15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

15ο Φε15o F. Thriskeytikis Mousikis Patmou, Xrysa Maliamaniστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Πάτμος, 27 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2016

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

 Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου Συνδιοργάνωση: Δήμος Πάτμου-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου -Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου       

 Υποστηρίζεται από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου

 15 χρόνια προσφοράς στην τέχνη και την πνευματικότητα

 Είσοδος Ελεύθερη

Το Πρόγραμμα 30 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου 2016

 Με Προσευχές από τις λυρικές φωνές των Χρύσας Μαλιαμάνη, Άρτεμης Μπόγρη, Βασίλη Καβάγια,

τη Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου σε Διεύθυνση Άλκη Μπαλτά σε “Κλασικά έργα Θρησκευτικής Μουσικής” και σολίστ τους Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Σωκράτη Άνθη, Ζαχαρία Ταρπάγκο, Βίκυ Στυλιανού

ολοκληρώνεται το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

 Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, εορτάζοντας τα 15 χρόνια παρουσίας του, έρχεται ανανεωμένο να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του. Ο πολιτισμός, η υψηλή τέχνη και η πνευματικότητα, βρίσκουν στην Πάτμο το ιδανικό σημείο συνάντησης, σε έναν ιερό χώρο που ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά, και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, με Ελεύθερη Είσοδο.

 Το Φεστιβάλ κατέχει ξεχωριστή θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας. Δεκαπέντε χρόνια τώρα έχει φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών, και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης στον ανοικτό αμφιθεατρικό του χώρο. Οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις του, έχουν γίνει σημείο αναφοράς και προσμονής, από τους πολυπληθείς επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού. Και είναι το ίδιο το νησί με το φυσικό του κάλλος αλλά και την πνευματική του παράδοση αυτό που προδιαθέτει για ιδιαίτερες καλλιτεχνικές βραδιές μέθεξης, οι οποίες συνδυάζονται με μία επίσκεψη στο Ιερό Σπήλαιο, αλλά και στις πολλές και διαφορετικές μαγευτικές τοποθεσίες του. Μία παράδοση ποιοτικής ψυχαγωγίας και απολαυστικών διακοπών με διακριτό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, για μικρούς και μεγάλους, που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, θα συνεχιστεί για χρόνια.

Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου περιλαμβάνει 5 μουσικές βραδιές με σπουδαία έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς θρησκευτικής μουσικής δημιουργίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μία μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν τρεις εξαιρετικές χορωδίες, (δύο από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, κορυφαίοι ερμηνευτές Βυζαντινής Μουσικής, μονωδοί, σύνολο λαϊκών οργάνων, και διακεκριμένοι μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές.

 Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις 27-29 Αυγούστου 2016

 ΣΑΒΒΑΤΟ 27   ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30

 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΙΩΑΝΝΗ»
με τον  ΓΡΗΓΟΡΗ  ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ    και τον  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΟΡΟ «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»
Συμμετέχει η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας

 ΚΥΡΙΑΚΗ 28   ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30

Η Χορωδία AYB από την Αρμενία

Μαέστρος: Anahit Papayan

 ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30

(Εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ)

Ο Βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών

Μια μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

 Το Πρόγραμμα 30 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου 2016

 ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30

 Προσευχές λυρικών φωνών

Τραγούδι: Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας

Συνοδεύει στο πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

 Οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες και άλλες συνθέσεις που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θρησκευτική κατάνυξη.

Θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Φωρέ, Ροσίνι, Βέρντι και άλλων μεγάλων κλασικών συνθετών.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ALESSANDRO STRADELLAPietà , Signore…   3

AMBROISE THOMAS:  MIGNON – O vierge Marie … 2,3

GABRIEL FAURÉ:  REQUIEM  op.48  –  Pie  Jesu … 1

ENGELBERT HUMPERDINCK:  HÄNSEL & GRETEL –Abends, will ich schlafen gehen…    1,2

GIOACCHINO ROSSINI: L’ASSEDIO DI CORINTO –  Giusto ciel! In tal periglio… 2

WOLFGANG AMADEUS MOZART: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ σε ντο ελ. KV 427- Quoniamtu solus Dominus …  1, 2, 3

CHARLES GOUNOD: Ave Maria    1,2,3

GIUSEPPE VERDI:  I LOMBARDI – Salve  Maria ! …  1

AMILCARE PONCHIELLI:  LA GIOCONDA –  Stella del marinar! … 2

JOSÉ SERRANO: LA DOLOROSA – La roca fría del Calvario… 3

GIACOMO PUCCINI: SUOR ANGELICA  – Ave , Maria, piena di grazia…  1,2

ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:  Η προσευχή του ταπεινού  2

GIACOMO MEYERBEER:  LE  PROPHÈTE –  Éternel , Dieu sauveur …  3

GAËTANO DONIZETTI:  MARIA  DI  ROHAN : Havvi un Dio …Benigno il cielo… 1

GIOACCHINO ROSSINI:  MOSÉ – Dal tuo stellato soglio… 1,2,3

*****

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30

 Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Διευθύνει: Μαρία Μελιγκοπούλου

 Η Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου, έχει δώσει περισσότερες από 700 συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής.

