18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο γαλλικός κινηματογράφος μας έχει χαρίσει υπέροχες ταινίες, από αθώες κωμωδίες και λυρικά μελοδράματα μέχρι ταινίες δράσης που κόβουν την ανάσα. Πάντως, δεν έπαψε ποτέ να πρωτοπορεί και να γοητεύει -άλλοτε με τις υπογραφές των σπουδαιότερων Γάλλων δημιουργών και άλλοτε, πάλι, μέσα από την οπτική νέων σκηνοθετών, αρκετοί από τους οποίους μπορούν και συγκαταλέγονται στους κλασικούς του (προσεχούς) μέλλοντος.
Η γαλλική κινηματογραφική σχολή υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ελληνες θεατές, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία των εξεχόντων Γάλλων κινηματογραφιστών, ανεξαρτήτως γενιάς. Ετσι, το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου στις αίθουσες των «Δαναός», «Αστορ» και του Αμφιθεάτρου του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, αλλά και στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Julie Gavras, Γαλλίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτις, η μουσικός, τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης και η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη.
AYΛΑΙΑ
Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Η αυλαία ανοίγει, την Πέμπτη 23 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την πρεμιέρα της ταινίας «Dalida» της Λίζα Αζουέλος, ταινία που ακολουθεί τη ζωή της ομώνυμης πασίγνωστης τραγουδίστριας και ηθοποιού, από το Κάιρο ως το Παρίσι, όπου έδωσε απροσδόκητα τέλος στη ζωή της. Η βραβευμένη με Οσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ συνεργάζεται ξανά με τον σύντροφό της Γκιγιόμ Κανέ στη ρομαντική κομεντί «Αχ, Αυτά τα 40!». Εδώ, ο Κανέ αντιμετωπίζει κρίση μέσης ηλικίας και αποκρίνεται με έναν… ροκ τρόπο ζωής. Αλλά η σινεφίλ επιλογή του Φεστιβάλ δεν είναι άλλη από την «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» του Μπρούνο Ντιμόν. Η υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα ταινία του χαρισματικού σκηνοθέτη, εστιάζει σε μια σειρά παράξενων εξαφανίσεων, στη Γαλλία του 1910, η οποία προκαλεί τον τοπικό επιθεωρητή να τις εξιχνιάσει. Η Αν Φοντέν στην εκπληκτική ταινία «Η Εποχή των Αθώων» της Καρολίν Σαμπετιέ -που συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σάντανς- μας μεταφέρει στην Πολωνία του 1945 όπου μια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού φροντίζει τους Γάλλους διασωθέντες πριν από τον επαναπατρισμό τους. Στο τμήμα «Μουσική και Σινεμά» θα προβληθούν οι αριστουργηματικές «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί, καθώς και μερικές ακόμα ταινίες που έχουν αφήσει εποχή, όπως «Τα μάτια δίχως πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζού και το πικρό ρομάντσο «Ενας άντρας, μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς με πρωταγωνιστές τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Ανούκ Εμέ. Σε ειδική προβολή, εκτός συναγωνισμού, θα προβληθεί η ταινία «Σε τέσσερις χρόνους» του Αρνό ντε Παλιέρ με τις Αντέλ Εξαρχόπουλος και Αντέλ Χενέλ, μια ταινία που αφηγείται τέσσερις στιγμές από τη ζωή μιας γυναίκας.
Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Μικρού μήκους
Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κορυφαίους δημιουργούς περιλαμβάνει και η λευκή κάρτα του φεστιβάλ, επιλέγοντας τη μικρού μήκους ταινία «Οδυσσέας» της σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά και τη μεσαίου μήκους «Μια Βρώμικη Ιστορία» του πρωτοποριακού Ζαν Ουστάς. Επίσης, σίγουρα ξεχωρίζει η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Λευκός Θόρυβος» του Ντον ΝτεΛίλο από τον Μπενουά Ζακό, με τίτλο «Μια Για Πάντα», όπου ο σπουδαίος Ματιέ Αμαλρίκ ερωτεύεται περιπαθώς, λίγο πριν χάσει παράδοξα τη ζωή του, αφήνοντας μόνη τη σύντροφό του να ερευνήσει τα αίτια του θανάτου του! Ο σκηνοθέτης Γκιγιόμ Νικλού συνεργάζεται ξανά με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην ταινία «Μέσα στο Δάσος», ενώ ξεχωρίζουν ακόμη, το γλυκόπικρο animation «Η Λουίζ το Χειμώνα» και η ταινία «Παύσατε Πυρ!» στην οποία ο Ρομάν Ντουρίς προσπαθεί να βρει τη ζωή του μετά την τραυματική εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιείται η οπτικοακουστική περφόρμανς «Parallaxe / Παράλλαξη», καρπός συνεργασίας της ομάδας Nominoe και του μουσικού Μιχάλη Μοσχούτη. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει masterclass με θέμα τη μουσική στον κινηματογράφο, στις 24 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το masterclass παρουσιάζει η Σεβερίν Αμπερβέ, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στη μουσική ταινιών. Στις 28 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα γίνει ένα επιπλέον masterclass με τίτλο «Τατουάζ και Ροκ Μουσική» με τον σκηνοθέτη Μοργκάν Σιμόν να μιλά με τον Γιώργο Μαυρίδη για τα τατουάζ. Οσο για την ταινία λήξης είναι το «Βρε, καλώς τους!» σε σκηνοθεσία Φιλίπ ντε Σοβερόν, δημιουργού της παγκόσμιας επιτυχίας με τίτλο «Θεέ μου τι σου κάναμε».

You may also like...