουργείου να αγκαλιάσει τον θεσμό προχωρώντας στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Σύμφωνα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου, οι ταινίες δεν είναι μόνο από τις αναπτυγμένες κινηματογραφικά χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία ή το Ιράν.
«Έχουμε και ταινίες από μικρές κινηματογραφίες, όπως από το Λεσότο -χώρα από την οποία, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ξαναπροβληθεί ταινία στην Ελλάδα- και από τη Μιανμάρ», αναφέρει.
«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να γνωρίζουν οι θεατές του φεστιβάλ και άγνωστες κινηματογραφίες, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον και σε άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ», εξηγεί.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τα τελευταία χρόνια θεωρείται το κορυφαίο στο είδος του στην Ευρώπη.
«Δεν είναι κάτι που το δηλώνουμε εμείς, αλλά ξένοι εκπρόσωποι. Πρόπερσι που ήταν εδώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, Σελίν Ραβενέλ, δήλωσε ότι είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του», σημειώνει ο Δημήτρης Σπύρου.

 

You may also like...