16ο Φεστιβάλ Πηλίου

PilioΤο 16ο Φεστιβάλ Πηλίου διοργανώνεται και φέτος στο Ανατολικό Πήλιο και θα έχει ως επίκεντρο έναν κύκλο σεμιναρίων και έναν κύκλο συναυλιών στην Ζαγορά, στην Τσαγκαράδα και στον Κισσό, στο διάστημα μεταξύ 25ης Ιουλίου και 1ης Αυγούστου.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την «Πολυρρυθμία – Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία» και έχει την υποστήριξη του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Ζωή Σαμσαρέλου και ο Δημήτρης Καραγιαννακίδης.
Μετά την επιτυχία που γνώρισε το πρώτο φεστιβάλ βιολοντσέλου πέρυσι, φέτος, για 2η χρονιά, τοποθετείται στον πυρήνα και ως κεντρικό όργανο του Φεστιβάλ το βιολοντσέλο. Ως εκ τούτου, θα φιλοξενηθούν οι εξαιρετικοί καθηγητές και σολίστες του βιολοντσέλου, ο Ulrich Voss από τη Γερμανία, ο οποίος συμμετέχει στο Φεστιβάλ για 5η συνεχόμενη φορά, ο δρ Russi Dragnev, παλιός φίλος του Φεστιβάλ, οι, από το καλοκαίρι του 2014 συνεργάτες, Άγγελος Λιακάκης από την Αθήνα και Βασίλης Σαΐτης από τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και ο Βολιώτης βιολοντσελίστας, Θεμιστοκλής Βαγενάς. Όσοι συμμετέχοντες παρακολουθήσουν μαθήματα με τους παραπάνω καθηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν -δίπλα στους καθηγητές τους- στο Σύνολο Βιολοντσέλων του Φεστιβάλ Πηλίου, υπό τη διεύθυνση του Ulrich Voss.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, βιολί θα διδάξουν, για πρώτη φορά, ο Λαρισαίος βιολιστής Δημήτρης Καρακαντάς, που ζει στην Βιέννη, και ο, ήδη από το 2014 καθηγητής του σεμιναρίου, Απόλλωνας Γραμματικόπουλος, από την Αθήνα.
Επίσης, για 3η φορά, η Σοπράνο Σοφία Κυανίδου από την Βιέννη θα διδάξει τραγούδι και μελοδραματική και, για 2η φορά, θα φιλοξενηθεί η Καθηγήτρια φλάουτου στην Μουσική Ακαδημία του Σπλιτ Ana Domančić Krstulović, ενώ πιάνο θα διδάξει η καλλιτεχνική διευθύντρια του σεμιναρίου Ζωή Σαμσαρέλου.
Παράλληλα με τα παραπάνω μαθήματα, θα υπάρξει προετοιμασία με καθημερινές πρόβες και συναυλίες του συνόλου εγχόρδων «Ροτόντα», που τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Irina Dragneva, Καθηγήτριας στα σεμινάρια τα έτη 2001-2007, που επιστρέφει και πάλι στο Φεστιβάλ Πηλίου. Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης είναι η 22η Ιουνίου.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην εβδομάδα του φεστιβάλ είναι πλούσιο και περιλαμβάνει, εκτός από ένα ρεσιτάλ της Ζωής Σαμσαρέλου και τις συναυλίες των Καθηγητών, των μαθητών και των συνόλων «Ροτόντα» και «Pelion Festival Violovello Ensemble», μία μοναδική και πρωτότυπη παράσταση του Κουαρτέτου εγχόρδων «Fauves» από την Ιταλία, στις 30 Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Playing the monumental trees of Europe» (Παίζοντας τα μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης), η οποία διοργανώνεται από την «Πολυρρυθμία», σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, ενώ ο Δήμαρχος κ. Κουτσαφτής, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, την στηρίζει προσωπικά, από κάθε άποψη.
Κατά την διάρκεια της παράστασης, το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει ένα μουσικό πρόγραμμα κάτω από 5 μνημειώδη υπεραιωνόβια δέντρα της Ευρώπης και συγκεκριμένα, στην Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα, στην οποία τα μέλη του κουαρτέτου επέλεξαν τον διάσημο μεγαλειώδη πλάτανο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα. Σε αλληλεπίδραση με αυτά τα δέντρα, με την παράλληλη χρήση ενός ειδικού μικροφώνου και μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας, στο μουσικό πρόγραμμα που θα ερμηνεύει το κουαρτέτο, θα παρεμβάλλονται οι ήχοι που παράγουν τα δέντρα, δηλαδή το κουαρτέτο θα «συνδιαλέγεται» αποκλειστικά με το κάθε δέντρο, με έναν τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο κάθε φορά. Επιπλέον, το κουαρτέτο Fauves θα δώσει μια συναυλία-matinée στη Ζαγορά, με ένα κλασικό πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες,
www.pelionfestival.gr, και στο τηλέφωνο 6948881909.

You may also like...