Στην εμφάνισή της στο Θρησκευτικό Φεστιβάλ Πάτμου θα ερμηνεύσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, γκόσπελς και άλλα θρησκευτικά έργα διαφόρων συνθετών.

 ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε το 1992 από την σημερινή της διευθύντρια Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε τέσσερα τμήματα: προχορωδία, παιδική, φωνητικό σύνολο και νεανική χορωδία, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 200 χορωδοί.

Εκτός από την Ελλάδα, η χορωδία έχει εμφανιστεί και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φιλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία,  Ισπανία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, Καναδά κα.) σε περισσότερες από 700 συναυλίες.

Έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η απόκτηση Χρυσών Μεταλλίων στο “5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο “10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο “5thLoto-Quebec Choir Festival” (2009). Τον Απρίλιοτου2011 απέσπασε δύο χρυσά μετάλλια και αναδείχθηκε Category Winner στο “9th Venezia in Musica Choir Festival” στην Ιταλία.

Συνεργάζεται τακτικά με τo ΜΜΘ, το ΜΜΑ, την ΚΟΘ, την ΣΟΔΘ, έχει συμπράξει με την Καμεράτα, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική και Γερμανική Κρατική τηλεόραση και έχει εκδώσει 3 ψηφιακούς δίσκους με επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.

Τη χορωδία συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Νίκος Ζαφρανάς.

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Boston University στην ειδικότητα της Διεύθυνσης Χορωδίας. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και χορωδία στο Ιόνιο, το Αριστοτέλειο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Έχει δώσει πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη (Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ισπανία κ.α.), την Κίνα, Σιγκαπούρη, Νότιο Αφρική, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ, Καναδά και Η.Π.Α. Έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά συνέδρια στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Δανία, Η.Π.Α. και Καναδά ως σύνεδρος και ως εισηγήτρια. Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του Ιnternational Federation of Choral Music (IFCM) και επίσημη εκπρόσωπος της Interkultur / Μusica Mund iστην Ελλάδα. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Έχει συνεργαστεί με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, ΣΩΘ, Καμεράτα, Συμφωνική Φιλιππούπολης, ΕΤ-3, West London Festival Orchestra κ.α.

Τα βιβλία της «Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης» (Γ’ Έκδοση) και «42 Χορωδιακά έργα Ελλήνων Συνθετών για όμοιες Φωνές SSA» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας.

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, στις 20:30

 “Κλασικά έργα Θρησκευτικής Μουσικής”

 Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου

 Σολίστ :

Μαργαρίτα Συγγενιώτου: μεσόφωνος
Σωκράτης Άνθης: τρομπέτα
Ζαχαρίας Ταρπάγκος: φλάουτο
Βίκυ Στυλιανού: πιάνο

Απαγγελία: Νίκος Γεωργάκης

(αποσπάσματα από τους “Ψαλμούς” του Δαυίδ)

Την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς των σημαντικότερων συμφωνικών ορχηστρών της χώρας μας.

Στην φετινή της εμφάνιση, η Ορχήστρα (εξάρχων ο Οδυσσέας Κορέλης), με την συμμετοχή των σολίστ Βίκυς Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτας Συγγενιώτου (μέτζο-σοπράνο), Ζαχαρία Ταρπάγκου (φλάουτο) και Σωκράτη Άνθη (τρομπέτα), θα παρουσιάσει θρησκευτικά έργα μεγάλων συνθετών όπως των Χέντελ, Βιβάλντι, Αλμπινόνι κ.α.

Την Ορχήστρα του φεστιβάλ θα διευθύνει ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς.

Το Πρόγραμμα

George Frederic Handel (1685 – 1759)

  • Εισαγωγή στο Ορατόριο “Μεσσίας”
  • Εσύ που αγγέλλεις…  (άρια από το ορατόριο “Μεσσίας”)

Tomaso Albinoni  (1671 – 1751)

Σονάτα “Του Αγίου Μάρκου” εργ.6, αρ.11 για τρομπέτα και ορχήστρα,
Grave – Allegro – Andante – Allegro
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Andanteγια φλάουτο και ορχήστρα KV. 315
George  Frederic Handel(1685 – 1759)

  • Εκείνος θα δώσει τροφή στο ποίμνιό Του  (άρια από το ορατόριο “Μεσσίας”)
  • Ιδού, εγεννήθη ημίν παιδίον νέον

(από το ορατόριο “Μεσσίας”, μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων)
Wolfgang Amadeus Mozart(1756 – 1791)

Larghetto (από το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 11 σε Φα μείζονα  KV413)                                                               

Christoph Willibald Gluck(1714 – 1787)

“Χορός των ευλογημένων πνευμάτων” για φλάουτο και ορχήστρα
Andrew Lloyd Webber(1948)

Γλυκέ Ιησού, μεταγραφή για τρομπέτα και ορχήστρα  εγχόρδων (από το έργο “Ρέκβιεμ”)
Antonin Dvorak(1841 – 1904)

Ψάλετε στον Κύριο καινούριο ύμνο

(από το έργο “Βιβλικά τραγούδια”)

 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Πάτμος, 27 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2016

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

 Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Συνδιοργάνωση: Δήμος Πάτμου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Από: Chara Petrounia <x-petrouyia@ath.forthnet.gr>

You may also like...