17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

documentary festΜια μεγάλη επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί και φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και αξιόλογα Φεστιβάλ στον κόσμο. Όπως δήλωσε και ένας από τους χτεσινούς νικητές των βραβείων ο σκηνοθέτης της Φλόγας Αντρέε Αντρέεφ, «είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν δημιουργό να καταφέρει να πάρει ένα βραβείο από ένα τόσο καταξιωμένο Φεστιβάλ όσο αυτό της Θεσσαλονίκης». Όλο αυτό βέβαια οφείλεται στον εμπνευστή της διοργάνωσης Δημήτρη Ειπίδη. Η εξαιρετική του δουλειά έχει καθιερώσει την διοργάνωση διεθνώς.
Με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους, το Φεστιβάλ έχει χτίσει μια πάρα πολύ καλή παρουσία στο εξωτερικό και για τους ανθρώπους του ντοκιμαντέρ θεωρείται από τα κουρφαία παγκοσμίως. Είναι το Φεστιβάλ των σινεφίλ, των επαγγελματιών και των πραγματικών φανατικών οπαδών του ντοκιμαντέρ. Είναι όμως και οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στο ντοκιμαντέρ και κατακλύζουν τις αίθουσες εδώ και πάρα πολλά χρόνια που το κάνουν ένα από τα Φεστιβάλ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Περίπου 50.000 εισιτήρια κόπηκαν φέτος και οι περισσότερες προβολές ήταν sold out. Αυτό που παραμένει στην ατζέντα του Φεστιβάλ είναι η συνέχιση αυτής της εξαιρετικής θεματικής, η ποικιλία σε προέλευση ταινιών, όπως για παράδειγμα ο χτεσινός νικητής «Βιρούνγκα» που μας ταξίδεψε στο μακρινό Κονγκό, και η μεγάλη υποστήριξη από σημαντικούς διεθνείς παράγοντες του κινηματογράφου αλλά και την τοπική κοινωνία.
Πέραν όλων όμως, η μαγεία της πόλης και η καταπληκτική αύρα της διεθνούς διοργάνωσης είναι κάτι πολύ ελκυστικό και αυτό θα πρέπει να είναι και το κλειδί συνέχειας της προσπάθειας για το Φεστιβάλ αλλά και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ μαζί με το μεγάλο του αδερφάκι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είναι ένας μεγάλος πόλος έλξης διαφορετικών τουριστών, τουριστών πολιτισμού που έχει ανάγκη γενικότερα η Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντα πρωτοπορα και εδώ δίνει ξανά το καλό παράδειγμα.

You may also like...